Austria, Germania și chiar Bulgaria vor reduce TVA in anumite sectoare, se poate si în România?

tva

Guvernul Austriei a anunţat vineri că intenţionează să reducă TVA pentru restaurante şi sectorul cultural la 5%, până la finele acestui an, pentru a le ajuta să facă faţă pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.

Planul Austriei

Planul urmează să fie finalizat la o o reuniune a cabinetului care va începe luni şi la care vor fi stabilite şi alte măsuri de stimulare, au precizat mai mulţi miniştrii. În plus, Austria are nevoie şi de aprobarea Comisiei Europene pentru această măsură.

Vom implementa o reducere a cotei de TVA în sectoarele gastronomiei (cafenele, baruri şi restaurante) şi cel cultural precum şi în domeniul editurilor” a declarat ministrul de Finanţe, Gernot Bluemel, la o conferinţă de presă, adăugând că TVA-ul de 5% se va aplica până la finele acestui an, scrie Agerpres.

Cota redusă de TVA se va aplica, printre altele, pentru biletele de cinema şi teatru, cărţi şi ziare, a spus secretarul de stat pentru afaceri culturale, Andrea Mayer, adăugând că în prezent societăţile din sectorul cultural beneficiază de diferite cote de TVA, în principal 10% şi 13%

La rândul său, ministrul austriac al Turismului, Elisabeth Koestinger a spus că alimentele şi băuturile vândute în hoteluri vor fi şi ele vizate de noua cotă redusă de TVA.

Anterior, guvernul de la Viena a anunţat că va reduce cota de TVA, de la 20% la 10%, pentru băuturile non-alcoolice vândute în cafenele baruri şi restaurante, începând cu data de 1 iulie 2020, adăugând că legislaţia europeană nu permite o reducere a TVA pentru băuturile alcoolice.

Cu toate acestea, în prezent Austria intentioneaza sa deschida discutii cu Bruxelles-ul pentru acordarea de scutiri astfel încât să poată reduce TVA şi pentru băuturile alcoolice.

Ministrul austriac de finante, Gernot Bluemel, a mai declarant ca lucreaza îndeaproape cu autoritatile europene asupra unor scutiri temporare pentru că aceasta este o situaţie specială şi ar trebui să fie posibil să ajutăm şi să sprijnim aceste sectoare deosebit de afectate în mod excepţional şi temporar.

Cum a facut Germania cu TVA-ul

Cancelarul german, Angela Merkel a declarat la inceputul acestei luni că TVA va fi redusă de la 19% la 16% pentru o perioadă de şase luni, începând cu 1 iulie. O rată mai scăzută de TVA pentru sectorul ospitalităţii, de 7%, va fi redusă de la 9% cat este în prezent aceeaşi perioadă. Costul total al măsurilor legate de TVA se ridică la 20 de miliarde de euro.

Pachetul mai include, cel puţin 10 miliarde de euro pe an pentru a ajuta municipalităţile care înregistrează încasări fiscale mai mici cu investiţii publice pentru infrastructură şi locuinţe.

Familiile sunt ajutate cu o alocaţie familială de 300 de euro pentru fiecare copil, platita o singura data, pe lânga alocatie,  iar firmele aflate în dificultate primesc noi ajutoare financiare.

Bulgaria reduce TVA -ul în turism

Parlamentul Bulgariei a aprobat miercuri, 10 iunie  iniţiativa Guvernului privind reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru restaurante şi servicii de catering până la 9%, de la 20%, începând din luna iulie a acestui an.

Cota redusă de TVA, care va fi valabilă până la finele anului 2021, este văzută ca o măsură temporară de sprijin, în contextul pandemiei. Reducerea nu va afecta şi băuturile alcoolice vândute în restaurante şi de serviciile de catering, care vor fi supuse în continuare unei cote de TVA de 20%.

Reducerea cotei de TVA pentru restaurante şi servicii de catering este o iniţiativă lansată luna trecută de premierul Boiko Borissov, în ciuda opoziţiei exprimate de ministrul său de Finanţe şi de numeroşi economişti care susţin că această reducere va deschide calea pentru solicitări similare din partea altor industrii.

Turismul este un sector strategic ce contribuie cu 8% la  economia Bulgariei. Autorităţile de la Sofia prognozează în acest an o contracţie a economiei cu 3%, în timp ce Comisia Europeană se aşteaptă la un declin al economiei de 7,2%.

Taxa pe Valoarea Adăugată, care este fixată la 20% pentru toate bunurile şi serviciile, exceptând hotelurile, este principala sursă de venituri pentru vecinii de la sud. De mentionat este ca taxa pe venituri şi cea pentru companii este de 10% in Bulgaria, una dintre cele mai mici din Uniunea Europeană

Ce ar putea face România

Cote de TVA aplicabile în prezent în România

Dacă pentru majoritatea bunurilor furnizate și serviciilor prestate de către firmele românesti cota TVA este de 19%, există bunuri și servicii pentru care se aplică cota TVA de 9% și cota TVA de 5%.

Așadar, în România se aplică trei cote de TVA, încadrarea într-unul dintre standardele de taxare fiind clasificată în funcție de codurile CAEN (domeniile de activitate).

Cota TVA de 9%

  • Proteze și accesorii inclusive livrarea acestor dispositive medicale
  • livrarea medicamentelor – de uz uman și veterinar
  • alimente și băuturi destinate consumului animal și uman, inclusiv ingredientele folosite pentru prepararea alimentelor.
  • serviciile de catering și restaurant, mai puțin băuturile alcoolice;
  • distribuirea apei potabile și a apei pentru irigații;
  • comercializarea de pesticide și îngrășăminte,

Cota TVA de 5%

  • Manualele școlare, revistele, publicațiile în general, mai puțin cele publicitare;
  • Serviciile hoteliere și cazarea în unități specifice, inclusiv terenurile utilizate pentru cazare în regim de camping;
  • taxele de intrare la muzee, case memoriale, situri arheologice sau culturale, evenimente sportive și alte servicii de acest tip;
  • Casele construite în scop social, inclusiv terenul pe care sunt ridicate;
  • Casele cu suprafețe mai mici de 120 mp și a căror valoare este mai mică de 450 mii lei (inclusiv terenul);
  • Construirea de clădiri pentru primării care vor fi utilizate în scop social;
  • Produsele eco, tradiționale și montane

Tot ce nu se incadreaza in categoriile de mai sus se taxeaza cu 19%

Ce masuri ar putea fi luate

Dupa modelul Germanie si al Bulgariei – o rată mai scăzută de TVA pentru sectorul ospitalităţii, de 7% pana la sfarsitul anului ar fi nu doar fezabila ci si foarte utila. Aceasta scadere de 2%  din industria HoReCa s-ar aplica in acest moment serviciilor dintr-o industrie foarte greu incercate. In industria hoteliera scaderile au fost de peste 80%. Asadar statul va incasa in urmatoarea perioada 9% din servicii ce vor ajunge in cel mai bun caz la 50-60% din volumul de anul trecut.

Acest stimulent ar da si patronajului din HoReCa un imbold sa îsi susțina businessurile cu aporturi de capital.

Desi cei 2% probabil ca nu vor influența prețurile în mod direct cu siguranta vor ridica puțin din presiune financiara si vor ajuta afacerile din ospitalitate sa îsi mențina angajații.

Intr-un context mai larg, vecinii bulgari, au facut-o deja, au mutat din nou in turism, iar litoralul românesc daca mai vrea sa aiba vreo sansa trebui ajutat. In plus industria ospitalitatii poate atrage sezonier 10-15 mii de lucratori tineri, asta în cazul în care va functiona macar la 60% din capacitate în acest an.

Taxe pe cultura

Nu stim daca vreun guvern din ultimii 15-20 de ani si-a facut calculele cât se încaseaza din TVA-ul aplicat muzeelor, caselor memoriale si siturilor arheologice, dar cu siguranta o scadere de 2-3 % a TVA ar fi usor de realizat si cu implicații minore spre minuscule in buget.

Anul scolar este încheiat iar probabil in septembrie se va reveni la scoala, asta daca un al doilea val al pandemiei de COVID-19 nu va lovi din nou Romania sau Europa. In contextul in care cheltuielile cu scoala sunt in crestere o reducere pentru 3-6 luni a TVA-ului la manualele si cartile scolare ar fi in toamna un real ajutor multor familii, asta daca aceasta scaderea s-ar vedea si în reducerea preturilor.

O reducere a cotei de TVA la vânzarile de materiale educaționale online poate ca ar ajuta micile afaceri din online sa se dezvolte si ar împinge învațarea spre mediul online si mai mult.

Este posibila o reducere generala de 6 luni a TVA –ului de la 19% la 17% ?

Desi putin probabila, cel putin dupa semnele pe care acest guvern le arata, o analiza realista a impactului unei astfel de reduceri ar fi de dorit.

O astfel de reducere ar forta în primul rand ANAF-ul la o colectare mai buna, o optimizare a procesului de pre-control si nu a celui de post control si amendare.

Este clar ca pentru a evita un deficit de peste 5% guvernul va fi obligat sa fie ordonat, sa treaca la optimizari tehnice de control si colectare a TVA si la informatizare accelerata.

Reducerea chiar si de 2% a TVA ar supune sistemul unui test de stress dar si unei presiuni pentru schimbare si îmbunatațire. Ar fi o sansa ca, în contextul crizei ce se pare ca deja se arata, sistemul si aparatul administrativ sa se reformeze.

Conform datelor Comisiei Europene în septembrie anul trecut – România a înregistrat un deficit de încasare a TVA de 36%, primul loc în UE. Deci, este loc de îmbunatațiri în acest domeniu.

Mai presus de toate pentru o astfel de miscare trebuie sa existe însa vointa politica, dar ma ales curaj si profesionalism.