BRD Private Penal Banking

“… banca in care mi-am pus peste 10 ani din viata. A trecut mult timp de cand sunt angajat aici, aproape o vesnicie. Acum mai bine de 10 ani eram cu totii la inceput, eu iesit recent de pe bancile facultatii. Colegii mei erau si ei la inceputurile unei banci ca afara – cum se promitea atunci. Timpul a trecut, banca a evoluat, la fel sistemul bancar si oamenii implicati in fenomen.
…in banca in care totul se bazeaza pe relatia personala si nu pe competenta profesionala. La inceput nu intelegeam, eram indeajuns de naiv incat sa cred ca pot ajunge “cineva in banca” doar daca sunt foarte bine pregatit. Intre timp am realizat ca nu este de ajuns si ca oricum nu conteaza. Este evident mult mai important sa te invarti in cercurile alese, decat sa fii pregatit pentru meseria ta.
…in banca in care seful meu s-a schimbat de 3 ori in aproape 2 ani. Unul dintre sefi a venit in 2005 si a stat vreo 5 ani, timp in care lucrurile oricum mergeau de la sine chiar si fara o implicare cu adevarat serioasa a noastra ca departament. De la sfarsitul lui 2010 si pana acum am avut 3 sefi diferiti in departamentul strategic din care fac parte, niciunul nu a rezistat macar un an:
– Urmatorul a venit in vara lui 2010 si a plecat oficial dupa un an, insa zvonuri despre nepotrivirea/ plecarea lui au aparut dupa 2 luni, fiind invocate motive personale;
– Penultimul a venit in vara lui 2011 si a fost inlocuit dupa mai putin de un an;
– acum vreo 2 luni a venit un nou sef…
…in banca in care au fost acordate credite de milioane de euro doar pe baza notorietatii solicitantului sau a unor planuri de afaceri complet nerealiste.
Creditul “ministrei” este doar un exemplu, sunt cateva zeci de credite similare acordate pentru specula imobiliara inainte de criza, credite care nu au fost/ probabil nu vor fi rambursate niciodata.Lista este lunga si contine nume cu rezonanta in politica (Mizil), presa (Stanescu), sport (Becali, Lupescu, Popescu), afaceri (Truica). Creditele acestea intre 1 si 3 mil. EUR fiecare au fost acordate cu girul conducerii bancii. Similar au fost acordate credite catre firme in baza unor planuri de afaceri complet nerealiste, cu garantii supraevaluate si care nu mai pot fi executate. Toate aceste credite au creat provizioane imense si inseamna pierdere. (subl.mea- DP)…in banca in care directorii responsabili de promovarea acestor credite sunt inca in functie, in timp ce altii mai intuitivi au plecat la timp.
Directorii care au promovat si sustinut clientii sunt inca in functie, chiar daca atributiile lor sunt in prezent reduse, isi incaseaza linistiti salariile. Probabil cercurile in care obisnuiau sa se invarta le asigura aceasta liniste. In acest context, am o oarecare indoiala privind importanta pregatirii profesionale pentru functia pe care o ocupa in prezent acesti “bancheri”. Alti directori implicati au intuit momentul care urma sa vina si s-au orientat catre alte banci cu probleme – pentru moment. (N.m.DP- sa fie vorba oare despre un director plecat la VBRO despre care tocmai…..?)
…in banca in care toate aceste evenimente au determinat schimbari, prezentate cu fast ca promovari desi probabil reprezinta o ultima sansa.
Promovarea presedintelui adjunct este o rezultanta a celor de mai sus. Dupa rezultate oarecum remarcabile in perioada de crestere economica, modelul bancar nu a mai fost revazut si schimbat. In aceste conditii lucrurile au scapat de sub control – credite si prelungiri de credite acordate aiurea, garantii supraevaluate, provizioane din ce in ce mai mari, rezultate din ce in ce mai slabe, pierdere. Ca o consecinta fireasca lucrurile au fost verificate si de catre reprezentanti ai bancii mama, concluzia a fost “promovarea” adjunctului dupa o lunga perioada de negocieri. Au existat si victime colaterale ale acestei promovari, unii angajati bine-intentionati au fost totusi nevoiti sa plece.
…in banca in care noul presedinte nu este validat deoarece a cutezat sa schimbe lucrurile.
Stirea nevalidarii a aparut pe un site specializat domeniului bancar, motivele aparente fiind experienta limitata a presedintelui din cauza contextului bancar diferit de cel romanesc. De fapt, revolutia pornita de noul presedinte i-a deranjat atat de tare pe unii directori, incat acestia au apelat la relatiile personale si au decis sa-i aplice o corectie. Stirea oficiala a fost tot cea cu “motivele personale”, cand de fapt lucrurile sunt clare pentru toti cei care stiu sa citeasca printre randuri.
…in tara in care lucrurile se intampla cam dupa aceleasi principii.
Tot ce am evocat mai sus poate parea pentru unii o mare conspiratie … iar pentru altii o confirmare/ o completare a lucrurilor pe care le stiau deja.”

Tagged , , ,