Buletinul săptămânal

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri după-amiază, după decizia CCR prin care este admis parțial conflictul constituțional dintre președinte și premier, că aceasta „nu schimbă cu nimic situația politică în care se află Guvernul României de 3 săptămâni”. În plus, șeful statului remarcă faptul că CCR a decis că premierul Viorica Dăncilă trebuie să meargă în Parlament pentru a primi votul de încredere, doarece s-a schimbat compoziția Executivului.

 

În timp ce s-a acceptat o scădere a veniturilor fiscale, numai parțial compensată de absorbție de fonduri europene, au crescut presiunile pe buget prin creșterea veniturilor/salariilor, susține președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, într-un document publicat pe site-ul instituției. De aici, spune el, a rezultat un spațiu fiscal tot mai mic, încordarea teribilă a bugetului public.

Cel puțin 54 de medicamente de pe lista de 172 de citostatice și imunosupresoare pentru care Ministerul Sănătății intenționează să suspende timp de 6 luni exportul paralel nu au fost exportate paralel, iar cauzele pentru care ele nu se găsesc în România ar putea fi cu totul altele, afirmă, într-un interviu pentru HotNews.ro, Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, fost vicepreședinte al Agenției Naționale a Medicamentului și membru în conducerea Alianței Europene de Sănătate Publică.

Robert Lupițu: Corina Crețu a fost desemnată raportor alternativ al Parlamentului European pentru verificarea activității anuale a Băncii Europene de Investiții

Corina Crețu (Pro România, S&D) a fost numită raportor alternativ al Parlamentului European pentru verificarea activității anuale a Băncii Europene de Investiții, acesta fiind al treilea raport pe care eurodeputatul român îl va coordona la nivelul Parlamentului European.

„Pentru fiecare problemă complexă, există un răspuns clar, simplu și greșit,” scria acum un secol eseistul american Henry Louis Mencken.

Nu știu cine va pricepe ironia, dar cu siguranță nu politicienii noștri care sar cu soluția, de multe ori înainte să înțeleagă problema.

Preşedintele USR, Dan Barna, candidatul USR-PLUS la alegerile prezidenţiale, a declarat marţi, la Craiova, că şi-ar dori ca primul său act în calitate de preşedinte al României să fie dizolvarea actualului Parlament şi organizarea de alegeri anticipate în februarie-martie 2020.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că vineri va avea loc la Biroul Executiv Central (BEC) depunerea candidaturii preşedintelui Klaus Iohannis la prezidenţiale.

Theodor Paleologu a anunţat că îşi va depune joi candidatura la BEC pentru prezidenţiale. Acesta a precizat că circulă tot felul de glume cu el pe Facebook şi postat o fotografie editată care îl arată făcând un selfie alături de Dan Barna, precizând că liderul USR încă nu a semnat pentru el.

Fostul comisar european, Corina Crețu, în prezent europarlamentar Pro România, afirmă, într-un scurt interviu pentru G4Media.ro, că nu va obstrucționa drumul Rovanei Plumb către postul de comisar european. Rovana Plumb a fost și propunerea de comisar formulată de fostul premier, Victor Ponta, liderul Pro România, însă în cele din urmă președintele comisiei europene, Jean Claude Junker a optat pentru varianta Corina Crețu.

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European transmite că interdicția Ministerului Sănătății din România privind exportul paralel este fără efect pozitiv asupra pacienților, potrivit unui comunicat de presă remis caleaeuropeana.ro.

Pe 16.09.2019, la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, Inspectoratul Școlar al Municipiului București în parteneriat cu Asociația Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului – CIADO, Federația Națională a Asociațiilor de Părinti din Învățământul Preuniversitar-București (FNAP – București), au semnat, un acord de parteneriat, în baza Strategiei Naționale Antidrog, dar și a Strategiei Municipale Antidrog, adoptată de Consiliul General al Municipiului București.

„După referendumul Brexit și după alegerea unor guverne antieuropene în mai multe țări, nu se mai poate continua ca până acum. Nu mai putem să ne mulțumim să așteptăm următoarele ieșiri, următoarele destrămări, fără a schimba nimic fundamental în Europa actuală.

Deși la Berlin există cercuri care văd în China un pericol major, par să câștige interesele lobby-ului de afaceri german, care militează pentru promovarea unor strânse relații de cooperare cu China.
Ce țară majoră subminează multilateralismul, pune în pericol sănătatea comerțului mondial, prin politica sa egoistă, subordonată exclusiv propriului interes?

Mass media și cultura, antreprenoriatul feminin, microîntreprinderile au acum numeroase oportunități de finanțare, așa cum reiese din ediția a VII-a a Ghidului de finanțare pentru dezvoltarea și internaționalizarea companiilor românești, lansat de think tank-ul INACO – Inițiativa pentru Competitivitate.

Ieri au avut loc în Republica Moldova reţineri la nivel înalt operate de procuratura anticorupţie. Au fost săltate două deputate cărora tocmai li se ridicase imunitatea în cazul furtului miliardului, una din ele fiind spectaculoasa şi tupeist-guraliva Marina Tauber: 33 ani, preşedinta Federaţiei de tenis şi avidă practicantă de inginerii financiare în timpul liber rămas. Partea bună a poveştii e că încep să se mişte lucrurile în justiţia de peste Prut; de fapt, asta e ce aşteaptă cu nervozitate toată lumea.

Tagged , ,