Cand puterea tampeste…

Sursa: Reportervirtual

Jurnalistul Petre M. Iancu de la Deutsche Welle a publicat un articol, sub forma unei scrisori deschise, în care îi cere vicepremierului Gabriel Oprea să demisioneze în urma accidentului în care a fost implicat un polițist care îl însoțea pe ministrul de Interne în coloana oficială.

Doliul şi tristeţea indicibilă care mă-ncearcă la gândul curmării inutile, absurde, în primul rând din vina ta, dar şi a celor care nu repară străzile bucureştene, a vieţii unui tânăr, văd că nu izbutesc să curme avalanşa de întrebări pe care le-aş avea şi eu de pus. Circuli într-un oraş cu trafic greu cu 100 de kilometri pe oră? Dar pentru numele Cerului, de ce?Doar ca să-ţi manifeşti plenar dispreţul faţă de bucureştenii nevoiţi să se lipească de borduri pentru că treci tu? Doar ca să te dai mare faţă de bucureşteanca de rând, care întorcându-se acasă de la muncă, încărcată cu plase de la târguieli, se târăşte zdrobită către bucătărie, în viteza melcului?

De ce taci de zile în şir în replică la întrebări de ziarişti? De ce nu dai dovadă de un minim respect şi de o elementară transparenţă, lămurind lucrurile fără să te fi întrebat nimeni nimic? Chiar e posibil să nu fi oprit instantaneu coloana, să nu fi ieşit să-i dai primul ajutor puştiului care a murit la o aruncătură de băţ de tine, să nu-i fi ţinut mâna când îşi dădea duhul, murind pentru ca tu să-ţi poţi îngurgita cât mai rapid cartofii-pai, să-i poţi înfuleca mult înainte de a se răci?

De ce a tăcut, minţit şi ascuns adevărul preţ de vreo două zile şi poliţia, tocmai poliţia care cere imperativ, când anchetează, să i se spună adevărul, să nu se depună mărturie mincinoasă şi să nu se escamoteze realitatea? Să fie oare posibil ca poliţiei, jandarmeriei, autorităţilor române din subordinea ministerului tău de interne să le fie atât de frică de tine, generale, încât să tănuiască realitatea?

Dar atunci biata Românie cu ce e oare ea un stat mai bun şi mai de drept decât republicile bananiere?Cu nimic. Căci pare că te-ai folosit de poziţia ta în cabinet, pentru ca, prin ordonanţă, culmea, “de urgenţă”, cabinetul Ponta să mai facă o nefăcută. Să schimbe legea în doi timpi şi trei mişcări. Şi să publice o nouă reglementare în monitorul oficial, spre a-ţi justifica legal intempestiva călătorie, cea de nejustificat, soldată cu tragedia nesfârşită a familiei unui poliţist. Aşa-i?”, a scris Iancu.

 

Tagged , , , , , , ,