Cine este in spatele firmei de apartament din Constanta care vinde carbunele din Oltenia?

Sursa: Hotnews

Curtea de Conturi estimeaza o pierdere de 8,4 de milioane de lei la CE Oltenia dupa contractul pentru livrarea a 1,2 milioane de tone de carbune la sarbi, prin firma BVA Coal SRL Constanta, informeaza publicatia gorjeana Pandurul , invocand un raport al Curtii de Conturi. La data semnarii contractului, pretul de livrare a fost sub costul de productie din acel moment. Inspectorii au mai constatat ca administratia CE Oltenia nu a incasat nici garantia de buna executie de 780.000 euro stabilit prin contract. In loc sa rezilieze contractul din cauza neincasarii garantiei, conducerea societatii a incheiat un act aditional acceptand bilete la ordin in locul unei scrisori de garantie bancara. Reamintim ca ministrul energiei Andrei Gerea a anuntat in urma cu cateva zile ca acest caz a ajuns si in atentia DIICOT. Contractul a fost semnat chiar de directorul societatii Laurentiu Ciurel, o persoana sustinuta politic de premierul Victor Ponta.

  • In acest moment, contractul este suspendat din cauza ca BVA Coal. In urma cu cateva saptamani, Ciurel spunea ca suspendarea este cauzata de faptul ca reprezentantii BVA Coal nu au achitat o noua transa de bani. In urma cu cateva zile, motivul invocat este altul: probleme de reorganizare din partea sarba.

Inspectorii Curtii de Conturi arata in raportul de control ca dupa verificarea documentelor au constatat ca CEO a incheiat contractul de livrare de carbune cu 13 euro, adica 58 lei/tona, dar ca la data semnarii, 9 decembrie 2014, pretul era sub costul de productie realizat pe primele 11 luni din 2014, adica de 65 lei/tona. “Avand in vedere costul unitar de 65,22 lei/tona, realizat cumulat pe 11 luni, care se calculase la data incheierii contractului si pretul de 13 euro/to, adica 58,175 lei/tona, calculat la cursul de 4,4750 lei/euro la data incheierii contractului, respectiv la 19 decembrie 2014, rezulta ca societatea a incheiat contractul in conditiile in care ar rezulta o pierdere de 7,045 lei/tona, respectiv o pierdere totala estimata de 84.540.000 lei”, se arata in raportul Curtii de Conturi citat de ziarul Pandurul. De asemenea, se constata ca CEO nu a tinut cont de cheltuielile suplimentare pentru a aduce lignitul la granulatia de 0-60 mm dorita de cumparator. Complexul a cheltuit cel putin 200.000 de lei, suma aparand intr-o licitatie la Cariera Rosiuta, pentru adaptarea unui concasor care sa marunteasca lignitul de la 120 mm la 60 de mm. Jurnalistii de la Pandurul spun ca privitor la estimarea prejudiciului, acesta pare ca a fost calculat eronat rezultand de fapt 8 milioane de lei.

Si Corpul de control al ministrului energiei a efectuat verificari asupra unui contract pagubos incheiat de Laurentiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia, cu BVA Coal SRL, o firma de apartament din Constanta, pentru livrarea unei cantitati de 1,2 milioane tone de lignit. Raportul Corpului de Control a fost transmis Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), a anuntat miercuri ministrul energiei Andrei Gerea.

Directorul general al companiei, Laurentiu Ciurel, a semnat la sfarsitul anului trecut un contract extrem de pagubos cu o firma de apartament din Constanta, BVA Coal SRL. Pentru a semna acest contract, Complexul Energetic Oltenia a renuntat chiar sa participe la o licitatie organizata de autoritatile din Serbia pentru achizitia a doua milioane de tone de lignit, la un pret foarte bun. Afacerea cu Serbia fusese discutata chiar si la nivel de ministri. Cu toate acestea, CE Oltenia nu s-a inscris la licitatie, invocand niste motive total neserioase. In schimb, contractul banos din Serbia a fost incheiat cu un consortiu format din doua firme sarbesti si un SRL constantean infiintat cu trei saptamani inainte de licitatie. Partea cea mai stranie a povestii e ca dupa trei saptamani de la licitatie, CE Oltenia a incheiat contract de vanzare a 1,2 milioane de tone de lignit cu acel SRL, la un pret de aproape trei ori mai mic decat ar fi obtinut la licitatia din Serbia. Insa si mai grav este ca acest pret ar fi sub costurile din 2014.

Contractul cu BVA Coal este suspendat

“Contractul de livrare carbune cu destinatia Serbia a fost sistat o perioada, datorita unor probleme de reorganizare din partea sarba (conform unei scrisori trimise de firma BVA COAL SRL) si se incearca reluarea livrarilor in cursul lunii mai”, informeaza Complexul Energetic Oltenia in urma unei solicitari a HotNews.ro. Reprezentantii CE Oltenia mai spun ca incetarea contractului de livrare carbune cu destinatia Serbia va diminua productia la nivelul CE Oltenia cu aproximativ 700 mii tone lignit, in valoare de cca 9 mil euro.

Potrivit CE Oltenia, partea sarba a comunicat ca suspendarea contractului a fost determinata de valoarea cheltuielilor de transport care nu au putut fi evaluate, de la inceput, cu exactitate.

Pana in prezent au fost livrate cca 400 mii tone carbune, pentru care CE Oltenia a inregistrat un profit de circa 500 mii euro, mai sustin reprezentantii CE Oltenia.

“Contractul este conditionat de plata in avans pentru fiecare cantitate de carbune livrata. In cazul in care nu se efectueaza plata, nu se livreaza carbune si se aplica penalitati pentru nerespectarea prevederilor contractuale”, se mai arata in raspunsul CE Oltenia.

Culmea e ca imediat dupa sarbatorile de Paste, Ciurel a recunoscut ca este un contract pagubos pentru companie. Potrivit Agerpres, pe 15 aprilie Ciurel a vorbit la o televiziune locala despre rezilierea contractului, pe motiv ca reprezentantii societatii respective nu au achitat o noua transa de bani si nici transportatorii. Ciurel mai spunea atunci ca firma trebuia sa achite o noua transa de bani pana inainte de Paste, tranzactie care nu a fost, insa, efectuata. Din acest motiv, CE Oltenia a trecut la aplicarea de penalitati.

Prin aceste afirmatii, Ciurel isi contrazice propriile declaratii facute pe 24 februarie, in cadrul unui seminar la Bucuresti pe teme energetice. Ciurel spunea atunci ca este un contract foarte bun cel cu SRL-ul din Constanta. “Daca as putea sa semnez acest contract pe 20 de ani, la acelasi pret, as face-o fara sa ma gandesc”, a precizat Ciurel in ferbuarie.

Contractul a fost incheiat in ciuda situatiei economice dificile in care se afla CE Oltenia. Reamintim ca la Complexul Energetic Oltenia, 2.000 de angajati ai Complexului Energetic Oltenia vor fi disponibilizati.

De asemenea, angajatii Complexului Energetic Oltenia vor intra in somaj tehnic in ultimele cinci zile ale lunii mai si primele cinci din iunie, potrivit unor decizii ale conducerii societatii. In luna mai vor intra in somaj tehnic angajatii TESA si personalul operativ din cadrul societatii. Totodata, vor sta acasa si angajatii din carierele Motru, Husnicioara, Pesteana si Sucursala Electrocentrale Isalnita. Liderul sindicalistilor de la unitatea miniera Husnicioara, Rafael Norocel Ciorascu, spunea saptamana trecuta ca “hotararea a fost generata de reducerea livrarilor de carbune, dar mai ales a suspendarii contractului prin care Complexul Energetic Oltenia trebuia sa exporte in Republica Serbia 1,2 milioane de tone de lignit”.

Laurentiu Ciurel este director general la Complexul Energetic Oltenia din septembrie 2012, insa in ciuda unui management ineficient, acesta pare de neclintit de la conducere. Demiterea sa este foarte dificila din cauza sustinerii politice puternice pe care o are. El este sustinut, in primul rand, de premierul Victor Ponta. Din cauza relatiei pe care o are cu premierul, niciun ministru nu a avut curajul sa se atinga de el. Complexul Energetic Oltenia, un mamut cu 18.500 de angajati, inregistreaza pentru 2014 pierderi de milioane de lei.  In plus, Laurentiu Ciurel este urmarit penal pentru trei infractiuni de abuz in serviciu, in dosarul privind contractele primite de casa de avocatura Sova& Asociatii la Turceni si Rovinari.

Tagged , , , , , , , , , , , , , ,