Cine este milionarul necunoscut, co-titular de cont cu Viorel Hrebenciuc la banca HSBC

Sursa: Adevarul

Potrivit RISE Project, printre românii care au avut conturi secrete la banca HSBC se numără și politicianul PSD, Viorel Hrebenciuc, reținut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure, unde prejudiciul depășește 300 de milioane de euro.

Hrebenciuc a avut acces la un profil bancar codificat care reunește două conturi. La același profil și, implicit, la cele două conturi bancare au mai avut  acces soția lui Hrebenciuc, Letiția, fiul lor, Andrei, dar și un personaj controversat, despre care se cunosc foarte puține lucruri.

În urma unor interviuri realizate înainte ca omul de afaceri să vândă complexul de golf Lac de Verde, am avut șansa să-l cunoaștem, măcar marginal.

Deși bine cunoscut în unele cercuri, Robert Deutsch este un mister pentru publicul larg, și asta chiar dacă în primii ani de după revoluție, numele lui Deutsch a fost legat de scandalul Megapower.

Ziarul ”România Liberă” a publicat o serie de articole în care Deutsch era acuzat că ar fi implicat o companie românească de stat, IIRUC, într-o afacere în America din care statul român ar fi pierdut 12 milioane de dolari.

Deutsch a afirmat că a dat în judecată ”România Liberă” și a câștigat procesul.

Probabil cea mai vizibilă afacere a lui Robert Deutsch în România a fost complexul de golf Lac de Verde de la Breaza. Reprezentanții în România ai lui Deutsch au anunțat vânzarea complexului în 2013 către un grup de investitori chinezi.

Lac de Verde nu este singura sa investiție în România.

Deutsch a mai fondat o firmă care evalua bonitatea și capacitatea de plată a agenților comerciali pe care a vândut-o către o multinațională. De asemenea, a investit în compania de software Softnet, avându-l asociat pe profesorul Vasile Baltac.

Softnet a fost vândută în 2006 către distribuitorul de echipamente de comunicații Omnilogic.

Numele lui Robert Deutsch a fost legat de scandalul numirii Corinei Dumitrescu în funcția de minitru al Educației în 2012, în primul guvern Ponta.

CV-ul Corinei Dumitrescu (soția deputatului PSD Cristian Dumitrescu) conținea o așa-zisă ”greșeală de tehnoredactare” cum că ar fi urmat cursurile Universității americane “Sranford”. De fapt, Corina Dumitrescu a recunoscut că a fost invitată de Robert Deutsch doar să audieze prelegeri la prestigioasa universitate americană.

Robert Deutsch s-a născut în 1934, într-o familie de evrei la Timișoara, a făcut studii universitare în Rusia, a trăit la București, după care a plecat în Germania, ulterior în Elveția și s-a stabilit în America. În schimb, nu vorbește ivrit și nu a ajuns niciodată în Israel – vorbește în schimb română, germană, rusă, engleză, sârbă, maghiară.

În America, banii i-a făcut cu o companie de consultanță, printre clienții săi numărându-se fostul președinte american Ronald Reagan, pe vremea cănd era guvernatorul statului California. De asemenea, în Germania fusese conilier al viitorului cancelar Helmuth Kohl. Poate explicația nu e tocmai precisă: banii i-a făcut din conexiuni cu oameni de la cel mai înalt nivel.

Când venea la București, locuia într-un apartament de lângă Arcul de Triumf, și unde era vecin cu Mircea Malița, fost ministru al învățământului pe vremea lui Ceaușescu, și Adrian Severin, ministru de externe în cabinetul Victor Ciorbea, și ulterior europarlamentar.

RISE Project a prezentat, și va prezenta în zilele următoare numele unor personaje din politica și afacerile românești care au deținut conturi secrete în filiala băncii HSBC din Elveția.

Documentele văzute de reporterii RISE (comunitate de jurnaliști de investigație independenți) acoperă intervalul 1974-2007 și fac parte dintr-un set de mii de acte bancare care detaliază transferuri în valoare de peste 100 de miliarde de dolari și care dezvăluie numele unor criminali, evazioniști, politicieni, celebrități sau oameni de afaceri din toată lumea.

Toți aceștia au folosit serviciile băncii din țara cantoanelor, cel puțin până în anul 2007.

Tagged , , , , , , , , , , , , , ,