De ce castiga Gemedica lui Oprescu toate licitatiile la cel mai mare Spital din Bucuresti? Pentru ca medicii din comisia de licitatie lucreaza la Gemedica…simplu, nu?

Sursa: Riseproject.ro

O unitate pentru arși, superechipată și ultracostisitoare, nu a fost pusă în funcțiune pentru a trata victimele incendiului de la clubul Colectiv, deși a fost inaugurată, în primăvară, de ministrul Nicolae Bănicioiu.

Cătălin Tolontan a publicat această informație, ieri, pe blogul său.

RISE Project a verificat cine e firma care s-a ocupat de utilarea acestei unități de chirurgie plastică, realizată la Spitalul Floreasca.

Răspunsul: compania Gemedica, deținută de Aurel Galea (49 de ani), prieten intim, sponsor de campanie electorală și partener de afaceri al lui Sorin Oprescu.

Echiparea clinicii, împreună cu instruirea celor care urmau să o folosească, a fost realizată, între 2013 și 2015, în baza unui acord cadru care presupunea livrarea produselor și serviciilor descrise mai sus contra unei sume de până la 9 milioane de euro (38,9 milioane de lei). (Anunțul de atribuire a licitației, AICI).

Interesant este că firma Gemedica a câștigat licitația organizată de Spitalul Floreasca în condițiile în care a fost singura care s-a înscris în competiție.

Trebuie spus că la toate licitațiile organizate de Spitalul Floreasca și câștigate de firma Gemedica (toate câte au fost găsite de RISE Project pe site-urile de specialitate), această companie a participat singură, fără să o concureze nimeni.

În 2012, de exemplu, tot fără să fie concurată de nimeni, Gemedica a câștigat cinci licitații organizate de Spitalul Floreasca, pentru sume de circa 6 milioane de euro. (Detaliile uneia dintre ele, referitoare la furnizarea unor aparate folosite la terapie intensivă, AICI).

De subliniat că sumele citate mai sus sunt stipulate într-un acord cadru, încheiat între Gemedica și Spitalul Floreasca. Ele desemnează plafonul financiar până la care spitalul poate să achiziționeze produse și servicii de la firma lui Aurel Galea.

Fluxurile de bani dintre Spitalul Floreasca și Gemedica ar putea fi mai mici în cazul acestor contracte.

Unitatea de urgențe pentru arși, inaugurată acum o jumătate de an, ale cărei echipamente sunt evaluate la 9 milioane de euro, este parte integrantă din clinica de chirurgie plastică, deja existentă, a Spitalului Floreasca. Este formată din șase paturi și o sală de operații.

– Ce oferă ea?
– Niște încăperi perfect sterile – vitale pentru îngrijirea pacienților cu arsuri mari, extrem de vulnerabili la infecții – și posibilitatea de instalare a acestora în niște capsule în care se introduce oxigen pur, cu presiune mare, care accelerează vindecarea rănilor.

Așa arată capsula în care sunt introduși arșii aflați în stare gravă, pentru a fi tratați cu oxigen pur. Șase astfel de dispozitive există la Floreasca, dar nu sunt folosite. FOTO: Captură TVR.

Profesorul Ioan Lascăr, șeful secției de chirurgie plastică de la Spitalul Floreasca, a povestit, în primăvără, la inaugurare, care este atuul terapiei care va putea fi efectuată în această unitate: „Oxigenarea țesuturilor nu se face doar pe cale sanguină și respiratorie. Oxigenul pătrunde în țesuturi și prin tegumente”.
(Știrea inaugurării din primăvară, pe site-ul TVR.)

Îl limbaj medical, tratamentul acesta se numește „oxigenoterapie hiperbară”.

Unitatea cu „oxigenoterapie hiperbară” de la Floreasca n-a funcționat, însă, niciodată, din primăvară până acum – susțin sursele citate de Cătălin Tolontan și întăresc sursele RISE Project.

– De ce?
– Ieri, la Europa FM, în emisiunea lui Tolontan, ministrul Nicolae Bănicioiu a spus că unitatea „a avut, săptămâna trecută, o problemă tehnică pe partea de instalație de aer”.

Instalația de aer, adică exact mecanismul terapeutic pe care îl oferă, în exclusivitate, unitatea de tratament.

Ieri seară, la TVR, referindu-se la același subiect, Bănicioiu a adăugat că unitatea nu a funcționat și din cauză că nu a avut personal medical.

Justificând nefolosirea unității pentru îngrijirea arșilor de la clubul Colectiv, Ioan Lascăr a invocat, tot ieri, rațiuni de operativitate, zicând că e mai ușor pentru personalul medical să îi trateze pe toți pacienții în același loc, adică în cadrul saloanelor deja exitente ale secției de chirurgie plastică.

Lascăr a mai spus că, după ce se va vedea care sunt răniții cu o evoluție medicală mai proastă, aceștia vor fi instalați în pavilionul inaugurat în primăvară.

RISE Project a întrebat atât conducerea Spitalului Floreasca, cât și compania Gemedica, dar și Direcția Sanitară a Municipiului București (DSMB) dacă acest pavilion superechipat a fost, într-adevăr, autorizat să funcționeze.

Până la această oră, nu am primit răspuns decât de la DSMB și Gemedica.

DSMB ne-a transmis că „autorizația sanitară de funcționare se eliberează pentru toată structura aprobată (n.r.-a spitalului) și nu pentru fiecare secție în parte”.

Gemedica ne-a comunicat că întrebarea legată de autorizație trebuie adresată Spitalului Floreasca și că „sistemul de aer” – invocat de ministrul Bănicioiu, în cadrul emisiunii de la Europa FM – nu a făcut obiectul contractului dintre firmă și spital.

Gemedica a adăugat: „Din informațiile noastre, am înțeles că aceste probleme au fost remediate de către spital”.

ACTUALIZARE (8 noiembrie): În vreme ce moartea eliberează, unul câte unul, paturile de spital în care și-au trăit agonia arșii de la clubul Colectiv, unitatea de elită de la Spitalul Floreasca, care le-ar fi putut prelungi zilele la șase dintre ei, zace, în continuare, nefolosită.

RISE Project a mai descoperit un detaliu legat de felul în care a curs investiția de 9 milioane de euro, făcută în echiparea acestei unități medicale: profesorul Ioan Lascăr, membru în comisia de licitație care a hotărât ca dotările să fie furnizate de firma Gemedica, acordă consultații la clinica Academica, pe care Galea o deține împreună cu Oprescu.  

Altfel spus, Lascăr a elaborat caietul de sarcini al unei licitații care a fost câștigată – în absența oricărei concurențe – de o firmă a patronului clinicii la care își rotunjește veniturile.

În zilele care au trecut de la dezvăluirea faptului că în București există o unitate modernă destinată îngrijirii arșilor – nefuncțională, deși, în primăvără, a fost inaugurată, en fanfare – Spitalul Floreasca nu a răspuns la niciuna dintre întrebările adresate de RISE Project, legate de acest caz.

 

academica

ACTUALIZARE (11 noiembrie): Spitalul de Urgență Floreasca a răspuns, în cele din urmă, la întrebările RISE Project, spunând că echipamentele și serviciile livrate de Gemedica, în contul acordului cadru de 9 milioane de euro, au costat doar 14,6 milioane de lei (aproximativ 3,3 milioane de euro).

„Toate echipamentele achiziționate (n.r. – de la Gemedica) reprezintă ultimul nivel tehnologic. în acord cu exigențele actuale privind îngrijirea bolnavilor arși grav și corespund solicitărilor spitalului nostru”, scrie în răspunsul primit de RISE.

Conducerea Spitalului Floreasca susține că are autorizație de funcționare pentru clinica de chirurgie plastică, însă nu precizează explicit dacă unitatea inaugurată în primăvară se numără printre dotările autorizate să funcționeze de DSMB.

Referitor la instalația de aer, conducerea Spitalului spune că aceasta a fost montată în 2010 și a costat 734.000 de lei (aproximativ 174.000 de euro). Achiziția ei a fost făcută din fondurile Primăriei Sector 1, iar service-ul ei actual e asigurat de firma Aer Tech Service. „Până la această dată, instalațiile (n.r. – de aer) au funcționat în regim de lucru parțial”, scrie în răspunsul primit de RISE.

Relația Gemedica – Oprescu

Legăturile dintre patronul Gemedica, Aurel Galea, și Sorin Oprescu sunt notorii. Familiile Galea și Oprescu dețin împreună compania Medical Prestige, cea care operează clinicile Academica. Și au deținut, în trecut, firma Body Logic. Galea a sponsorizat campania electorală a lui Sorin Oprescu la alegerile prezidențiale din 2009.

În urmă cu patru ani, unul dintre reporterii reuniți astăzi în colectivul RISE Project l-a întrebat pe Aurel Galea – în cadrul unei documentări realizate pentru revista Kamikaze – care a fost motivul pentru care două dintre firmele lui medicale, printre care și Gemedica, achiziționaseră mai multe autovehicule de lux și un iaht.

Și dacă Sorin Oprescu sau membri ai familiei lui folosesc autovehicule respective.

Întrebările reporterului și răspunsurile lui Galea, de atunci, mai jos:

Reporter: Care este motivul pentru care Gemedica și Three Farm au achiziționat mașini precum Porsche Cayenne Turbo, Bentley Continental GTC, Audi A5, Audi A6, Audi A8 , Audi S8, VW Touareg R5 TDI, Land Rover Freelander sau Motor Yacht Cranchi Endurance 39?

Aurel Galea: Pentru că firmele au avut nevoie să folosească activele despre care faceți vorbire.

Reporter: Domnul Sorin Oprescu sau rude ale acestuia au folosit sau folosesc mașini aflate în proprietatea (sau luate in leasing de) Gemedica sau Three Farm?   

Aurel Galea: Dată fiind vechea relație de prietenie care ne leagă, este posibil ca, ocazional, domnul Sorin Oprescu sau membri ai familiei acestuia să fi folosit mașini aflate în proprietatea firmelor mele.

Firma Gemedica semnează, anual, contracte de milioane de euro cu spitalele din sistemul public.

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,