Recesiune istorică in Marea Britanie – producția trimestrială se prăbușește cu 20%, în ciuda recuperării puternice din iunie

Economia britanică a suferit o scădere mai mare, de fapt cea mai mare dintre economiile europene în trimestrul doi. Aceasta a cunoscut o scadere  cu o cincime și intrând în cea mai profundă recesiune înregistrată pana acum.

Datele oficiale publicate miercuri au arătat că produsul intern brut a scăzut cu 20,4 la sută trimestrial, cu contracții pe scară largă în toate sectoarele.

Cifrele confirmă faptul că pandemia a lovit mai puternic Marea Britanie decât alte economii dezvoltate. După contracția  din trimestrul doi, scăderea PIB-ului Regatului Unit de la sfârșitul anului 2019 este dublă față de SUA și Germania a doua fata de Spania comparand-o cu tarile europene.

O recuperare semnificativa  avut loc în iunie, cu o creștere a creșterii de 8,7 % lună – mai repede decât se așteptaseră majoritatea economiștilor, dar  în trend cu cele mai recente previziuni ale Băncii Angliei.

Drept urmare PIB-ul  UK a crescut cu 11,3 % de la scăderea din aprilie, dar rămâne cu 17,2 %  sub nivelul din februarie, înainte de criza coronavirus.

Analiștii au spus că performanță slaba a economiei  Regatului Unit s-a datorat în parte duratei  lungi a blocării sale dar si faptului ca sectorul serviciilor care a fost cel mai afectat de distanțarea socială are o pondere mai mare în PIB, reprezentând 80% din economie.

Fata de anterioara scadere economica din timplu crizei din 2008-2010 cand scaderea maxima a economiei britanice a fost in punctual sau maxim de doar 2,1 %, acum lucrurile stau mult mai rau. Nu doar sectorul serviciilor a scazut dramatic ci si productia industrial ceea ce va face ca revenirea sa nu fie atatde rapida pe cat se spera.

Specialisti de la Institute of Directors, a cerut reducerea contribuțiilor de asigurări naționale ale angajatorilor pentru sprijinirea angajării și ca Trezoreria să exploreze opțiunile pentru restructurarea împrumuturilor de business. Make UK, organizația producătorilor, a declarat că guvernul ar trebui să fie „flexibil în extinderea schemelor de asistență la locul de muncă în același mod ca și concurenții noștri”

Ce face guvernul în acest sens?

Cancelarul Rishi Sunak a declarat că încetinirea creșterii economice va duce la pierderi de locuri de muncă în următoarele luni.

Cifrele oficiale legate de numarul locurilor de muncă lansate marți au arătat că numărul persoanelor angajate a scăzut cu 220.000 între aprilie și iunie.

Dar, într-un interviu acordat BBC, miercuri, Rishi spune ca nu a renunțat să pună capăt schemei guvernamentale de subvenții pentru muncă, care a incetinit și urmează să se încheie complet după  luna octombrie.