Renoir,Cocteau….Darius Valcov

Sursa: HotNews

DNA face o noua cerere de arestare pentru Darius Valcov. Procurorii spun ca a ascuns in seiful unui prieten 90.000 dolari, 1,3 mil. lei, trei kilograme de aur si tablouri, inclusiv unul semnat Renoir.

Directia Nationala Anticoruptie extinde cercetarile in cazul lui Darius Valcov. Potrivit procurorilor, acesta ar fi depozitat mita de 90.000 dolari, 1.,3 mil. lei, trei kilograme de aur si tablouri, inclusiv unul semnat Renoir intr-un seif al unui prieten. Potrivit referatului DNA, Valcov si-ar fi ascuns seiful in comuna Osica de Sus, judetul Olt (vezi harta atasata).

DNA afirma ca Valcov este suspectat de săvârșirea, în exercițiul funcției de senator și ministru în Guvernul României, a infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale.

Potrivit procurorilor, acesta ar fi depozitat mita de 90.000 dolari, 1,3 mil. lei, trei kilograme de aur si tablouri, inclusiv unul semnat Renoir intr-un seif al unui prieten.

Fostul ministru de Finante a declarat agentiei Reuters ca este nevinovat in privinta ultimelor acuzatii aduse de procurori marti si ca isi va explica actiunile in Parlament in aceasta saptamana.

“Nu pot comenta mai mult, dar pot spune ca sunt nevinovat si ca voi incerca sa-mi dovedesc nevinovatia pana la capat” a declarat Valcov, adaugand ca va explica aceste lucruri in plenul Parlamentului.

Seiful a fost mutat intr-o comuna din Olt in 2015

Potrivit referatului realizat de procurori, în cursul anului 2011 Valcov i-a cerut denuntatorului să păstreze în locuinţa sa un seif. Atat Valcov, cat si Lucian Susala (urmarit si el penal pentru fals, evaziune fiscala, complicitate la trafic de influenta si spalare de bani) accesau respectivul seif, după ce, în prealabil, aceştia îl sunau iar el le permitea accesul în imobil, se scrie in documentul citat.

Cand unul dintre cei doi accesau seiful, nicio altă persoană care locuia în imobil nu asista la ce se întâmpla în camera respectivă scriu procurorii care precizeaza si ca in 2015 Valcov a mutat seiful în comuna Osita de Sus, judeţul Olt.

In referatul DNA se dezvaluie ca, dupa desigilare, în seif au fost identificate următoarele valori:
– 90.000 dolari;
– 1.323.850 lei;
– 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, iar în colet au fost identificate:

– un tablou cu ramă aurie, cu 3 etichete cu următoarele menţiuni: „cornette de saint cyr….”, „cornette de saint cyr maison de ventes art  moderne 28 mars 2013”, „cornette de saint cyr maison de ventes ”, iar pe ramă este aplicată o menţiune olografă indescifrabilă – „Renoir”, o etichetă cu menţiunea …, iar pe ramă este înscris numărul ….

– un tablou cu ramă auriu şi negru, protecţie din geam de sticlă, având pe spate aplicat un autocolant inscripţionat „Cocteau Vente Photo FF”, iar ambalajul în care se afla tabloul a avut aplicată o etichetă inscripţionată „LOT …..JEAN COCTEAU (1889-1963, achiziţionat TAJAN PARIS Colecţie privată”;

– o pictură pe lemn, având aplicată o etichetă inscripţionată „LOT 3025 AUREL ACASANDREI (1939-2006) Roboţii-Ulei pe lemn/32X20,5 cm semnat, autentificat. Colecţie privată”.

Declaratie “subtire” de avere

In ultima sa declaratie de avere, depusa la Senat in mai 2014, Darius Valcov a declarat doar bijuterii si obiecte de arta in valoare de 62.000 de lei, un autoturism si conturi in valoare de 155.000 de lei.

In document, in dreptul  Jeep-ului Wrangler si al depozitelor de la BCR, senatorul a scris numele sotiei sale, Lavinia Sandru.

La veniturile sale, Valcov a trecut 64.512 lei obtinuti intr-un an din indemnizatia de senator.

De asemenea, acesta a declarat ca firma de leasing unde este asociat Sandru a acordat finantari de 115.000 lei.

Comunicatul DNA:

In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie – doamna Laura Codruta Kovesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Senatului, pentru:
a. obtinerea avizului necesar efectuarii in continuare a urmaririi penale a inculpatului VALCOV DARIUS BOGDAN pentru savarsirea, in exercitiul functiei de senator si ministru in Guvernul Romaniei, a infractiunii de efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale,
b. incuviintarea retinerii si arestarii inculpatului VALCOV DARIUS BOGDAN pentru savarsirea, in exercitiul functiei de senator si ministru in Guvernul Romaniei, a infractiunii sus mentionate

Cererile procurorilor anticoruptie are in vedere faptul ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

Incepand cu anul 2011 si pana in prezent, inculpatul Valcov Bogdan Darius a efectuat operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functia de primar, senator si ministru, utilizand informatii detinute in virtutea acestora, in legatura cu o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura, firme pe care le detine in fapt si pe care le administreaza, prin interpusi.

Produsul infractional obtinut in urma savarsirii infractiunilor fata de care se efectueaza cercetari ( trafic de influenta si efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale) a fost depozitat intr-un seif, lasat spre pastrare unei persoane apropiate, acesta continand urmatoarele:
– 90.000 dolari,
– 1.323.850 lei,
– 3 lingouri de aur, in total 3 kilograme,
– un tablou cu rama aurie, inscriptionat RENOIR,
– un tablou inscriptionat JEAN COCTEAU,
– o pictura pe lemn, inscriptionat AUREL ACASANDREI.

Aspectele descrise li se adauga acelora pentru care a fost deja formulata o alta cerere anterioara (comunicat 538/VIII/3 din 19 martie 2015).

Cererile de obtinerea avizului necesar efectuarii in continuare a urmaririi penale, respectiv de incuviintare a retinerii si arestarii preventive au fost formulate avand in vedere ca sunt indeplinite conditiile prevazute de Codul de procedura penala.

Cererilor transmise le-au fost atasate referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie care efectueaza cercetari in cauza, impreuna cu dosarul cauzei, in copie certificata.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Tagged , , , , , , , , , , , ,