Rothschild vs Rothschild – Cine şi cum are dreptul să folosească celebrul nume

edmond-Rothschild

O parte a membrilor dinastiei bancare Rothschild au soluționat, după trei ani, în instanţa franceză, dispută pe care o aveau cu ceilalţi membrii, pentru a tranşa modul în care, fiecare dintre cele două părţi, poate folosi numelui părintelui fondator, Mayer Amschel Rothschild (23 februarie 1744 – 19 septembrie 1812).

Edmond de Rothschild, bancă privată franco-elvețiană și manager de active în valoare de 156 de miliarde de euro, care deține mai multe podgorii și noul Hotel Four Seasons Megève, a declanşat acţiunea în instanţă împotriva băncii franceze Rothschild & Cie, argumentând că proprietarii acesteia se declară în mod incorect ca fiind „Părinţii grupului Rothschild”.

Acordul încheiat între Rothschild & Co, prorietarul anglo-francez al băncii Rothschild & Cie și Edmond de Rothschild, statuează ca niciunul dintre grupuri nu are dreptul de a folosi, în branding, doar numele Rothschild. Pentru viitoarele afaceri, ambele grupuri şi-au luat angajamentul ferm de a „lucra împreună pentru protejarea numelui familiei, în sectorul bancar”.

Prin acest acord, grupurile au mai hotărât să îşi dezvăluie reciproc participațiile încrucişate, dar asupra acestui punct au convenit numai după ce David de Rothschild, în vârstă de 75 de ani, s-a retras din funcția de președinte al Rothschild & Co, lăsând locul fiului său Alexandre, care a devenit astfel reprezentantul celei de-a șaptea generații a familiei care conduce banca. „Acest lucru l-a făcut pe David mai receptiv şi dispus să accepte acordul”, spune o persoană apropiată acestuia. „Ultimul lucru pe care voia să-l facă era să-l lase pe fiul său într-o situație neclară. A vrut ca totul să fie curat, pentru Alexandre.”

În anul 2012, David de Rothschild a supervizat fuziunea dintre băncile franceze și britanice, separate la acea vreme, care și-au unificat structura corporativă, în cadrul grupului, punând astfel capăt deceniilor de rivalitate peste Canalul Mânecii.

Activitățile Rothschild & Co private banking and asset management din Franța, Belgia și Monaco vor continua să utilizeze numele Rothschild Martin Mau-rel. Această afacere este rezultatul unei fuziuni încheiate în anul 2017 între Rothschild & Co și Banque Martin Maurel, ambele bănci private franceze.

Acordul mai cere filialelor să-și ordoneze toate structurile complexe de proprietate încrucișată. Rothschild & Co deține o participație de 8,4% la Edmond de Rothschild. În același timp, 9,5% din capitalul Rothschild & Co şi 5,7% din acţiuni sunt deținute de Edmond de Rothschild.

Tagged , , , ,