Tariceanu si Voiculescu-un tandem de infractionalitate-vezi afacerea Kalinderu

Sursa: Adevarul

Fost director al SIE, Ioan Talpeş a dezvăluit o discuţie purtată în 2008 cu Dacian Cioloş, pe atunci ministru al Agriculturii, în care acesta se plângea că premierul Călin Popescu Tăriceanu a făcut presiuni ca Ministerul Agriculturii să-i ofere terenuri în arendă lui Dan Voiculescu

Într-o emisiune la Adevărul Live, în contextul învestirii Guvernului Cioloş, fostul director al SIE Ioan Talpeş a povestit o discuţie pe care a purtat-o în 2008 cu Dacian Cioloş, pe atunci ministru al Agriculturii în Guvernul Tăriceanu. Talpeş a susţinut că Dacian Cioloş i-ar fi mărturisit că premierul Tăriceanu ar fi făcut presiuni ca Ministerul Agriculturii să intervină în favoarea lui Dan Voiculescu într-o afacere complicată cu terenurile Academiei Române. „Atunci când ( Dacian Cioloş – n.r.) a promovat acea hotărâre prin care i-a transferat lui Voiculescu moşia Kalinderu, cu toate moştenirile care sunt în dispută, eu eram senator şi am făcut intervenţie în Senat. M-am adresat, spunându-i cum a putut să facă aşa ceva? “, a spus Ioan Talpeş la Adevărul Live. „Cioloş a fost corect. Mi-a răspuns: <<Nu am ştiut, dar am fost pus de primul-ministru (Călin Popescu Tăriceanu – n.r.) şi de toţi ceilalţi lideri de partid care mi-au cerut să fac asta>>“, a declarat Ioan Talpeş.

Fostul director al SIE se referă la mai multe loturi de pământ lăsate moştenire de Ioan Kalinderu, fost consilier al Regelui Carol I, care şi-a donat toată averea Academiei Române. După Revoluţie, o parte dintre aceste terenuri au fost administrate de Agenţia Domeniilor Statului (ADS). În 2007, Academia a preluat de la ADS 2.600 de hectare în judeţul Giurgiu. Scopul încredinţării în administrare a terenului a fost cercetarea ştiinţifică. „Aceste suprafeţe de teren agricol vor fi folosite de către Academia Româna pentru realizarea în continuare a tematicii de cercetare ştiinţifică de interes naţional pentru dezvoltare rurală durabilă, complexă a zonei“, se arată în Protocolul de Predare-Preluare.

Însă după o lună, Academia Romană a arendat tot terenul către Grivco, compania controlată de Dan Voiculescu, pentru o perioadă de 20 de ani, cu reînnoirea automată pe alţi 20 de ani, la expirarea contractului iniţial. Scopul: „Terenul arendat va fi folosit de către arendaş doar în scopul desfăşurării de activităţi de cercetare-dezvoltare agricolă şi producţie agricolă“, se arată în contract. Ioan Talpeş spune că Academia nu putea să arendeze terenurile primite moştenire în urmă cu aproape 100 de ani. „Moşia Kalinderu făcea parte din donaţiile făcute Academiei Române, cărora nu poţi să le schimbi statutul“, a susţinut Talpeş la Adevărul Live.

N-a fost Cioloş. A fost mâna lui dreaptă
În 2008, Ministerul Agriculturii, condus de Dacian Ciololş, a constatat că Academia Română, în loc să facă cercetare pe terenul dat în folosinţă de ADS, i l-a oferit lui Dan Voiculescu. Din această cauză, Academia Română a pierdut dreptul de folosinţă a celor 2.600 de hectare. Dan Voiculescu a continuat totuşi să exploateze terenurile, după o serie de intervenţii politice. „Îmi amintesc că a fost o discuţie foarte aprinsă în partid, în acea vreme. Nu mai ştiu în ce condiţii a rămas Voiculescu arendaş pe acele terenuri, dar ştiu că Tăriceanu îi ţinea partea lui Voiculescu. Veneau alegerile, noi aveam nevoie de expunere mediatică, deci Tăriceanu avea nevoie de Voiculescu, şi Voiculescu avea nevoie de Tăriceanu“, a spus, cu condiţia anonimatului, un deputat din echipa  de conducere a PNL. Iar PNL şi Tăriceanu făceau presiuni pe Dacian Cioloş, ministrul de atunci al Agriculturii, care, din postura de tehnocrat, nu asculta cu stricteţe de ordinele venite de la partid.

Potrivit unor surse politice, Cioloş nu s-a amestecat în cârdăşia lui Tăriceanu cu Dan Voiculescu, dar în locul său a făcut-o secretarul general din Ministerul Agriculturii, Sorin Chelmu, unul dintre oamenii săi de încredere. Aceleaşi surse susţin că Sorin Chelmu a fost cureaua de legătură între Ministerul Agriculturii şi Academia Română în tot ceea ce a însemnat afacerea cu terenuri în arendă mânuită de Dan Voiculescu. Premierul Dacian Cioloş l-a numit recent pe Chelmu în funcţia de secretar general al Guvernului, în locul lui Ioan Moraru.

„Cine este Ioan Talpeş?“
L-am întrebat ieri, la Senat, pe Călin Popescu Tăriceanu, dacă dezvăluirile lui Ioan Talpeş sunt adevărate sau nu. „Cine este Ioan Talpeş?“, a întrebat, sarcastic, fostul premier. Apoi, Călin Popescu Tăriceanu a lansat un atac la persoană, fără a oferi vreun răspuns concet. „Fostul director SIE să se ocupe de treburile cu care a fost responsabil. În general, directorii serviciilor de informaţii vorbesc puţin. El are multă limbariţă, şi nu e prima dată când intră într-un câmp politic. Dă dovadă că a învăţat ceva cât a fost la SIE, şi anume: profesionalism puţin, dar diversiune cât cuprinde. Nu mai am nimic de comentat pe acest subiect“, a spus Tăriceanu.
Fostul şef SIE i-a răspuns. „Tăriceanu nu ştie cine sunt? Vă rog să-i amintiţi asta: în 2008, când era premier, l-am întrebat, în Parlament: ce măsuri pregătiţi domnule prim-ministru pentru venirea crizei financiare? Mi-a răspuns că este o aberaţie şi că economia duduie“, ai-a transmis Talpeş, contactat de „Adevărul“.

Atunci când Dacian Cioloş a promovat acea hotărâre prin care i-a transferat lui Voiculescu moşia Kalinderu, m-am adresat, spunându-i cum a putut să facă aşa ceva? Mi-a spus că nu a ştiut, dar a fost pus de primul-ministru

Ioan Talpeş, fost director SIE

Talpeş are limbariţă. Dă dovadă că a învăţat ceva cât a fost la SIE, şi anume: profesionalism puţin, dar diversiune cât cuprinde.

Călin Popescu Tăriceanu, fost premier

Tagged , , , , , , ,