Tranzacţia Qualcomm – NXP Semiconductors, blocată de China

În acest moment, investitorii au mari probleme în găsirea unor soluţii rapide de finanţare iar acest lucru se întâmplă ca urmare a războiului comercial care se duce la nivel mondial. Autoritățile chineze de reglementare antitrust tocmai și-au modificat şi totodată complicat modul de evaluare. Fondurile de hedging (de acoperire) care sunt specializate pe tranzacții de fuziune au pariat pe achiziţia de acțiuni ale NXP Semiconductors de către Qualcomm. După ce China a împiedicat tranzacția, compania Qualcomm a fost nevoită să se reorienteze.

Decizia autorităților de reglementare chineze, de a permite depăşirea termenului limită de aprobare a unei tranzacţii, este percepută ca fiind un răspuns la acţiunile în forţă ale SUA. Dincolo de acest schimb, rădăcinile acestei controverse, se pare că sunt mult mai adânci. Liderii chinezi sunt îngrijorați că cererea pentru subansamble va scădea, dacă relațiile internaționale se înăspresc. În ultimul an, Qualcomm a realizat două treimi din veniturile sale din vânzarea subansamblelor produse în China.

Crearea capacităților de producție a semiconductorilor reprezintă unul dintre punctele cheie ale strategiei de dezvoltare a țării, până în anul 2025. Acest obiectiv a provocat întotdeauna dispute aprinse cu grupurile americane, care domină acest sector.

Cumpărarea acţiunilor NXP Semiconductors ar fi avut sens pentru Qualcomm. În acest moment compania este concentrată pe tehnologia mobilă, cum ar fi subansamblele pentru smartphone-uri. Vânzările acestor dispozitive au scăzut, în ultima vreme, pentru că oamenii nu mai înlocuiesc telefoanele mobile în fiecare an. NXP Semiconductors, în schimb, produce subansamble pentru mașini și pentru alte aplicații, unde așteptările de creștere sunt impresionante, dacă ne gândim numai la faptul că jumătate din veniturile sale, din ultimul trimestru, au fost realizate pe segmentul auto.

Lipsită de acest impuls, Qualcomm a trebuit să se reorienteze către un alt plan de creștere a veniturilor. Acum intenționează să răscumpere, nu mai puţin de 30 de miliarde de acțiuni, însă acest lucru nu va aduce o schimbare spectaculoasă. Acțiunile sale au crescut, oricum, cu 5%.

Lupta comercială dintre SUA și China generează de multe ori titluri de presă despre soia sau carnea de porc însă adevăratele bătălii se dau pe piețele critice de telecomunicații, cum este şi cea a semiconductorilor. Guvernele din întreaga lume încearcă să exercite mai mult control asupra investițiilor străine în tehnologiile care au o importanţă crucială. Încercarea eșuată a Qualcomm, de a cumpăra acţiunile NXP Semiconductors, este o expresie a dorinței Chinei de a interveni în fuziuni și achiziții.

Tagged , , ,