“Centura de Aur” 2013 – Minimondialul de la Constanţa

craiu„Centura de Aur – Nicolae Ilinca”-2013, care s-a desfasurat intre 4-8 septembrie la Constanta, a confirmat reputatia de minimondial pe care o avea candva cel mai important turneu international de box din Romania.

Desi evenimentul a fost organizat tot de cei care au adus si Barcelona la Bucuresti – MediaConsulta, patronata de Mihai Craiu – faptul ca venea dupa o intrerupere de aproape cinci ani, in care boxul romanesc a suferit numeroase lovituri (a fost dezafiliat de AIBA, a avut un buget in continuua recesiune, a trecut printr-o reorganizare drastica o data cu venirea la presedintia FR Box a lui Leonard Doroftei si a echipei sale) au facut pe multi sa se indoiasca de succesul „reinvierii” acestei competitii, ajunsa la a 38-a editie.
Centura de Aur”-2013, a depasit insa toate asteptarile, oferind adevarate demonstratii de virtuozitate in „nobila arta”, in special datorita reprezentativei Cubei, venita cu o pleiada de mari campioni si cu dorinta declarata a antrenorului sud-americanilor „de a castiga toate centurile puse in joc”.
Cubanezii si-au confirmat valoarea la toate categoriile dar au avut pe prima treapta a podiumului doar patru reprezentanti.
Echipa Romaniei, creditata cu sanse mici la startul turneului a reusit sa-si adjudece si ea trei „Centuri”, iar Mihai Nistor a oferit in finala cu Jose Larduet Gomez un meci ce poate fi inclus printre cele de referinta ale boxului romanesc.
Boxul romanesc a castigat la Centura de Aur prin trei pugilisti: Catalin Gheorghe (60 kg), care a invins in semifinale reprezentantul Rusiei si aproape sigur si-a castigat biletul pentru Mondialele din octombrie din Kazahstan, Catalin Paraschiveanu (75 kg) si Valentin Balanescu (81 kg), un pugilist care la 19 ani a demonstrat ca are mari calitati. Primii doi au fost si castigatori ai Centurii, alaturi de Nistor, iar Balanescu a urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere.

Dincolo de ce s-a vazut la televizor, Centura de Aur, editia 38, a avut mai multe aspecte inedite si extrem de interesante:

 • Nu a existat nici macar o sigura contestatie, toate deciziile de arbitraj fiind considerate corecte si de catre invinsi.
 • La finalul turneului, delegatia Angliei a insistat sa primeasca din partea organizatorilor unul din banerele competitiei: „Doresc sa-l pun in sala de antrenament ca sa-mi motivez elevii. Pana anul viitor ii voi pune sa priveasca acest panou si le voi spune ca trebuie sa munceasca si mai mult daca vor sa ajunga la centura de Aur”, a marturisit antrenorul englezilor, care a mai spus ca anul viitor va veni cu o delegatie de noua sportivi, cei mai buni dintre cei peste 50 de pugilisti pe care ii are in pregatiri la lotul national.
 • Meciul soc din semifinalele categoriei 75 de kg, dintre Bogdan Juratoni si Catalin Paraschiveanu, incheiat cu victoria incredibila a outsiderului, a facut ca oamenii din lumea boxului sa se imparta in doua categorii cand a venit vorba de pugilistul ce trebuie sa reprezinte Romania la aceasta categorie la „mondialele” de luna viitoare. Victoria clara a lui Paraschiveanu in fata vicecampionului european si Centura de Aur obtinuta la final de Paraschiveanu, i-au facut pe unii sa considere ca acesta merita o sansa in plus sa reprezinte Romania la CM de la Baku. Cei mai multi insa sunt de parere ca Juratoni nu merita penalizat dupa evolutia slaba de la Mamaia si ca are un atu important pentru a fi reprezentantul nostru la categoria 75 de kg: el va fi cap de serie la „mondiale” si va beneficia de un traseu mai usor.
 • Delegatia Rusiei a cerut extraconcurs o sesiune de shopping la care sa-si poata achizitiona tricouri cu Romania si echipamente de fotbal cu Gheorghe Hagi.
 • Neptun TV, postul care a transmis în direct „Centura de Aur” – 2013 şi-a triplat audienţa ajungând la un vârf de 11,6!!!, iar la semifinalele şi finalele turneului, transmise înregistrat de TVR 1, au fost vârfuri de audienţă de 1,6 (la miezul nopții!). De altfel, duminică spre luni, la ora 2:00 dimineaţă, când pe postul naţional se transmiteau meciurile Centurii de Aur, pe TVR 1 urmăreau încă transmisia peste 50.000 de români.
 • ”Centura de aur” a beneficiat de o promovare profesionistă în singura televiziune regională a Constanței, Dobrogea TV. Conducerea Federației Române de Box, reprezentată de Leonard Doroftei, Francisc Vaștag, Vasile Câtea și Mihai Craiu, a prezentat aici, în premieră, date despre eveniment. Înainte de semifinale, viitorul campion Mihai Nistor, dar și campionul Bogdan Juratoni, au fost în platoul Dobrogea TV, alături de Viorel Sima, secretarul general al FRB. De asemenea, Dobrogea TV a fost alături de sportivi pe toată durata competiției.
 • Supervizorul AIBA la acest turneu, Vladimir Poddubnii a acordat calificativul „excelent” competitiei, catalogandu-o drept turneu de „Clasa A” si a recomandat forului international sa-l includa din nou in randul marilor competitii ce pot constitui criteriu de calificare la JO. De asemenea, Poddubnii a recomandat AIBA pentru promovare mai multi arbitri romani.
 • Mihai Nistor, castigatorul categoriei plus 91 kg, a intrerupt o serie care dura de doi ani, de cand pugilistii romani nu mai reusisera sa invinga vreun boxer cubanez. Nistor a marturisit la final ca a renuntat la orice precautie si a riscat enorm in meciul cu Jose Larduet Gomez pentru ca si-a dorit enorm o victore prin KO. „Boxand in ultimul meci al acestei editii a Centurii de Aur am vrut sa ofer un fel de cireasa de pe tortul acestei frumoase competitii. Eu cred ca am oferit un meci frumos si fara sa reusesc KO-ul pe care l-am cautat atat de mult si de periculos, iar cand sala s-a ridicat in picioare si a facut un vacarm incredibil m-am simtit ca un campion mondial”, a spus Nistor.
 • Impresionati de organizarea Centurii de Aur, delegatia cubaneza i-a felicitat pe conducatorii FR Box si au rugat echipa Romaniei sa participe anul viitor la turneul Cordoba Cardin, una dintre cele mai apreciate competitii ale lumii, de la care nu lipseste niciuna dintre superputerile boxului mondial. Cubanezii au sustinut ca s-au simtit excelent in Romania si ca nu vor rata niciuna dintre viitoarele editii ale „Centurii” si au marturisit ca vor sa se revanseze prin „wild-card-ul” pentru Cordoba Cardin, obligandu-se chiar sa suporte toate cheltuielile sejurului pentru delegatia noastra.
 • Chiar daca nu au avut niciun reprezentant in finalele Centurii de Aur, rusii au fost placut impresionati de valoarea turneului si au marturisit ca abia asteapta editia 2014 a „Centurii de Aur” pentru a-si lua revansa. „Nu ne-am asteptat sa fie o competitie atat de puternica. Am tras invataminte dupa acest turneu iar la anul vom face o selectie riguroasa, vom veni cu tot ce are mai bun boxul rusesc si ne veti asculta imnul de multe ori la premiere”.
 • 350.000 de euro a costat organizarea „Centurii de Aur-„ ediţia 2013.

 

rezultate_z5

presa_centura1 presa_centura2

Tagged , , , , , ,