100 milioane euro spaga…care este

Sursa: EvZ

Primarul Sectorului 5, care se afișa cu ceasuri de 100.000 de euro, a intrat în vizorul DNA. Marian Vanghelie a fost denunțat de un milionar că a primit șpăgi uriașe în ultimii opt ani. Edilul Sectorului 5 a fost reținut aseară pentru 24 de ore, el urmând să fie prezentat astăzi magistraților cu propunerea de arestare preventivă. “România este țara denunțurilor”, a spus primarul Vanghelie, la ieșirea din sediul DNA.

Potrivit avocatului său, Marian Vanghelie este acuzat de trei infracțiuni și nu a făcut nicio declarație în fața procurorilor.

“Sunt trei acuzaţii. În momentul în care ne-am prezentat ni s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, după care procurorul de caz a tras concluzia că s-ar impune reţinerea pentru 24 de ore. Suntem în această situaţie, nu s-a precizat dacă va face sau nu propunere, dar din practică aţi observat şi dvs. că după o reţinere în mai toate cazurile se sesizează instanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Vanghelie şi-a rezervat dreptul de a nu face declaraţii, solicitând să ia cunoştinţă de dosar ca să poată să dea explicaţii pe situaţia de fapt. Am solicitat o cerere în acest sens, urmează ca DNA să ne răspundă”, a declarat avocatul Cristi Ene, noaptea trecută, la ieșirea din sediul DNA.

„Marian va avea un băiețel”

Primarul Marian Vanghelie (47 de ani) este cercetat pentru cea mai mare mită din istoria României, 90 de milioane de euro, primiți în perioada 2007-2015. Banii au fost dați de milionarul Marin Dumitru. În același dosar, iubita lui, deputata Oana Niculescu –Mizil (39 de ani), este cercetată pentru operațiuni de comerț incompatibile cu funcția de parlamentar.

Totul a început ieri dimineață, atunci când mascații au percheziționat mai multe instituții publice din Sectorul 5 și locuința primarului din centrul Capitalei. Vanghelie a fost adus de mascați pentru a participa la percheziția apartamentului. În același timp, la sediul DNA a fost adusă cu mandat iubita acestuia, Oana Niculescu-Mizil, pentru a fi pusă sub acuzare. „Azi (ieri – n.red.) îmi depun demisia din calitatea de deputat pentru că nu vreau să fie un impediment în fața justiției. Eu sunt un om corect”, a spus aceasta. „Marian va avea un băiețel,” a spus Oana, după ce a negat acuzațiile DNA.


FOTO: Oana Niculescu-Mizil a renunțat ieri la deputăție FOTO: NICU DÎRDÎIACÎn timpul perche ziției DNA, Vanghelie intra prin telefon la emisiunile TV și lansa atacuri împotriva premierului Victor Ponta și a șefului ANI, Horia Georgescu.

S-au mutat la Primărie

La ora 14.30, procurorii au terminat percheziția vilei. Vanghelie a fost urcat în mașină și escortat la sediul Primăriei Sectorului 5 unde erau alte descinderi. În același timp, la sediul DNA au fost aduși vărul lui Marian Vanghelie, Niculae Mircea-Sorin, avocatul Doru Giugula, funcționari din primărie și prieteni ai primarului.

Povestea celei mai mari șpăgi din istoria României

Primarul Sectorului 5 a fost turnat la DNA de unul dintre milionarii abonați la contracte publice. Procurorii DNA susțin că, în perioada 2007-2015, Marian Vanghelie a primit milioane de euro mită, prin fi rme controlate cu ajutorul unor off-shore-uri


FOTO: Oana Niculescu Mizil și Marian Vanghelie, împreună în politică, în afaceri și în dragoste FOTO: RĂZVAN PETRESCUMarian Vanghelie este acuzat că a încasat un comision de 20% din contractele încheiate de Primăria Sectorului 5 cu firmele milionarului Marin Dumitru. Este vorba de contracte ilegale în valoare de 2 miliarde de lei, iar „comisionul” lui Vanghelie ar fi fost de 400 de milioane de lei, aproximativ 90 de milioane de euro.

Dumitru a fost arestat în septembrie, pentru evaziune fiscală și spălare de bani, și potrivit unor surse judiciare a dat mai multe declarații împotriva lui Vanghelie. Astfel, Dumitru controla, prin intermediul unei societăți off-shore, firma Premier Palace.

Circuitul mitei

Șpăgile erau date prin intermediul unor contracte comerciale fictive, susțin procurorii. De la Premier Palace, banii ajungeu la trei societăți ale unor apropiați ai primarului: București SA (controlată de Mircea-Sorin Nicolae- vărul primarului), Fashion Brand Management (controlată de Mircea-Sorin Nicolae, dar în realitate de Oana Niculescu Mizil) și Calex Business (controlată de către Bodea Tiberiu, prieten din copilărie al primarului).

În septembrie 2014, imediat după arestarea lui Dumitru, avocatul Doru Giugula (consilier PSD) ar fi acționat în favoarea primarului. Giugula s-a oferit gratuit să-l apere pe milionar cu scopul de a studia actele din dosar pentru a obține informații care îl interesau pe edil. În plus, avocatul îl influența pe Dumitru să nu facă declarații împotriva lui Vanghelie.

Are ceasuri de zeci de mii de euro

Primarul Sectorului 5 a afișat, de-a lungul timpului, o impresionantă colecție de ceasuri de lux, inclusiv un Breguet din platină, cu turbillon – un mecanism complicat, care contracarează efectele gravitației. Potrivit presei, Vanghelie a apărut pe unul din afișele din campania electorală din 2012 cu ceasul Breguet cu turbillon, în valoare de 100.000 de euro. Presa l-a mai fotografiat și cu un ceas Frank Muller Perpetual Calendar Biretro (foto dreapta) estimat la 80.000 de euro, un Parmigiani Retrograde (foto stânga) de 60.000 de euro și un Breguet Tradition, de doar 20.000 de euro. (Mircea Marian)

FOTO: Calendar Biretro si Parmigiani RetrogradeMita s-a „spălat” și prin afacerea iubitei

Procurorii DNA au urmărit ce s-a întâmplat cu cele 90 milioane de euro primite drept mită. Potrivit surselor judiciare, Vanghelie și vărul său, Mircea-Sorin Nicolae (acționar majoritar la București SA și asociat unic la Fashion Brand Management), au achiziționat bunuri mobile şi imobile, pe care leau introdus în patrimoniul societăților comerciale controlate. Intenția era de a ascunde originea ilicită a banilor, și ai transforma în bani albi.

Manevrele deputatei

În timpul anchetei, procurorii au observat că iubita primarului, deputata Oana Niculescu-Mizil (PSD), era cea care administra de fapt societatea Fashion Brand Management- calitate incompatibilă cu funcția de parlamentar. Surse judiciare au arătat că firma a obținut în activitatea comercială venituri suplimentare ca urmare a exercitării de către deputată a influenței funcției publice. Fashion Brand Management administrează în fapt activitatea comercială a patru magazine Tartine et Chocolat -marca de orgine franțuzească de îmbrăcăminte pentru copii.

Filiera off-shore-urilor

Calex Business SRL este controlată de off-shore-ul Calex Business LTD, înregistrat în Delaware, 113 Barksdale Professional CTR, New York. În anii 2000, Calex Business LTD a fost administratorul Economat sector 5 SRL, firma care deținea celebrele magazine pentru nevoiași. În 2006, societatea a fost preluată de Tiberiu Bodea.

La aceeași adresă, apare ca fiind înregistrată firma Ferko Company Limited, societate care controlează Imoblux Construct- în spatele căreia se află Marin Dumitru. Imoblux Construct a câștigat lucrările de reabilitare termică a blocurilor din Sectorul 5. (Ionel Stoica)

De la „Garantat Vanghelie” la „almanahe” și „goagăl”

PSD și PNL s-au grăbit să se lepede de Vanghelie, imediat ce acesta a început să aibă probleme penale. Ambele partide vor să uite relația pe care au avut-o cu primarul Sectorului 5, care a condus și organizația PSD din București, din 2007 până în 2013.


FOTO: Politicianul a luat bacalaureatul la 33 de ani, din a doua încercare FOTO: NICU DÎRDÎIACLupta cu BAC-ul

Vanghelie și-a început cariera de edil în anul 2000. Presa a descoperit că a luat Bacalaureatul în 2001, la 33 de ani, la a doua tentativă. Prima tentativă, la Liceul Agricol din Brănești, s-a terminat cu excludere: candidatul „avea surse de informare asupra sa”.

În iunie 2004, când Robert Turcescu l-a invitat în emisiunea sa și l-a rugat să conjuge verbul „a fi” – ceea ce nu a reușit – Vanghelie era deja o legendă.


După plecarea din PSD, liderii PNL s-au grăbit să colaboreze cu primarul de la Sectorul 5


Contribuția primarului la DEX constă în cuvinte precum „almanahe”, „goagăl” (în loc de Google) sau „vanghelion” (denumire pe care a folosit-o, referindu- se la petrecerile de Revelion de la Romexpo).

În 2004, sub presiunea suspiciunilor de corupție și a ironiilor din presă, Adrian Năstase l-a obligat să se retragă din PSD, dar Vanghelie a câștigat ca independent. Contracandidatul său din PSD, Cătălin Stoichiță, îi era fin.

El a revenit în PSD aproape imediat și, în perioada în care Mircea Geoană a fost președinte, a fost unul din cei mai influenți lideri. În 2008, Ecaterina Andronescu, rectorul Politehnicii București, a candidat în Sectorul 5 sub lozinca „Garantat Vanghelie”.

În decembrie 2014, Victor Ponta l-a dat din nou afară din partid, iar primarul sectorului 5 a anunțat că va înființa o nouă structură politică, împreună cu Mircea Geoană.

PNL a fost interesat să coopereze cu această formațiune, întrucât avea nevoie de parlamentari pentru a-și asigura majoritatea în Camera Deputaților și Senat. „Strict politic, (…) cred că doamna Gorghiu și-a pierdut principalul aliat, pe domnul Vanghelie, și acum trebuie să-și caute altul”, i-a ironizat liderul PSD, Victor Ponta, pe liberali, după ce primarul sectorului 5 a ajuns la DNA.

Istoria dintre Ponta și Vanghelie a fost extrem de tensionată. În 2005, cei doi au fost la un pas să se bată, iar în 2010 edilul sectorului 5 i-a transmis lui Ponta că „i-o va da de sus”. (Mircea Marian)

„Păcat de el! Ne-a pus tombăroane!”

Printre gunoaiele care au făcut Ferentariul renumit și peste granițele țării, într-un top al mizeriei, știrea cu primarul Marian Vanghelie era pe buzele tuturor. Când îi oprești pe stradă sau îi întrerupi din discuțiile interminabile de pe trotuare, unde stau cu micuții în brațe, aproape dezbrăcați, cei din cartier încep să-și spună problemele.


FOTO: Mariana este de acord cu ancheta procurorilor, deoarece nu a primit ajutor social FOTOGRAFII: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU„Să-l lege! Bine că scăpăm!”

Pe strada Humulești, în apropierea unui teren viran, unde gunoiul aruncat a prins un miros apăsător, Mariana (47 de ani) trage după ea o fetița de 10 ani. În cealaltă mână are o sacoșă plină ochi cu dulciuri căpătate, spune ea, și multă pâine. „Să-l lege! Bine că scăpăm! De câte ori am fost la primărie să cer ajutor a început să spună o domnișoară că la el nu puteam ajunge, că primăria nu are fonduri, că e în dificultate. Au venit acasă să îmi ia fata la casa de copii, dar să mă ajute nu vor”.


FOTO: Cei mai mulți locuitori din Ferentari îl plângeau ieri pe edil, că le-a pus tomberoaneMariana se plânge că în Ferentari sunt mulți copii nedeclarați, familii care locuiesc fără forme legale, oameni săraci care primesc ajutorul de la Primăria Sectorului 5 doar „la jumate-jumate”, adică dacă împart cu angajații primăriei.

Pe strada Tunsu Petre, unde sunt „bisericuțe” de femei sau de bărbați care stau la taclale, alta este părerea. „Păcat! Astea sunt problemele lui, p-ale noastre le-a rezolvat! Păcat de el! Ne-a pus tombăroane! Curățenia nu se păstrează, asta e problema. El a făcut, dar lumea e rea!”, spune o femeie.


FOTO: Munții de gunoaie sunt veșnici în cartierul Ferentari, cel mai periculos cartier din București„Să scape de Cristina și Florentina! Că scapă de necazuri! Din cauza lor noi nu puteam trece de ele ca să vorbim cu el!”, se plânge o altă femeie, care sunt „adevăratele probleme de la sectorul 5”.

Tagged , , , , , , , , , , , , ,