Firmele romanești sunt prezumate vinovate, in timp ce cele străine sunt confirme!!!ANAF a publicat in Monitorul Oficial Ordinul privind conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA. Ca idee, se mentine procedura de legiferare in sensul ca societatilor ce au depasit plafonul de scutire de TVA de 220.000 lei nu li s-au impus criterii de conditionare, insa li se solicita capacitatea economica printr-un alt act normativ. „Situatia poate fi considerata o elucubratie fiscala, respectiv actul normativ se adreseaza numai societatilor romanesti, iar sucursalele din Romania ale societatilor straine sunt scutite de astfel de proceduri. Practic, societatile romanesti sunt prezumate a fi „vinovate”, iar cele straine intotdeauna conforme”, crede consultantul fiscal Adrian Benta.Care sunt societățile care intra in acest documentDocumentul il puteți consulta aici:Acesta se adreseaza societatilor infiintate conform Legii nr. 31/1990 privind societatile, ce se regasesc in una din urmatoarele situatii:a) solicita inregistrarea in scopuri de TVA de la infiintare, chiar daca nu au atins plafonul cifrei de afaceri de 220.000 lei, posibilitate reglementata de art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal – inregistrare in scopuri de TVA prin optiune de la infiintare;b) societatea a fost infiintata in perioada anterioara, pe parcursul exercitiului realizeaza o cifra de afaceri mai mica de 220.000 lei (nu atinge plafonul de la care ar fi obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA), insa opteaza pentru inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal;c) societatea a fost anterior inregistrata in scopuri de TVA, autoritatile fiscale au anulat din oficiu codul de inregistrare in scopuri de TVA, societatea e eliminat cauzele ce au condus la anularea inregistrarii in scopuri de TVA si doreste sa se reinregistreze in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12) din Codul fiscal.
Celebrul formular 088
- Observam asadar ca se pastreaza procedura anterioara de reglementare, in sensul ca in momentul in care societatea a depasit plafonul cifrei de afaceri de 220.000 lei, este obligata sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la finele lunii cand s-a depasit plafonul, nu are conditionare de inregistrare in scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.
Printr-un alt act normativ, respectiv prin OpANAF nr. 2048/2016, se solicita si in aceasta situatie depunerea celebrului formular 088, prin care trebuie sa justifici capacitatea si intentia economica de a fi platitor de TVA, fara insa sa se solicite criteriile de conditionare, o situatie de elucubratie fiscala.Criteriile de conditionare privind inregistrarea in scopuri de TVA sunt urmatoarele:a) societatea are dreptul sa desfasoare activitati economice la sediu sau la punctul de lucru, respectiv nu se afla sub interdictia de a desfasura activitati la aceste puncte de lucru detinute;b) administratorii sau asociatii ce detin mai mult de 50% din capitalul social nu trebuie sa aiba inscrise in cazierul fiscal infractiuni sau fapte prevazute la unul din articolele din OG nr. 39/2015;c) evaluarea societatii pe baza analizei efectuate de organele fiscale privind intentia si capacitatea de a desfasura activitati in sfera TVA; se va efectua analiza pe baza formularului 088.Care este efectulIn urma analizei, societatea va fi clasificata astfel:
– cu risc fiscal scazut;
– cu risc fiscal mediu;
– cu risc fiscal ridicat.Efectul acestei clasificari este urmatorul:
- Societatile cu risc fiscal scazut primesc dreptul de a se inregistra in scopuri de TVA.
- Societatile cu risc fiscal ridicat sunt respinse la inregistrarea in scopuri de TVA.
- Societatile cu risc fiscal mediu sunt invitate la sediul organului fiscal, in vederea dezvoltarii analizei situatiei societatii pentru a stabilii conditiile de aprobare sau respingere a solicitarii. Cu alte cuvinte societățile romanești sunt prezumate a fi vinovate in timp ce cele străine sunt confirme!!!
Source: ABERATIILE ANAF- Condiționarea înregistrării in scopuri de TVA | Saptamana Financiara