Andrei Plesu despre formatorii de opinie

Sursa: Gandul

Scriitorul Andrei Pleşu l-a criticat recent pe prezentatorul Rareş Bogdan de la Realitatea TV, spunând că nu vrea să-l descurajeze, dar “ţine să-i atragă atenţia că o ia razna”.

Pleşu a publicat o opinie pe site-ul adevărul.ro, în care îl critică pe Rareş Bogdan, în contextul emisiunii de vinerea trecută de la Realitatea TV, în care şase invitaţi i-au reproşat fostului preşedinte Băsescu mai multe lucruri legate de mandatele sale în funcţia de şef al statului.

În comentariul citat, Pleşu a vorbit despre realizatorul emisiunii Jocuri de putere ca despre “un caz de manual”, denumindu-l ironic “un maestru în devenire”.

“E, pentru mine, un caz de manual: se ia un gazetar oarecare, dar cu mare (şi încă inocentă) poftă de glorie şi i se dă pe mînă un studiou de televiziune. Băiatul începe potolit, dar – cu unele creşteri de rating şi cu notorietatea consolidată (“te recunoaşte lumea pe stradă”) a vedetei de pe “sticlă” – prinde aripi pe nesimţite şi ajunge să se creadă un “ales”, un soi de pedagog providenţial al poporului “eroic şi martir”. Ţine lungi discursuri înţelepte, ne dăscăleşte, condamnă pe unii, iartă pe alţii, surîde edificat, se bozumflă mustrător, ştie, înţelege, ne salvează! În adîncurile subconştientului său (aici Traian Băsescu a dovedit o neaşteptată dexteritate psihologică), “concurentul” numărul unu (Mihai Gâdea) îi devine model. Iar ca “armă” are mereu la îndemînă patriotismul”, a comentat Andrei Pleşu.

Scriitorul a atras atenţia că prezentatorul TV nu îşi dă seama „că a-ţi încheia toate emisiunile cu fraza “nu uitaţi să iubiţi România!” e a transforma dragostea de ţară în lozincă”.

„N-aş vrea să-l descurajez cu totul pe dl. Rareş Bogdan (nici nu cred că mai poate fi descurajat). Dar, spre binele lui, (dacă îmi permite), ţin să-i atrag atenţia că riscă să o ia razna. N-ar fi primul exemplu. În ultimii ani am văzut o sumedenie de gazetari de televiziune contaminaţi de ceea ce aş numi “sindromul Petrache Lupu”: în faţa camerei de luat vederi, ei simt cum le clocoteşte în vine “misiunea”, cum creşte în ei statuia, cum se transformă în megafoane ale neamului şi ale Duhului Sfânt. În definitiv, meseria de gazetar nu are (sau nu ar trebui să aibă) nimic în comun cu aceea de procuror naţional, de predicator, sau de guru”, a mai scris Andrei Pleşu în textul citat.

Tagged , , , , , , , , ,