Cancer economic…

Sursa: Digi24

Afacerile Complexului Energetic Oltenia au intrat sub lupa autorităţilor. Se caută hibele unui contract prin care compania de stat a vândut peste un milion de tone de cărbune unei firme de apartament din Constanţa la un preţ de 15,6 milioane de euro, când le-ar fi putut vinde Serbiei la un preţ de șapte ori mai mare.

Acesta era planul iniţial, dar chiar înainte de licitaţia din Serbia, conducerea complexului energetic a decis să nu mai participe şi să vândă cărbunele unui SRL constănţean înfiinţat cu doar câteva săptămâni înainte. Firma a luat cărbunele de la compania de stat şi l-a vândut mai departe sârbilor cu un profit fabulos. Conducerea companiei de stat spune că a fost vorba de probleme logistice şi din această cauză s-a mers pe varianta intermedierii, însă explicaţia nu a convins autorităţile. Reprezentanţii mai multor instituţii au bătut vineri la poartă complexului.

Laurențiu Ciurel, manager privat la Complexul Energetic Oltenia, într-o emisiune la o televiziune locală: „Ştiti cine e acum în control la CEO? Curtea de Conturi Târgu Jiu, Curtea de Conturi București, Curtea de Conturi Craiova, Finanțe Gorj, Audit Financiar București, Corpul de Control al primului-ministru și Poliția (…) Șapte, din care șase instituții din astea cer loc unde să-și desfășoare controlul. Toate, absolut toate au cerut contractul ăsta”.

Contractul prin care România s-a angajat să livreze cărbune Serbiei a fost încheiat la 19 noiembrie. Întrucât Complexul Energetic Oltenia nu putea asigura şi transportul în ţara vecină, o firmă de apartament din Constanţa, care face parte dintr-un consorţiu în care se mai află două firme sârbeşti, s-a angajat să intermedieze contractul.

Ministrul Energiei a cerut o anchetă care să elucideze cum a renunţat statul la un contract care i-ar fi adus 43 de milioane de euro, în schimbul unuia în care câştigă numai o treime din această sumă. Şi asta pentru că intermediarii încasează aproape 24 de euro pe tona de cărbune vândută, în timp ce compania din Oltenia câştigă doar 12 euro.

Tagged , , , , , ,