Cat costa lacrimile lui Vosganian

Sursa: Gandul.info

Marius Tucă, fostul director editorial de la Jurnalul Naţional, funcţie din care şi-a dat demisia în februarie, a povestit în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV că a fost obligat să îi plătească daune morale de 40.000 de euro lui Varujan Vosganian, scrie realitatea.net.

În 2006, fostul ofiţer al Direcţiei de Informaţii Externe Liviu Turcu a scris, în Jurnalul Naţional, că Varujan Vosganian a lucrat pentru Securitate. La acea vreme, Tucă era director editorial al Jurnalului, motiv pentru care a fost tras la răspundere de instanţă. Într-o intervenţie la Realitatea TV, în emisiunea “Jocuri de putere”, Marius Tucă a vorbit despre “execuţia” la care a fost supus şi care, spune acesta, nu s-a încheiat nici până în ziua de astăzi.

”A fost un proces banal. Jurnalul Naţional, acum 6-7 ani, a publicat un articol, o dezvăluire a lui Liviu Turcu, fost ofţter în Securitatea română, fugit din România în 1989 şi ajuns în America. În urma articolului, ziarul a fost dat în judecată, eu am fost dat în judecată în calitate de director editorial, editura care edita Jurnalul Naţional în acel moment şi, până la Curtea de Apel, lucrurile pentru noi au mers foarte bine. Mi se pare absurd să fii condamnat doar pentru o opinie, până la urmă. Am fost achitaţi la toate termenele de judecată şi, stupoare, la Curtea de Apel, două doamne judecătoare au condamnat în solidar Jurnalul Naţional, pe mine şi pe Liviu Turcu pentru plata a 40.000 de euro daune morale, daune pe care le-am fi produs domnului Varujan Vosganian”, a declarat Marius Tucă, luni seara, la Realitatea TV, în emisiunea “Jocuri de putere”.

Întrebat de ce tocmai Marius Tucă a trebuit să fie condamnat, jurnalistul a replicat: “Vosganian a vrut neapărat să aibă de-a face cu mine, să mă vadă pe mine condamnat, pe mine să mă vadă pus să plătesc. Ce e şi mai ciudat, nici Liviu Turcu nu a fost obligat să plătească, nici editura care edita Jurnalul Naţional, s-a pus sechestru pe bunurile mele. Nu am înţeles de ce. A trebuit să plătesc, iar lucrul cel mai interesant pe care nu-l ştiţi şi vi-l spun acum e că, după ce am plătit acei bani, domnul Vosganian a ţinut să mai deschidă încă două noi dosare. Deci ne judecăm după această plată a mea, după ce am plătit 40.000 de euro, m-a dat în judecată şi există alte trei dosare în care sunt dat în judecată: unul pentru că nu am plătit la timp banii, cei 40.000 de euro, cu toate că eu ar fi trebuit să plătesc undeva la 13.000 de euro, doi, pentru că daunele cerute de Vosganian cheltuieli de judecată şi un alt dosar despre care nici eu nu ştiu exact ce conţine, o să află mâine, când o să am o întâlnire cu avocata mea. Adică nu numai că am plătit singur aceşti bani, dar în continuare sunt vânat în alte trei noi dosare. Îl văd pe Vosganian că plânge. Avocata mi-a povestit că şi în sala de judecată a plâns, i-au dat lacrimile şi le-a înduioşat pe cele două judecătoare cărora le mulţumesc pentru actul de justiţie pe care l-au făcut. Cred că au făcut dreptate în acest caz. O să ţină minte acest caz foarte multă vreme tocmai prin faptul că au înfăptuit un act de justiţie absolut adevărat. Eu nu am spus nimic despre acest lucru pentru că mi s-a părut firesc să aştept până în ultima clipă ceea ce hotărăşte instanţa de judecată. Dar, de acum înainte, eu am să vorbesc despre tot ceea ce a însemnat acest proces pentru că la Curtea de Apel a fost o execuţie atunci când a venit condamnarea. Practic, suma a fost aleasă arbitrar din cauza faptului că făceam parte dintr-un anumit trust de presă. Aşa se face justiţie în România când vine vorba despre un cotidian, despre jurnalişti. Nu sunt un om oarecare, am condus un ziar vreme de 22 de ani”.

Marius Tucă a mai precizat că Varujan Vosganian nu a cerut niciodată drept la replică pentru respectivul articol. ”Puteam să-i dăm drept la replică oricând”, a mai spus Tucă, conformRealitatea.

Tagged , , , , , ,