China-50% din productia mondiala de otel

Sursa: Zf.ro

Preţurile aurului, petrolului, platinei, aluminiului, cuprului şi minereului de fier se prăbuşesc. Pieţele materiilor prime au intrat în criză, iar analiştii se tem că turbulenţele se vor propaga pe bursele de acţiuni. Nimeni nu se aşteaptă ca plonjonul să se sfârşească prea curând.

Banca Mondială estimează că preţurile minereului de fier se vor prăbuşi cu până la 46% anul acesta. Banca americană Goldman Sachs şi-a redus cu 44% extimările privind cotaţiile cuprului pentru 2018. Preţurile petrolului au intrat în vrie pentru a doua oară în acest an.

Marile companii de minerit pur şi simplu „sângerează“ locuri de muncă, iar grupurile de energie şi-au redus cu zeci de miliarde de dolari cheltuielile pentru proiectele noi pentru a rezista crizei materiilor prime prin reduceri de costuri.

Infecţie

Toată lumea învinovăţeşte China, a cărei economie încetineşte, şi suprapro­duc­ţia şi se uită speriată şi spre ce va face Rezerva Federală americană (Fed) cu dobânzile. Dobânzi mai mari ar însemna un dolar mai puternic şi preţuri mai mici pentru materii prime, adică şi mai multă durere pentru producători.

Pieţele se tem că declinul preţurilor de pe pieţele de materii prime va afecta pieţele de acţiuni. În teorie, scăderea cererii pentru materii prime, însoţită de reducerea preţurilor, semnalizează încetinirea activităţii economice. Activitatea redusă înseamnă cerere mai mică pentru companiile producătoare sau exportatoare şi implicit venituri mai mici, caz în care de obicei cotaţiile acţiunilor acestor companii scad, explică MarketWatch.

În fapt, dacă este făcută o paralelă între evoluţia din 1980 până în prezent a indicelui bursier american S&P 500 şi evoluţia preţurilor materiilor prime, se observă că scăderea uneia dintre ele nu a fost însoţită întotdeauna şi de scăderea celeilalte, arată o analiză a MarketWatch.

Ieri însă principalele burse de acţiuni din Europa înregistrau scăderi şi de peste 2% din cauza prăbuşirii preţurilor materiilor prime, ceea ce arată că „infecţia“ de pe pieţele materiilor prime se propagă pe bursele de acţiuni.

Preţurile petrolului şi-au continuat ieri scăderea după ce au atins în şedinţa de tranzacţionare anterioară cele mai reduse niveluri din martie din cauza  temerilor investitorilor privind producţia în exces din SUA şi Irak, notează agenţia Thomson Reuters.

Toţi ochii sunt pe Rezerva Federală americană

 

Investitorii vor privi la Fed săptămâna aceasta pentru a intui direcţiile pieţelor. Oficialii băncii centrale americane ar putea oferi după şedinţa de două zile care începe marţi indicii puternice că ar putea începe din septembrie să majoreze dobânda de referinţă, aflată aproape de zero de aproape un deceniu. Dobânzile mai mari vor face ca dolarul să se întărească.

„Pieţele vor căuta indicii despre preţuri la Janet & Co“, spune Ben Le Brun, analist la OptionsXpress, referindu-se la preşedintele Fed Janet Yellen.

Intensificând îngrijorările referitoare la supraproducţia de petrol, cele mai recente date arată că producătorii americani au pus în funcţiune 21 de noi sonde de foraj doar săptămâna trecută, cea mai mare creştere din aprilie 2014. Capacităţile noi vin cu toate că preţul petrolului destinat pieţei americane s-a prăbuşit cu 21% de la 61 de dolari barilul la mijlocul lunii trecute. O cădere de 20% este considerată de mulţi traderi ca baza temutei pieţe „bear“. În Irak, exporturile câmpurilor petrolifere sudice sunt pe cale să înregistreze un record. Piaţa este alimentată în exces şi de ţări precum Arabia Saudită şi alţi membri ai OPEC.

Marile grupuri energetice ale lumii şi-au redus cu 200 de miliarde de dolari cheltuielile pe proiecte noi în manevre de urgenţă pentru a-şi reduce costurile şi proteja dividendele investitorilor, scrie Financial Times.

Printre companiile care şi-au amânat planurile sunt BP, din Marea Britanie, Royal Dutch Shell, companie anglo-olandeză, Chevron din SUA, Statoil din Norvegia şi Woodside Petroleum din Australia.

Zeci de mii de locuri de muncă pierdute

Dintre companiile de minerit, Anglo American a anunţat că îşi va renunţa la 53.000 de angajaţi în următorii ani, cea mai dramatică reducere de personal de până acum din industria de profil.

Preţurile minereului de fier, material primă de bază a industriei oţelului, ar putea să scadă cu până la 46% anul acesta din cauza creşterii producţiei în Australia şi Brazilia, potrivit unei analize a Băncii Mondiale.

„Preţurile metalelor s-ar putea reduce cu 17% în 2015 din cauza capacităţilor noi de producţie puse în funcţiune şi a încetinirii creşterii cererii din China. Cel mai abrupt decline va fi înregistrat de preţurile minereului de fier, aşteptate să scadă cu pânămla 46%. Oţelul se va ieftini cu 30%“, arată analiza. Analiştii băncii au explicat că pieţele metalelor se ajustează prin închiderea operaţiunilor cu costuri ridicate şi prin reducerea investiţiilor

Producţia de oţel a Chinei, cea mai mare economie emergentă. este în scădere. China este ţara une este produs jumătate din oţelul lumii. BM estimează scăderi pentru toţi indicii principali ai meteriilor prime din cauza supraproducţiei.

Preţurile minereului de fier sunt cu 30% sub nivelul la care au început anul. Excesul de pe piaţă a crescut când cel mai mare producător din Brazilia, Vale, şi-a majorat producţia în trimestrul trecut la al doilea cel mai ridicat nivel din istoria sa.

Tăieri în serie

Goldman Sachs a redus estimările privind preţul cuprului, un metal considerat barometru al sănătăţii economiei globale, cu 44% pentru 2018 şi a anunţat că se aşteaptă ca în China cererea să înregistreze cel mai lent ritm de creştere din ultimele două decenii. Reducerea vine după ce Jeffrey Currie, şeful diviziei de cercetare a pieţei materiilor prime a declarat că aurul ar putea ajunge să se tranzacţioneze la cel mai scăzut nivel din 2009. Analiştii săi au avertizat că preţurile minereului de fier vor continua să scadă.

Cotaţiile cuprului au marcat un nou minim al ultimilor şase ani din cauza îngrijorărilor privind economia chineză şi supraproducţia provenită de la capacităţile în care s-a investit în anii de boom.

China are o pondere de 50% în cererea mondială de oţel. De aceea orice ajustare economică de aici reverberează pe pieţele internaţionale

Tagged , , , , , , , , ,