Ciudateniile unui ex premier cercetat

O  ciudățenie care vine în siajul discuțiilor despre fundația Penalului este postarea subită și neprovocată a unui fost ministru penelist cu tată fost general SIE, Lucian Isar. Dacă nu este o dare în gât pentru avizați, este o atenționare din partea băieților interesați?

„Grupul de firme de consultanță guvernamentală al fostului premier Blair anunță triplarea profitului și extinderea echipei. Această perioadă se suprapune cu gestionarea echipei de la București pentru fostul premier Ponta. În aceeași perioadă fostul premier Ponta a făcut un cadou frumos grupului Rompetrol” și „moneda din Kazakhstan, Tenge a avut o cădere spectaculoasă.”, a scris sâmbătă, netam-nesam, economistul Lucian Isar, fost ministru delegat pentru relația cu mediul de afaceri în primul Guvern Victor Ponta, pe blogul său.

„În rezumat consultanța fostului premier Blair pentru Kazakhstan a adus un tichet, beneficiu cert de 600 de milioane de euro prin dealul Rompetrol dar și instabilitate macro. Excelarea în tichete pe seama anumitor premieri Romani a dovedit-o fostul premier Blair si pe axa Mittal sustinator in campanie- privatizarea Sidex Galati. Probabil că aceasta este specializarea firmei. Serviciile de consultanță sunt scumpe și sunt dificil de achitat de la bugetul de stat. În consecință o poză pe stadion în Africa de Sud care să ascundă realitatea poate să coste un stat capturat o companie, o ștergere majoră de datorii … “Noroc” că au intrat la pachet simultan și altele că prea era dată țara pe nimic. Este în continuare de mare interes cât ar plăti Gazprom at large pentru prelegerea unui fost premier care poate explica cum a amânat resetarea redevențelor timp de 4 ani.” a completat Isar ciudata postare.

A dracu’ ”POTRIVIRE”/Cronologia ștergerea datoriei Rompetrol:

3 octombrie 2010: Guvernul Boc mandatează ANAF-ul condus de Sorin Blejnar să acționeze Rompetrol în judecată pentru plata datoriei.

1-2 decembrie 2010: Traian Băsescu i-a solicitat direct lui Nazarbaev “onorarea integrală a creanței bugetare a Companiei Rompetrol-Rafinare față de statul roman”.

Noiembrie 2011: Tony Blair devine consultant al presedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.

27 martie 2012: Prima vizita la Bucuresti a lui Tony Blair. Prima intalnire cu Victor Ponta.

7 mai 2012: Victor Ponta devine premier.

12 iunie 2012: Ordonanta de urgenta a Guvernului, actiunile detinute de stat la SC Rompetrol Rafinare SA trec din administrarea Ministerului Finantelor Publice in administrarea Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.

1 septembrie 2012: Ordonanta de urgenta prin care se modifica atributiile OPSPI

15 februarie 2013: Memorandum de intelegere intre OPSPI si Rompetrol Group N.V. Privind anularea datoriei de 400 milioane de dolari

21-28 mai 2013: Camera Deputatilor si Senatul adopta legea privind aprobarea Memorandumului

9 iunie 2013: Tony Blair, vizita neanuntata la Bucuresti. Intalnire cu Victor Ponta.

27 iunie 2013: Victor Ponta viziteaza Kazahstanul. Intalnire cu Nursultan Nazarbaev.

3 octombrie 2013: Tony Blair, vizita la Bucuresti. Intalnire cu Victor Ponta.

16 octombrie 2013: Senatul, camera decizionala, respinge cererea de reeexaminare inaintata de Presedintele Traian Basescu privind legea de aprobare a Memorandumului Rompetrol

21 noiembrie 2013: Traian Basescu sesizeaza CCR si Legea de aprobare a Memorandumului Rompetrol este declarata neconstitutionala.

14 decembrie 2013: Intalnire Tony Blair – Victor Ponta in Africa de Sud.

22 ianuarie 2014: Memorandumul Rompetrol este adoptat prin hotarare de guvern.

Tagged , , , , , , , , , ,