Această poveste a început în 2010, când a luat ființă primul institut privat de marină din România. Numele său, Colegiul Nautic Român, este deja în memoria afectivă a peste 1000 de absolvenți, care, în cei peste 8 ani de existență, au absolvit diverse programe și cursuri de formare și specializare în domeniul maritim. În cei 6 ani cât a funcționat în București, colegiul a școlarizat peste 300 de ofițeri de marină comercială, care, cu rare excepții, navighează acum cu brevet românesc pe mările și oceanele lumii.
In anul 2016 Colegiul Nautic Roman s-a mutat la Constanța și a obținut franșiza celui mai vechi colegiu naval englez de marină comercială, Tyne Coast College. Înființat în anul 1861, colegiul britanic se mândrește cu o istorie impresionantă, chiar în țara cu cea mai îndelungată tradiție maritimă din lume.
Ceea ce este relevant în acest moment este însă faptul că Anglia numără în prezent cca 4000 de nave și unități diverse sub pavilion englez, ceea ce reprezintă, pentru posesorii de brevete britanice, o piață cu angajabilitate directă. Din această perspectivă, România este un contraexemplu, deoarece în lipsa navelor cu pavilion Român, posesorii de brevete românești nu au o piață directă cu angajabilitate garantată. În realitate, brevetații români se descurcă, dar o fac pe rămășițele altor piețe, pe care brevetele naționale au prioritate.
După doi ani de muncă și numeroase sacrificii, roadele încep să apară: în luna iunie 2018 primii români au primit brevetul britanic de ofițer. Deci se poate! Povestea de succes nu este doar a celor două colegii, ci în primul rând a studenților și cursanților români care au avut curajul să meargă pe acest drum, în condițiile în care o mare de incertitudini și suspiciuni planau în jur: oare vor face față, vor lua examenele în Anglia, brevetul britanic obținut de un român va fi recunoscut? Brusc, toate aceste întrebări au devenit retorice, dovedind o dată în plus faptul că Dumnezeu îi răsplătește pe cei curajoși și muncitori.
Proiectul româno-britanic inițiat în 2016 de Colegiul Nautic Român și Tyne Coast College a căpătat recent un contur clar pentru românii care visează să ajungă ofițer de marină comercială. Aceștia au acum șansa să studieze un an în România, al 2-lea an în Anglia și apoi să beneficieze de practică ambarcată de cadet, garantată prin contractul de studii și să obțină la final un brevet britanic de ofițer. Taxa întregului program este de 3000 de euro, anul al 2-lea în Anglia fiind finanțat integral de colegiul britanic.
Partea inedită a acestei rețete de succes vine abia acum: la brevete britanice au acces acum și deținătorii de brevet românesc de ofițer care vor să promoveze la gradele superioare (comandant și șef mecanic), pentru ei cursurile sunt integral la distanță. Electricienii de bord cu experiență de 1 an pot obține și ei un brevet englez de ofițer electrician, cu un curs de doar 6 săptămâni.
Toate acestea sunt soluții noi, care să îi ajute pe români să acceseze o piață a muncii garantată și mult mai bine plătită. Proiectul acesta mai aduce o noutate interesantă: pentru prima dată în istorie, Autoritatea Maritimă a Angliei (UK Maritime and Coastguard Agency) a auditat o instituție românească de educație: Colegiul Nautic Român, s-a întâmplat în perioada 18-20 iunie 2018, aceasta certificând definitiv o poveste de succes la care tinerii din România sunt invitați să ia parte.