De ce nu are dreptate economistul Georgescu

Banul la ban trage si… de ce firmele in nevoie NU vor putea accesa niciodată programul IMM Invest

”Caci celui care are i se va da iar celui ce nu are si ce are i se va lua”-Marcu-4:25

Radu, ai dreptate numai partial…in sensul ca firmele in nevoie si cu probleme nu vor putea accesa IMM Invest pentru ca bancile ii vor refuza si cumva bine vor face…de mii de ani banii merg la firmele care au bani…pentru ca mai intai -cinic, de acord- trebuie sa dovedesti ca ai stiut cum sa-i faci si cum sa-i tii pe bani, cum sa fii responsabil nerepartizand tot profitul si capitalizand firma exact pentru momente ca acesta… apoi, firmele capitalizate TREBUIE sa aplice la acest program…cum de ce?

Pai daca eu am platit in 20 de ani, anual, sute de mii de euro statului roman iar statul roman decide ca vrea sa ajute firmele viabile suportand costul cu dobanda, ti se pare nefiresc sa ma duc si sa ma imprumut?

Ca NU ma imprumut de la stat ci de la banci…aceleasi banci la care azi daca mergi, iei imprumut cu o dobanda pentru euro de 5%, adica cu 500% mai mult decat ti-ar da daca ai avea sa depozitezi ceva… Asa ca opinia mea este ca partial nu ai dreptate si ca trebuie profitat in sens economic corect de acest program si ca urmare vei vedea ce firme vor reusi sa acceseze pana la urma IMM Invest…

Sunt de acord insa ca ”helicopter money” e o prostie pentru ca oamenii nu inteleg nimic cand nu platesc pentru prostiile economice pe care le fac…cred in barterele nationaliste- firmele romanesti sa faca contracte offset cu firme romanesti…aici e cheia succesului revenirii.

Mai jos si articolul lui Radu Georgescu-analist economic

Nevoia de bani creste pentru ca veniturile scad abrupt. Mult mai accentuat decat cheltuielile.

ATENTIE! Nicio banca din lumea asta nu finanteaza pierderile (sau scaderea veniturilor) unei companii.

Eu nu am luat, nu iau si nu voi lua niciodata vreun ajutor de la stat.
Mai bine mananc frunze din copaci.
Statul este cel mai prost gestionar al banilor.
Nu vreau un asemenea ajutor.

In acest moment, statul roman are dificultati mari sa-si finanteze cheltuielile proprii: salarii, pensii.

Totusi, 80.000 de companii spera ca vor fi salvate de stat.
Prin programul IMM Invest.

Hai sa gandim un pic.

Eu cred ca 90% din companii nu au inteles ce este acest program.
Asta explica si gramada de companii, specifica atunci cand se da ceva gratuit.
Aceste firme considera ca sunt niste bani primiti, dar nu este obligatoriu sa-i dai inapoi.

Eu am fost director financiar intr-o banca in perioada 2008-2012 si am vazut toate cazurile posibile de firme in dificultate financiara.

Bancile acorda 2 tipuri de credite in programul IMM invest: bani pentru cheltuieli curente (capital de lucru) si bani pentru investitii.

Intr-o perioada de recesiune (US si UK spun ca aceasta criza va fi mai mare decat cea din 2008) 99% din companii au veniturile diminuate.