De ce nu aș vota pentru Gabriela Szabo

Sursa: Sfin.ro

În primul rând pentru că, la fel ca majoritatea marilor sportivi, Gabi nu a vrut să între în sport de jos. A vrut mereu ,,de sus,,. În al doilea rând pentru că a pierdut toate ,,cursele,, începute ,,de sus,, de după retragerea din activitatea sportivă: președinția FRA și postul de deputat în fața unui liberal de 27 de ani. În al treilea, dar nu în ultimul rând, pentru că partidul din care face parte, dar și televiziunile vor să o propulseze la șefia COSR.

Trebuie să mărturisesc că am fost o persoană care a crezut în Gabriela Szabo în două rânduri. Prima dată la alegerile pentru șefia Federației Române de Atletism, unde a candidat împotriva lui Ion Sandu. A doua oară când a fost numită Ministru al Tineretului și Sportului.

De sus, nu de jos

Am crezut, naiv fiind, că un mare campion, și Gabi face parte din galeria monștrilor sacri ai sportului românesc, poate schimba mentalitatea dâmbovițeană. Că poate aduce ceva din aerul rarefiat și cam străin nouă al victoriei. Că știe cum se obțin succesele și ce trebuie făcut pentru ca ele să vină. Norocul se provoacă, nu se așteaptă (așteptare a fost frica de a semna documente pe vremea când era ministru sau frica de a conduce pentru a nu fi acuzată de trafic de influență – toată lumea știe că juridicul și economicul făceau legea în MTS în Guvernarea Szabo)!

Petre Țuțea spunea: ,,Cine, la 20 de ani, nu este de stânga, nu are suflet! Cine, la 40, mai este de stânga, acela este imbecil!,,. De ce am trecut de la ,,stânga,,, pro Gabi Szabo, la ,,dreapta,, adică împotriva lui Gabi Szabo? În primul rând pentru că am realizat, că marii campioni acceptă greu că trebuie să învețe pentru a face ceva pentru sport. Că tot ei vor să înceapă direct de ,,sus,,, uitând că în sport legea umilinței te învață foarte multe. Eșecul ne învață umilința, ne arată care ne sunt limitele, dar ne ajută să înțelegem că nu putem deveni peste noapte înțelepți. Gabi a luat-o de sus. A vrut să fie președintele FR Atletism. Nu a reușit. A uitat de acest post în momentul în care i s-a ivit ocazia de a conduce atletismul dintr-o nouă postură, ministru al Tineretului și Sportului. Numită, nu aleasă! Tot de sus. Acum vrea să fie președintele COSR.

Noi le știm pe toate, nu trebuie să învățăm

Și Hagi a vrut prima oară tot ,,de sus,,. A vrut direct antrenorul echipei naționale. Și a eșuat! A luat-o apoi de jos, din Divizia B, cu copii, și a avut succes. Din păcate, în general foștii mari sportivi cred că le știu pe toate. Fără să învețe. De ce? Pentru că ei cred că le știu pe toate. ,,Doar am fost mare campion,,. Uneori acesta este argumentul suprem în discuții contradictorii și am auzit-o de multe ori pe Gabi, ca ministru, spunând că știe tot despre sport. Despre lupte, judo, sporturi de echipă pe care nu le-a practicat! Toate erau judecate prin prisma atletismului. Și atunci când le știi pe toate, nu mai poți învăța nimic! Îmi amintesc că un celebru ziarist, David Randall, spunea în cartea Ziaristul Universal că a învățat în primii 30 de ani ai carierei 80% din ce este jurnalismul și că până la moarte va continua să acumuleze cunoștințe despre presă. Tipul ăsta chiar vrea să învețe! Tot de sus a luat Gabi și politica. Adică nu de la umilul statut de membru, ci direct de la candidat la Camera Deputaților. Și a învins-o un tânăr liberal de 27 de ani. Acum vrea tot de ,,sus,, să fie șeful COSR. Un nou eșec ar fi dramatic! Poate că i-ar face un bine și at ajuta-o să înțeleagă că întâi trebuie să fii soldat, apoi caporal, un pic locotenent și mai apoi general. La ,,excepțional,, nu se făceau cadre decât înainte de 1989.

Nu îmi place când partidul dictează

Am deschis deunăzi televizorul și am privit o știre. La Primăria București au fost premiate handbalistele de la CSM, scrimerele care au obținut aurul la Rio și echipa de volei tot de la CSM București. Și brusc reporterul televiziunii a spus că la eveniment a participat și Gabi Szabo. În calutate de ce? Logic de PSD-istă, primăria București fiind condusă de Gabi Firea, soția lui Iulian Pandele care a pus-o pe Szabo pe liste la Ilfov. Partidul e în toate! Recunosc că acestă știre a fost cea care m-a determinat să scriu articolul! Campanie electorală mascată! Apoi mă sună un prieten și îmi spune că președinții de federații au fost ,,rugați,, prin intermediari, să voteze cum dorește viitorul partid de guvernământ. Dau o căutare pe google și văd multe ,,susțineri,, pentru Gabi – emisiuni TV cu duiumul – și atacuri la adresa celor care îl susțin pe contracandidatul lui Szabo! Presa scrisă e în general cea care ,,nu e membră de partid,,. De asta m-am hotărât să scriu. Dacă Gabi demonstrează că merită, dacă ea demonstrează că după doi ani de ministrul TS a făcut ceva concret pentru sport – continui să cred că tot Bănicioiu care nu a fost un mare sportiv dar a lăsat ceva notabil pentru sport, orele de sport în școală, a fost cel mai bun din ultimii trei miniștri deși CV-ul lui nu intră pe câteva pagini de ziar cum e cazul celor care l-au urmat – dacă ea demonstrează că vrea să învețe, atunci ea poate fi votată! Dacă vrea să fie șef nu pentru ea, ci pentru ceilalți! Albert Einstein spunea ,,Ce faci pentru tine, dispare odată cu tine, ce faci pentru alţii, rămâne pentru eternitate,,. Până atunci, eu cred că va mai trece ceva timp! Și mai cred că și în 2009 și în 2014, doi oameni au avut toate televiziunile pro, dar oamenii au votat contra! Adevărul chiar și când e luat la bătaie, are puterea să se ridice.

Tagged , , , , , ,