Din seria si penal …Si cu televiziune

Sursa: Hotnews.ro

Afacerea cartelelor telefonice Pelegrin. Fostul director pedelist al Loteriei, Gheorghe Benea si finantatorul Realitatea Tv, Maricel Pacuraru, au fost deferiti Justitiei pentru o paguba adusa Loteriei romane de aproape 5,7 milioane de euro. Alaturi de cei doi au fost trimisi in judecata si Ovidiu Ripanu – fost sef al serviciului Achizitii din Loterie, om de incredere al lui Maricel Pacuraru, impus de acesta in cadrul companiei de stat, Ionut Marius Marinescu – om de afaceri, intermediar, Emil Bertalan – interpus al lui Maricel Pacuraru. Un material Romania Curata .
Au fost trimise in judecata si 7 firme controlate de Maricel Pacuraru printre care Perfect Tour si Global Network System. Loteria ar fi cumparat in conditii paguboase cartele telefonice Pelegrin de la firmele lui Maricel Pacuraru si Ovidiu Ripanu.

Scurt istoric. In 2008, pe vremea cand Loteria era condusa de Liliana Minca, compania de jocuri de noroc a incheiat un contract cu firma Form Trade SRL, administrata de Ionut Marius Marinescu.

“Prin intermediul agentiilor loto se videau si cartele telefonice, compania nationala isi retinea un comision din sumele incasate din vanzare, nu angaja resurse financiare proprii si nu risca nimic in cazul in care bunurile puse pe piata nu se vindeau”, afirma procurorul DNA Cosmin Iordache in rechizitoriu.

In 2009, Ovidiu Ripanu, angajat la Loteria Romana ca urmare a sustinerii lui Maricel Pacuraru, a modificat contractul.

“Contractul de prestari servicii a fost transformat in unul de achizitie de bunuri (…) Intelegerea frauduloasa presupunea ca Form Trade SRL sa furnizeze companiei nationale cartele telefonice Pelegrin, pe care Maricel Pacuraru le punea la dispozitie prin firmele sale (controlate prin interpusi precum Bertalan Emil) (…) Cartelele au fost achizitionate de Ionut Marius Marinescu (prin firmele sale Form Trade SRL si TGV Holding SRL) de la firme ale lui Ovidiu Ripanu (Dynamic Solution SRL) si Maricel Pacuraru (Perfect Tour SRL)”, arata procurorul in rechizitoriu.

Unde s-au dus banii? Procurorul sustine ca s-a produs un prejudicu de peste 25 de milioane de lei. Banii ar fi fost spalati prin tranzactii bancare succesive pe doua circuite financiare:

– Loteria Romana – Form Trade – Perfect Tour – Grup Financiar IFN – Pronova SRL/Pronova 2005 SRL/Invest Imobiliare SRL/Global Network System SRL;

– Loteria Romana – Form Trade – TGV Holding SRL – Dynamic Solution SRL – Global Network System SRL

“Folosind primul circuit bancar, cea mai mare parte a banilor a ajuns la beneficiarul real Maricel Pacuraru; prin al doilea circuit bancar, restul de bani a ajuns la beneficiarii reali Ovidiu Ripanu si Ionut Marius Marinescu”, sustine procurorul.

Care ar fi culpa directorului Benea. Acesta ar fi aflat de fraude, dar nu ar fi facut nimic ca sa le stopeze. Nu ar fi informat consiliul de administratie si ar fi dezinformat Ministerul Finantelor. Practic, ar fi ascuns frauda pentru a nu risca revocarea din functia de director general, sustine DNA.

Cine si cum l-a numit pe Benea la Loterie. Audiat la DNA, Eduard Romulus Goean, consilierul fostului ministru PDL de Finante Gheorghe Pogea, a declarat:

“Atunci cand Gheorghe Pogea a ocupat functia de ministru de Finante, prin februarie 2009, am primit de la acesta un biletel pe care erau scrise numele si numarul de telefon al lui Gheorghe Benea. Ministrul mi-a spus ca biletul l-a primit de la Emil Boc, eu trebuind sa-l contactez pe Gheorghe Benea sa se prezinte la Bucuresti pentru o discutie cu ministrul de finante (…) La unele discutii pe teme sensibile cu Gheorghe Benea, ministrul se simtea mai in siguranta daca eram si eu de fata. De exemplu, am participat la o discutie legata de rezilierea contractului incheiat de C.N. Loteria Romana SA cu Intralot; la aceasta intrevedere ministrul i-a recomandat lui Gheorghe Benea sa discute chestiunea de interes, cu prim-ministrul cu care avea o relatie directa”, se arata in declaratia consilierului lui Pogea aflata la dosar.

Cum se opreau emisiunile negative de la TV. Telefoane la Silviu Manastire, Maricel Pacuraru, Cozmin Gusa. Au incercat chiar si la Dan Voiculescu.

Potrivit DNA, in august 2011, Ovidiu Ripanu l-a sunat pe Maricel Pacuraru pentru a-i spune ca afacerea cu cartelele telefonice urma sa fie subiectul unei emisiuni pe OTV:

“E belita rau de tot, vrea sa ne faca vedete… Danut (…) Pe TV, da”, i-a spus Ripanu lui Pacuraru, potrivit interceptarilor de la dosar.

Ripanu ar fi apelat atunci la Silviu Manastire, jurnalist, actual realizator la B1tv:

<Silviu Manastire, un apropiat al lui Ovidiu Ripanu, i-a sugerat acestuia sa apeleze la Maricel Pacuraru, pentru ca, prin intermediul lui Cozmin Gusa, sa impiedice emisiunile tv:

“Suna-l pe Cozmin. Mi-a zis Silviu sa-l suni pe Cozmin!”

Maricel Pacuraru l-a linistit pe Ovidiu Ripanu:

“Hai, ma, ca acolo o oprim”>, se arata in interceptarile din rechizitoriu.

Citeste continuarea pe RomaniaCurata.ro .

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , ,