Dr. Dan Căpățână- o gură de oxigen pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” din Constanța

Dr. Dan Capatana

Să începem cu începutul …

În anul 2009, când am preluat conducerea Spitalului, am dispus elaborarea unui studiu,  pentru a identifica  exact natura serviciilor medicale de care era cea mai mare nevoie în zonă.

S-au analizat  serviciile medicale  disponibile în spital la  momentul acela,comparând cu  nevoile crescute și  imediate.

Investițiile au fost canalizate  în direcțiile esențiale.

Am fost întrebat adesea de ce nu am investit la neurologie, de exemplu; dar afecțiunile neurologice nu erau între primele 5 care să aibă un grad ridicat de cazuistică în statisticile pacienților noștri. Astfel,

le-am luat în ordinea priorităților, am avut o logică . Ne-am uitat și am analizat care sunt cauzele de morbiditate și mortalitate cele mai importante și acolo am direcționat cele mai importante resurse.

Nevoile de modernizare a anumitor secții sau servicii sunt strâns legate de specificul spitalului, mai ales în cazul unui spital de urgență.

Prin urmare, investițiile au început cu Secția de Anestezie și Terapie Intensivă.

chirurgiegeneralablocoperator15-1427979512Acesta este pilonul principal în orice spital de urgență , pentru că susține toate specialitățile chirurgicale, urgentele fiind, în proporție covârșitoare, chirurgicale. În special în Constanța, unde există un aflux foarte mare de vizitatori în perioada sezonului estival și totodată  foarte multe accidente rutiere.

Am continuat apoi prin a a investi în specialitățile care țin de partea de urgență, strict în zonă de ortopedie, partea de ortopedie-traumatologie fiind una din componentele importante în urgentele medico-chirurgicale.

Astfel, am readus în funcțiune Secția de Ortopedie, care era o secție nerenovată, nereabilitată de fapt, de circa 30 ani; am reușit, cu sprijinul autorităților locale, să aducem o echipă de medici de la București, deoarece  aveam și deficit de personal în zona această. Am creeat o echipă pe ortopedie, o secție nouă, cu bloc operator nou, modern și cu servicii pe măsură.

Următorul pas a fost de a dezvolta secția de chirurgie, această reprezentând coloană vertebrală a oricărui Spital de Urgență. Am încheiat prima etapă,  o secție cu un bloc operator pe care l-am inaugurat în 2014.

Este un bloc operator ultramodern și dotat tehnic corespunzător, la nivelul anului 2014.

Anul acesta vom da în funcțiune cea de-a două secție de chirurgie. Vom avea deci 2 secții de chirurgie renovate, moderne, cu 5 săli de operații și bloc operator modern.

În paralel-pentru că există morbiditate crescută în zona de neoplasme- am reabilitat și modernizat Secția de Oncologie și Secția de Cardiologie. Practic sunt cele două mari zone care reprezintă cauza de mortalitate în România pe primele locuri: afecțiunile cardiologice și afecțiunile neoplazice.

Cum o bună parte din pacienți sunt copii, ne-am îndreptat atenția și investițiile și într-acolo. Am fi dorit foarte tare să avem un spital separat de pediatrie, dar nu se poate, astfel că am rebilitat o jumătate din Secția de Pediatrie existentă, iar până la sfârșitul anului 2015, o vom avea reabilitată pe toată.

Pentru anul 2016, ne-am propus să reabilitam maternitatea și partea de neonatologie.

Pentru toate proiectele am avut suportul autorităților locale, mare parte din banii de reabilitare au provenit din bugetele locale, de la Consiliul Județean Constanța. O parte din bani a provenit -desigur- și de la Ministerul Sănătății.

img8850-1427979531

În afara acestor proiecte pe care le-am definitivat, am regândit politică manageriala a  spitalului. Astfel, ne-am orientat și către parteneriate public- private.

Am concesionat serviciile de imagistică, laborator, serviciile de hrană din spital către operatori privați importanți.

În felul acesta, astăzi spitalul  beneficiază de servicii foarte bune, iar achizițiile se fac la prețuri negociate.

Avantajele sunt cele cunoscute, ne permitem să cumpărăm servicii de o anumită calitate, atâta timp cât avem bugete, ne putem previziona foarte bine bugetele.

Am făcut, în premieră în România un parteneriat cu o companie care ne-a adus și ne-a montat un angiograf ; am putut astfel să intrăm în Programul național de infarct miocardic acut.  Avem la îndemână tehnica de  angiografie, pe care o folosim atât pentru spital, cât  și pentru Programul național de infarct miocardic, fiind o investiție de aproape 1.000.000 Eur.

Investițiile partenerilor noștri privați în: echipamente, aparatură medicală, substanțe și reactivi s-au ridicat la aproximativ 5.000.000 Eur; bani pe care în mod cert spitalul nu ar fi avut de unde să-i dea.

Investițiile din  ultimii cinci ani, în lucrările de echipare și modernizare, se ridica la valoarea de aproximativ 15.000.000 Eur, cuprinzând și blocuri operatoare, secții, dotări.

Pentru viitor dorim să ne dezvoltăm o în zona de radioterapie, să concesionam serviciile de radioterapie tot unui operator privat.

După estimările noastre, o investiție într-un centru care să conțină servicii de diagnostic și terapii în oncologie care să cuprindă și radioterapie ar costa cam 10.000.000 Eur. Sperăm să găsim un astfel de investitor care să închidă cercul; practic, avem servicii de oncologie în spital, avem partea de chirurgie care este nouă și foarte bine pusă la punct, am avea și radioterapie. Astfel, am putea trata orice fel de afecțiune oncologică.

Suntem un spital clinic județean,  majoritatea secțiilor sunt secții clinice. Totodată, colaborăm cu  Facultatea de Medicină din Constanța, avem rezidenți pe care îi creștem; o parte din ei rămân la noi, o parte pleacă.

Dezvoltăm parteneriate cu diverse spitale din România și din străinătate, am adus echipe de medici din străinătate care, împreună cu medicii noștri, au realizat tot  felul de intervenții operatorii. Suntem spital de gradul IA, iar această  este cea mai înaltă clasificare în România.

Din punct de vedere teritorial,  acoperim o regiune destul de importantă-practic, pe anumite specialități -neurochirurgie, chirurgie cardio-vasculară, acoperim toată Dobrogea plus ceva județe limitrofe. Suntem un fel de spital regional, fără a beneficia de avantajele unui spital regional și de denumirea respectivă.

Principalul  obiectiv , pentru care m-am zbătut, a fost creșterea calității actului medical; acest obiectiv a înglobat toate demersurile manageriale  pe care le-am făcut de la preluarea managementului  și până astăzi.

Tagged , , , , , , ,