Frica elitei romanesti…

Sursa: Paginaeuropeana.ro

Bilanțul instituției conduse de către Laura Codruța Kövesi a început să fie privit cu admirație chiar și de elveţieni. Publicația “Tages-Anzeiger”, fondată încă din anul 1893, a realizat o amplă analiză a reușitelor Direcției Naționale Anticorupție, sub semnătura jurnalistului independent Bernhard Odehnal.
“După preluarea mandatului prezidenţial de către Klaus Iohannis, luptătorii împotriva corupţiei au primit vânt din pupa. Aproape zilnic sunt arestaţi politicieni şi întreprinzători. Premierul român devine vizibil nervos: familia sa este „linşată de media”, se plânge Victor Ponta. Nu doar jurnaliştii se interesează de activităţile economice ale lui Ponta. La sfârşitul lunii februarie poliţişti mascaţi au luat cu asalt locuinţa lui Iulian Herţanu arestându-l pe cumnatul premierului. A fost audiată şi soţia acestuia, sora lui Victor Ponta, însă după aceea a fost eliberată. Fotografii şi cameramanii au fost informaţi la timp astfel încât au putut urmări pe viu arestarea spectaculoasă. Arestarea a fost dispusă de DNA şi Procuratură. Herţanu este acuzat de constituirea unei organizaţşii criminale, evaziune fiscală şi abuz în administrarea fondurilor europene. Odată cu el au fost reţinuţi preventiv şi doi manageri ai firmelor sale. Acţiunea poliţiei nu a fost în totalitate surprinzătoare. De aproximativ o jumătate de an DNA se ocupă în mod serios de combaterea corupţiei la nivelul cel mai înalt. Aproape zilnic au loc noi anchete şi noi arestări. Foşti miniştri, foşti judecători şi procurori, la fel şi numeroşi oameni de afaceri se află în arest preventiv”, a notat Odehnal, citat de agenţia Rador.

elena udrea“Faptul că DNA a demarat acţiunea dură în acelaşi timp cu preluarea mandatului de către noul preşedinte Klaus Iohannis, nu este întâmplător. Iohannis a promis în campania electorală că intenţionează să acorde combaterii corupţiei toată serozitatea şi lasă organelor de anchetă mână liberă. Preşedintele vrea să sprijine cu toate forţele combaterea corupţiei, pentru „a crea o atmosferă generală mai bună pentru politică”, afirma Iohannis într-un interviu. Predecesorul său de la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu, a sprijinit la rândul său chiar şi verbal combaterea corupţiei, dar de fapt atât Băsescu cât şi cei din jurul său mai degrabă au tergiversat anchetele decât să le fi stopat. Acest lucru nu i-a reuşit, fireşte, în ultimele luni ale mandatului său. Deja în vara anului 2014 DNA a ieşit de sub influenţa preşedintelui şi l-a arestat pe fratele acestuia, Mircea Băsescu.

Fratele preşedintelui este suspectat că ar fi cerut mulţi bani de la un şef mafiot pentru a-l scuti de pedeapsa cu închisoarea. La vremea respectivă preşedintele Băsescu s-a scuzat sotto voce pe marginea arestării fratelui său, afirmând că nu a avut cunoştinţă de afacerile acestuia. Între timp, se află în închisoare şi cea mai importantă colaboratoare politică a lui Băsescu: Elena Udrea, care a candidat la alegerile prezidenţiale din noiembrie anul trecut încă pe listele micului partid PMP susţinut de Băsescu. La mijlocul lunii februarie a fost arestată şi acum se află în arest preventiv pentru 30 de zile. Fostul soţ al lui Udrea, întreprinzătorul Dorin Cocoş, este principalul acuzat în scandalul Siemens-Fujitsu: în urmă cu 11 ani, în cadrul achiziţionării de computere şi programe de computer pentru şcoli din România a existat o mită în valoare de 500 de milioane de euro. Cocoş urma să reţină o parte, iar o parte ar fi parvenit zonei politice. Soţia sa de atunci, Udrea, ar fi ştiut despre acest lucru, poate a şi profitat de pe urma acesteia.

Elena Udrea (42 de ani) a fost fotomodel şi putea fi văzută adesea pe coperţile jurnalelor de modă din România. Preşedintele Băsescu a luat-o de aici în politică şi a numit-o consilierul său. În 2005 a fost nevoită să se retragă, deoarece i-ar fi plasat soţului său de atunci Dorin Cocoş contracte avantajoase pentru construirea unor garaje. La doi ani după aceea a devenit ministrul dezvoltării regionale şi inclusiv responsabilă cu repartizarea fondurilor europene. Băsescu o numeşte încă şi astăzi drept „cea mai mare investiţie politică a sa”: speră să nu fie condamnată. Udrea însăşi se consideră o victimă a unei justiţii politice: „Vor să mă discrediteze şi să mă prezinte în postura de ‘mamă a corupţiei’”, a postat ea pe pagina sa de facebook. În timpul celor zece ani de preşedinţie ai liberalului Băsescu cercetările DNA s-au îndreptat înainte de toate împotriva social-democraţilor.

Cea mai spectaculoasă arestare şi condamnare a fost cea a fostului şef de guvern social-democrat Adrian Năstase. De acum se află în vizorul DNA şi politicieni importanţi din partidul lui Băsescu, PDL, respectiv din PNL. Copreşedintele PNL (partidul care l-a nominalizat pe Klaus Iohannis pentru alegerile prezidenţiale), Vasile Blaga ar fi primit în 2009 o mapă cu două milioane de euro pentru finanţarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale. Această declaraţie a fost făcută de către oligarhul Dorin Cocoş, devenit între timp o persoană comunicativă. El nu îl acuză de luare de mită doar pe politicianul Blaga, ci şi pe fosta sa soţie, Elena Udrea. Presa din România încearcă să ghicească ziua în care fostul preşedinte Traian Băsescu va fi convocat la DNA.

Există în orice caz şi critici la adresa anchetatorilor, care înscenează arestări spectaculoase fiind utilaţi în aceste acţiuni şi cu camere de luat vederi. Nu toţi sunt pregăţiţi pentru a rezista unei asemenea presiuni. Săptămâna trecută, milionarul român Costel Comana s-a sinucis în toaleta avionului care îl ducea spre Costa Rica. Comana a fost proprietarul societăţii de căi ferate Regiotrans care ar fi încasat subvenţii ilegale. Ancheta DNA este în curs şi deja au fost arestaţi mai mulţi colaboratori ai milionarului”, au concluzionat elveţienii.

Tagged , , , , , , , , , , , , ,