GABI MARIN A DAT 15% ELENEI UDREA PENTRU DERULAREA E-ROMANIA. CÂT A FOST ȘPAGA LA SEMNAREA CONTRACTULUI?

Sursa: Curentul

Una din cererile de arestare trimise în Parlament pentru Elena Udrea are la bază denunțul patronului și directorului general OMNILOGIC, Gabriel Marin care, în 7 ianuarie 2015 a depus un denunț la DNA prin care susţinea că, în anul 2011, pe fondul presiunilor exercitate de Cocoş Dorin a virat într-un cont din Dubai suma de 1.000.000 de euro pretinsă de Cocoş Dorin pentru deblocarea plăţilor aferente contractului e-România. La data de 19.01.2015, Sandu Gabriel a formulat denunţ cu privire la a fapte de corupţie săvârşite în legătură cu derularea acestui contract de Cocoş Dorin, Vreme Valerian şi Fecioru Marius.

Din denunţul formulat rezultă că administratorul SC Omnilogic – Marin Gabriel, a susţinut că este în imposibilitatea de a suporta costurile aferente proiectului întrucât Cocoş Dorin l-a condiţionat să plătească un comision de circa 2,5 milioane de euro, pe care l-a şi achitat.  DNA mai arată că “din probele administrate – declaraţiile martorilor Marin Gabriel, Pescariu Dinu Mihail, Sandu Gabriel, extrasele de cont identificate la percheziţie la Pescariu Dinu Mihail rezultă că, în anul 2010, numitul Cocoş Dorin, în baza înţelegerii cu Elena Udrea a pretins de Marin Gabriel suma de circa 3 milioane euro pentru a debloca plăţile aferente contractului. Suma de bani pretinsă a fost transferată din contul lui Pescariu Dinu Mihail într-un cont din Dubai, iar diferenţa a fost remisă numerar.”
În iunie 2010, fostul ministru al Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, Gabriel Sandu semnează cu firma Omnilogic, contractul numărul 105/23.06.2010 pentru portalul e-Romania.  Este portalul de 20 milioane de euro, nefuncțional despre care scriam în 14 ianuarie 2015.
Pe data de 11 iunie 2010 Gabriel Sandu transmitea următorul mesaj prin Agerpres: “ Eu am o singură problemă: neimplicarea tuturor în implementarea unui program. NU ne ajută deloc “insulițele “ create în lumea oamenilor de știință.  Consider că toată lumea trebuie să intre în joc pentru a implementa interconectarea tuturor serviciilor. MCSI a propus un mod de a lucra, iar eu spun industriei de profil că dacă nu vine cu propuneri concrete, și doar așteaptă la cei doi lei pe care îi avem la buget, degeaba. Eu gândesc eROMANIA strict pe partea de informare și de reducere a timpului petrecut de cetățean pentru a se informa. Germania are 551 servicii și 2,5 miliarde de euro/an pentru societatea informațională.

România are aceeași bani, dar din care trebuie să plătim și utilități și oameni. La ora actuală, știm foarte clar partea de universitar, cît și cea de cercetare, nu avem registre naționale. NU renunț nici la eROMANIA, nici la interconectivitate, nici la broadband. Strategia eROMANIA este pe masă și în maxim două luni dăm drumul la licențe. Vreau să vă spun că cei 84 milioane de euro de pe broadband îi trecem la eGuvernare”.
Cu siguranță fostul ministru Gabriel Sandu ar putea povesti foarte multe despre atribuirea  contractului eRomania către Omnilogic. Cum s-a reușit oare alocarea unui buget impresionant , pentru acest portal chiar din Fondul de Rezervă Bugetară? În condițiile în care acest portal nu funcționează nici astăzi după cum arătat aici. Cine poate aloca buget din fondul de rezervă bugetară și cum se aprobă alocarea acestui buget? Cum de a devenit acest portal atât de prioritar? Cui a dat șpagă Gabriel Marin timp de 13 ani după cum chiar el a mărturisit la DNA?
Ca și în alte anchete celebre și e-Romania a trecut prin mâinile a patru miniștri. Pentru Gabriel Sandu proiectul e-Romania a fost proiectul lui de suflet și el a asigurat atribuirea contractului. Între 3 septembrie 2010 și 6 februarie 2012 proiectul a fost preluat de Valerian Vreme. Proiectul a continuat și în scurta perioada a lui Răzvan Mustea între 9 februarie 2012 și 27 aprilie 2012.
În ultimii cinci ani au fost scrise pagini întregi dar nu în portal cum ar fi fost normal să fie,  ci despre portal, despre e-Romania, despre modul de atribuire și despre nefuncționalitatea portalului.
În data de 9 iunie 2013 a fost dată publicității “ Sinteza raportului de Control privind verificările efectuate la Ministerul pentru Societatea Informațională în legatură cu modul de implementare a proiectului e-Romania” precum și verificarea respectării dispozițiilor legale cu privire la atribuirea și executarea contractului de achiziție publică pentru implementarea proiectului e-Romania.
În urma acestui raport, în același an,  se anunța ancheta Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Guvernul sesizează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru cercetarea unor posibile fapte de natură penală în cheltuirea de către Ministerul Comunicațiilor, în perioada 2010-2011, a banilor alocați din Fondul de rezervă bugetară pentru portalul e-Romania.
În  Raportul Corpului de Control al primului ministru se arată că angajați ai ambelor părți au realizat “posibile fapte de natură penală” pentru a determina continuarea contractului și continuarea plăților de la bugetul de stat.

Tot în cadrul Raportului se arată că neregulile în acest contract ar fi pornit încă din faza întocmirii documentației și ar fi culminat cu atribuirea unor numere de înregistrare false pentru documente și înlocuirea unei file din oferta pe baza căreia Omnilogic a câștigat contractul. Raportul Corpului de Control al primului ministru a identificat un număr de opt fapte “ posibil penale” ale angajaților Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale și Omnilogic ce cuprind: fals în înscrisuri sub semnatură privată, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals intelectual, abuz în serviciu contra intereselor publice.
Cu surle și trâmbițe se anunță în martie 2014, deci cu o întârziere de câțiva ani, lansarea portalului eRomania. Cum funcționează chiar și astăzi intră în categoria “no comments”.
Patronul firmei Omnilogic , Gabriel Marin este unul din principalii denunțători în anchetele MICROSOFT , EADS. El a denunțat cum a dat mită pentru derularea contractului e-Romania. O fi denunțat și cum a câștigat contractul?

Tagged , , , , , , , , , , ,