Sursa: Sfin.ro
Mai aveau un pic și spuneau că toate beneficiile proiectului sunt ale Greciei. Sau așa rezultă din declarația – politică, a lui Tsipras. Dar este altceva care mi-a atras atenția – politica confruntațională cu Rusia continuă și nu poate aduce pacea pe care-o propovăduim noi. Când ești confruntațional, singurul lucru pe care-l ai, este neliniștea și instabilitatea – sigur nu pacea.
Mai mult, izolarea economică a Rusiei este echivalentă cu trimiterea ei în brațele Chinei, care – fie spus, poate absorbi tot potențialul energetic al Rusiei în secolul 21 și mai bine… Și mai poate absorbi ceva China în acest secol, potențialul tehnologic al Rusiei. Să nu uităm că Rusia – totuși, a fost precursorul tehnologiei spațiale. Că asigură și astăzi – singură, transportul la stația orbitală internațională, sau că are cel mai mare avion de transport din lume – faimosul Antonov AN-225 Mriya. Acest lucru – o apropiere masivă de China, poate schimba definitiv balanța militară a lumii.
Și nu prea mai contează câte portavioane ai dacă ești încolțit. Va trebui să faci concesii pe care altfel nu le-ai face. Cum le-a făcut marele imperiu al lumii – coroana britanică, ca să scape din Război. Și uite-așa astăzi este America care controlează mările lumii. Firește, comparația nu este dreaptă, dar când ești încolțit faci concesii… Aș zice – în context, că Rusia nu este astăzi Încolțită, este doar marginalizată – și asta nu o face vulnerabilă la concesii xtraordinare. Așa cum deja s-a dovedit cu jocul prețului petrolului – care acum se pare a fi un backfire pentru inițiatori. Oricum, să rămânem totuși vigilenți – mai sunt doar câteva luni până la alegerile rusești și atacurile – sub orice pălărie, continuă și se-amplifică. Enjoy :))
Cinci state din Europa de Sud-Est au demarat, in mod oficial, lucrarile de constructie la o conducta destinata sa aduca gaze naturale din bazinul Caspic pe pietele europene, in ideea de a reduce dependenta Europei de Rusia, informeaza Reuters.
Cu o lungime de 870 de kilometri, gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) face parte dintr-un proiect mai amplu, denumit Coridorului Sudic de Gaze, de peste 3.500 kilometri, care va permite transportul a peste 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zacamantul Shah Deniz II din Marea Caspica pana in Italia.
„Harta energetica a Europei de Sud-Est este redesenata, iar acest lucru face din Grecia un centru energetic in regiune”, a declarat marti premierul Alexis Tsipras la ceremonia de inaugurare a lucrarilor organizata la Salonic, nordul Greciei.
Acest proiect de cinci miliarde de euro va trece prin Georgia, Turcia, Grecia si Albania pentru a ajunge pana in sudul Italiei via Marea Adriatica. Trans Adriatic Gas Pipeline ar urma sa faca legatura cu conducta Trans Anatolian Pipeline (TANAP) la punctul de frontiera Kipoi dintre Grecia si Turcia, precum si cu conducta Caucazul de Sud prin Georgia.
„Inauguram o parte importanta a unuia din cele mai mari si mai complexe proiecte din istoria industriei energetice„, a declarat premierul georgian Georgy Kvirikashvili, potrivit incont.ro.
Proiectul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) este derulat de un consortiu la care actionari sunt companiile BP, SOCAR, Snam, Fluxys, Engas si Axpo. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) analizeaza acordarea unei finantari de pana la 1,5 miliarde de euro pentru TAP, ceea ce ar urma sa fie cel mai mare credit acordat vreodata de BERD.
Oficialii guvernamentali au estimat ca TAP va insemna 8.000 de noi locuri de munca in Grecia, tara unde rata somajului a ajuns la 24%, si contracte de sute de milioane de euro pentru firmele grecesti care vor lua parte la lucrarile de constructie.