INOVATIA – CERINTA PREALABILA PENTRU ERA CUNOASTERII

Miercuri, 7 Septembrie 2016, a avut loc la Hotelul Sheraton din Bucuresti, Conferinta „ Inovatia – cerinta prealabila pentru era cunoasterii”. Am profitat de ocazia oferita pentru a realiza un scurt interviu cu cei doi invitati de marca ai evenimentului, dl Jose Carlos Caldeira, membru MANUFUTURE High Level Group, coordonator al proiectului „ ManuFuture VISION 2030”, Presedinte al ANI – Agentia Nationala de Inovare din Portugalia si dl Udo Gommel, sef departament „ Ultraclean Technology and Micromanufacturing Frauhofer IPA din Germania, Presedinte al „ Comitetului tehnologiilor de curatenie” Verein Deutscher Ingenieure e. V.

SFIN.RO – De ce inovatia este atat de importanta pentru viitor, pentru viitorul ManuFuture si al industriei manufacturiere?

J.C.C. – Astazi, inovatia este extrem de importanta in toate domeniile iar industria producatoare este unul dintre ele. Ceea ce stim este ca acest domeniu este unul cheie pentru economie pentru ca ofera locuri de munca si o crestere in termeni reali, avand totodata un impact social foarte important. In ultimii ani noi am muncit si ne-am dezvoltat  atat la nivel european cat si la nivel national si regional cu dorinta de a deveni tot mai competitivi. Am fost si suntem constienti ca cercetarea si inovatia joaca un rol extrem de important in acest proces. Lucrand impreuna am gasit solutii, am raspuns tuturor provocarilor si am inteles unde trebuie sa investim pentru a face a inovatia sa se intample. Aceasta a fost principala directie a activitatii noastre, prima etapa a activitatii ManuFuture. Apoi am inteles cum trebuie sa implementam aceste proiecte de inovare pentru a dezvolta tehnologii si ale impune pe piata pentru a avea rezultate in dezvoltarea unor noi produse, servicii sau procese. Astfel aceste transformari au fost transpuse in practica.

Lucram impreuna din anul 2004, cand aceasta platforma a fost lansata si in acest moment lansam un nou proces care vizeaza transformarea industriei producatoare pana in anul 2030, MANUFUTURE VISION 2030. Este practic lansarea unui proces care presupune realizarea planului care va fi implementat in urmatorii 15 ani.

SFIN.RO – V-ati apropiat foarte mult de cea de-a doua intrebare… Cum intentionati sa maximizati in viitor,  impactul social, economic si de ce nu, politic? Care sunt planurile dvs, in acest sens?

J.C.C. – Noi stim ca vom creste si vom oferi noi locuri de munca nu numai in domeniul industriei producatoare ci si in cel al serviciilor. Exista studii care arata ca un nou loc de munca in industria producatoare creeaza, pe orizontala, cel putin alte doua locuri de munca in domeniul serviciilor. Daca vom fi capabili sa pastram un nivel competitiv al activitatii de  prelucrare atat din punct de vedere al locurilor de munca dar si din punctul de vedere al eficientei economice va insemna ca ne-am atins scopul, acela de a fi capabili sa inovam. Am inteles de-a lungul acestor ani, faptul ca la baza cunoasterii intr-un domeniu, se afla universitatile si centrele de cercetare. Prin urmare legatura dintre industrie, universitati si centre de de cercetare este extrem de importanta. Mediul inconjurator, este de asemenea extrem de important iar noi dorim ca activitatea producatoare sa fie prietenoasa cu acesta.

De fapt cautam solutii pentru a imbunatati conditiile de mediu. Nu in ultimul rand, ca sa ating si al treilea punct al intrebarii dvs,  ne vom putea adresa mediul politic mergand catre acesta cu propuneri concrete. Vom putea spune deschis care sunt nevoile industriei noastre, care sunt provocarile cu care ne confruntam, ne vom putea expune propunerile si scopurile. Astfel suntem convinsi ca vom putea cere si primi sustinere din partea mediului politic. Aceasta de fapt a fost principala provocare pentru care a fost  creata platforma ManuFuture.

Mai mult decat atat, aceste platforme au fost create si datorita unei provocari venite din partea Comisiei Europeane care a anuntat ca sustine toate proiectele care se adreseaza dezvoltarii in domeniul industrial. Indemnul lor a fost limpede, organizati-va si spuneti-ne care va sunt nevoile. Bineinteles, acest lucru reprezinta un mod  de lucru mult mai usor si mai confortabil, pentru mediul politic. Daca noi suntem organizati si ne putem expune coerent propunerile se vor crea sinergii care vor aduna toti acesti oameni sa lucreze impreuna, in anii urmatori, pentru atingerea unui scop comun.

SFIN.RO – Foarte interesant tot ce mi-ati spus pana acum. Ultima mea intrebare se refera la planul de viitor al ManuFuture de a ajunge la cat mai mult oameni si cand estimati ca se va intampla acest lucru?

J.C.C. – De la inceput, platforma a functionat pe doua planuri. Avem platforma ManuFuture la nivel european si platforma ManuFuture la nivel national si regional, in 30 de tari. Pentru noi a fost limpede de la inceput ca a lucra numai la nivel european nu va fi suficient pentru ca acolo te adresezi doar marilor companii. Daca vrei cu adevarat sa inovezi si sa progresezi trebuie sa lucrezi si la nivel national si regional. Am folosit aceasta retea creata, la inceput  pentru a afla care sunt provocarile si nevoile. Am intocmit proiecte si am avut initiative la nivel european dupa care am folosit aceasta retea pentru a aduce si exploata rezultatele si tehnologiile obtinute in diferite sectoare, in diferite tari sau regiuni. Asfel am fost capabili sa multiplicam impactul in aceste zone. Colegul meu, dr. Udo Gommel, doreste sa adauge cateva cuvinte…

U.G. – Cred ca dl Caldeira a explicat foarte bine totul, ce se afla in spatele ManuFuture si care sunt ideile care au stat la baza crearii platformei. A subliniat deasemenea, cat de important este sa aducem cunostintele din universitati in industrie… Fraunhofer este puternic concentrata pe aplicarea rezultatelor obtinute prin cercetare. De fapt se pozitioneaza undeva la mijloc, intre nevoile industriale si centrele de excelenta si cercetare din universitati. Nu este deloc usor sa transformi aceste informatii in produse sustenabile si  vandabile.

Scopul Fraunhofer este de a aduce aceste cunostinte la nivel industrial. De altfel, acesta este si scopul Comisiei Europene, de a sustine ideile, de a afla despre nevoile industriei pe de o parte si de a gasi solutii in interiorul universitatilor in centrele de cercetare. Fraunhofer dispune de 24.000 de cercetatori, impartiti in 70 de institute diferite. Fiecare conducator de institut este si conducator al unei universitati.

Acestia cunosc la fel de bine nevoile fundamentale  industriei  cat si rezultatele cercetarilor putand avea astfel o opinie competenta asupra produsului obtinut, asupra modului in care acesta poate fi promovat si vandut. Aceasta este una dintre abordarile noastre pentru a trata foarte bine distanta dintre cercetare si industrie. Noi lucram foarte bine inpreuna cu ManuFuture. Ei primesc de la noi tot ceea ce stim din interiorul industriei iar noi folosim platforma lor pentru ca toata experienta noastra sa fie impartasita si pentru a gasi asociati in dorinta de a ne dezvolta.

Tagged , , , , , , , ,