„În 2018 au fost mai multe modificări ale codului fiscal decât zile lucrătoare. Guvernul aproape că funcţionează după un manual pentru gonirea întreprinderilor şi investiţiilor”, a informat economistul Claudiu Năsui.
„Cum poţi să-ţi faci un plan de afaceri stabil când regulile pe care te bazezi se pot schimba radical de azi pe mâine? Nu poţi”, scrie acesta pe pagina sa de Facebook, amintind că cele mai multe modificări fiscale s-au făcut chiar spre finalul anului „în ultima săptămână mai exact, prin infama OUG 114 după care guvernanţii încă încearcă să repare ce mai pot”.
„Codul fiscal prevede principiul predictibilităţii fiscale. Problema e că de la el se derogă sistematic atunci când se face o modificare. Cum se poate? Se poate pentru că guvernul şi parlamentul pot deroga de la orice lege. Şi în practică, chiar asta fac.
Dacă principiul ar fi în constituţie atunci nu ar mai putea deroga de la el. Ar fi suficient să introducem următorul aliniat:
„Orice modificare sau completare a sarcinilor fiscale nu poate intra în vigoare mai devreme de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României. În cazul în care se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilităţi existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an şi vor rămâne nemodificate cel puţin pe parcursul acelui an.”
Adică acel articol din codul fiscal care e cel mai încălcat articol de lege din România”, consideră deputatul USR.