Japonia, a treia economie a lumii, a intrat în recesiune economica

Japonia ,recesiune economica

În ciuda semnelor de succes în lupta împotriva coronavirusului, a treia cea mai mare economie a lumii, Japonia va lupta în lunile următoare si pe frontul economic, în timp ce încearcă să relanseze mediul de afaceri.

Japonia a intrat în recesiune pentru prima dată din 2015, deoarece economia sa deja slăbită, dupa rezultatele slabe din ultimul trimestru din anul 2019 a fost afectata si de impactul coronavirusului asupra afacerilor, atat cele din tara cat si cele din străinătate.

A treia cea mai mare economie din lume sa redus cu un ritm anual de 3,4% în primele trei luni ale anului 2020.conform BBC

Desi nu a instituit masuri suplimentare de blocare a circulatiei persoanelor si bunurilor, instituirea starii de urgenta a dus la scurt-circuitarea fluxurilor de marfuri in mediul de business, atât pentru companii cât si pentru populatie.

Japonia a ridicat deja starea de urgență în 39 din cele 47 de prefecturi ale sale, dar perspectivele economice pentru trimestrul al doilea din acest an nu sunt foarte optimiste.

Japonia, semnele recesiunii

Criza generata de coronovirus a lovit Japonia într-un moment în care economia nipona se lupta deja cu primele semne ale unei recesiuni economice în trimestrul IV din 2019 cu o scadere de 6,4 %, definita de altfel de specialisti ca recesiune tehnica.

Istoric vorbind în ultima perioada economia nipona nu a mai fost la fel de dinamica ca a rivalilor traditionali China si Statele Unite, aceasta înregistrând o stagnare de aproape 10 ani.

De asemenea, Japonia se bazează foarte mult pe exportul bunurilor sale și are un control redus asupra cererii consumatorilor din alte țări, ceea ce a dus la o puternica afectare a economiei din cauza blocadei impuse de coronavirus. Multe dintre cele mai mari mărci ale sale, precum firmele auto Toyota și Honda, au înregistrat o scădere a vânzărilor în întreaga lume.

Masurile economice

Guvernul japonez a anunțat deja un pachet de masuri record pentru stimularea economiei în valoare de 1.000 de miliarde de dolari, iar Banca Japoniei și-a extins măsurile de stimulare pentru a doua lună consecutivă în aprilie.

În acelasi timp guvernul nipon a anuntat o noua rectificare bugetara la sfarsitul acestei luni.

De asemenea, banca centrală japoneză subliniază că prioritatea sa în actuala fază de contracție a cererii și a activității industriale este „să sprijine finanțarea companiilor, astfel încât să își poată menține afacerile și angajații” și subliniază posibilitatea de a lua „măsuri pentru oferi lichiditate„ sectorului privat.

Alături de cele mai recente decizii de flexibilitate ale Bancii Nationale a Japoniei, guvernul condus de Shinzo Abe a pregatit un pachet economic de urgență în valoare de 25,69 miliarde de yeni (221,1 miliarde de euro / 239,7 miliarde de dolari), o cifră fără precedent care include livrarea de ajutor direct cetățenilor și companiilor.

Japonia vs celelalte puteri economice

Japonia este prima din cele 3 mari economii ale lumii care anunta intrarea în recesiune economica.

Lucrurile nu arata deloc bine pentru economia japoneză pe termen scurt, dar nici pentru celelalte economii mari ale lumii. Totusi, în ciuda acestui fapt, țara pare să se descurce mai bine sau mai bine spus mai puțin rău decât alte mari economii din top 10.

Germania, cea mai puternica economie din Europa, a anuntat deja înca de saptamana trecuta, intrarea în recesiune.

În timp ce economiștii prognozează că, economia Japoniei va scădea într-un ritm anual de 22% în perioada aprilie-iunie, prevăd, că si economia SUA ar putea sa se contracte cu mai mult de 25%. Rata de scădere anuală de 3,4% în primul trimestru este, de asemenea, mai buna fata de 4,8% suferita  de economia SUA în primul trimestru al acestui an.

Acesta a fost declinul cel mai accentuat pentru economia SUA, cea mai mare din lume, de la Marea Depresiune din anii 1930.

China, a doua cea mai mare economie din lume, a înregistrat o scădere a creșterii economice cu 6,8% în primul trimestru ale anului 2020, comparativ cu aceeasi perioada din anul anterior, prima contracție trimestrială de când sunt urmariti acesti indicatori.

Ambele economii nu au fost încă confirmate ca fiind într-o recesiune tehnică, care este definită drept două trimestre consecutive de creștere negativa, dar majoritatea economiștilor se așteaptă ca acestea să se întâmple în lunile următoare.