Judecatorul Dolache Damian si Racketii moldoveni

Sursa: Riseproject.ro

Judecătorul Damian Dolache – unul dintre cei doi magistrați care au dispus achitarea Marianei Rarinca în cazul de șantaj reclamat de președinta Curții Supreme – a pus pe liber mai mulți rakeți ai grupării „Patron”, implicați în asasinate la comandă și contrabandă de țigări. Cazul “Rarinca”, pretext de campanie media împotriva șefelor DNA și ICCJ, este invocat des și de politicienii vizați de procurori în dosarul “Șova”.

Dans cu rakeții la tribunal

CONTRABANDIȘTII În 2012, Damian Dolache a făcut parte din completul Curții de Apel care l-a scăpat de acuzații pe șeful unei brigăzi de contrabandiști de țigări.

Parte a rețelei criminale conduse de „hoțul în lege” moldovean, Ion Gușan zis Nicu Patron, brigada lui Veaceslav Secrieru era formată din 30 de persoane, cetățeni moldoveni, ucraineni și români. Fusese destructurată în urma unei investigații DIICOT care a arătat că interlopii puseseră la punct o rețea națională de fabrici clandestine de țigări, cu utilaje aduse din Rusia și Moldova. Liniile ilegale de producție și ambalare au fost amplasate în Dâmbovița, Harghita, Vâlcea, Neamț și Suceava. Secrieru a fost achitat, ceilalți – condamnați. Detalii, AICI.

Robert Gîrleanu

ASASINUL Anul acesta, judecătorul Damian Dolache s-a întâlnit din nou cugruparea Patron, când pe rolul Curții de Apel a ajuns dosarul lui Robert Gîrleanu – un raket al grupării, acuzat de trei asasinate la comandă și condamnat anterior de Tribunalul București la închisoare pe viață.

Dolache a considerat însă că moldoveanul ar fi nevinovat în lipsă de probe și a dispus achitarea lui, în deplină opoziție cu celălalt judecător din complet. În situația în care cei doi aveau opinii separate, al treilea magistrat intrat în completul de divergență a decis că hotărârea Tribunalului București este corectă, menținând condamnarea pe viață a lui Robert Gîrleanu. Sentința definitvă a fost dată acum două săptămâni, pe 27 mai, dar Gîrleanu a dispărut între timp. Acum, el este urmărit general.

Deși era arestat încă din 2011 și judecat pentru triplu omor, după trei ani de proces, cu doar câteva luni înainte de verdictul final, Robert Gîrleanu a fost eliberat din arest preventiv și pus sub control judiciar. Asta s-a întâmplat în februarie 2014.

Raketul are statut de soldat în organizația „Patron” și, dincolo de omoruri la comandă, execută orice tip de acțiune în forță a grupării. Sportiv la bază, Gîrleanu a fost acuzat de furturi de autoturisme în România, ceea ce nu l-a împiedicat însă să asigure protecție chiar brigăzii lui Secrieru, achitat ulterior de judecătorul Damian Dolache. Toate acestea, în condițiile în care Gîrleanu mai aștepta o sentință definitivă în cazul altor fabrici ilegale de țigări, descoperite în 2009 în Ialomița, România.

TRIPLUL ASASINAT Cele trei crime de care este acuzat direct Gîrleanu au fost comise în anul 2000 în raionul Ialoveni din Republica Moldova. Victimele, trei hoți de mașini de lux, au fost răpiți, torturați și executați cu pistoale automate. Cadavrele lor incinerate au fost îngropate într-o pădure și au zăcut acolo aproape zece ani. Abia în 2008, cei trei au fost dezgropați și identificați. Anchetatorii moldoveni au stabilit că escadronul de asasini a fost condus de Gîrleanu care a acționat la comanda lui Ion Druță zis “Vanea Pisateli” – un lider interlop moldovean judecat și el în acest caz, dar la Curtea Supremă din Republica Moldova. Detalii, AICI

Ion Druță zis Vanea Pisateli

“Vanea Pisateli” este căutat de Interpol încă din iulie 2013 la cererea autorităților din România, pentru trafic de arme și complicitate la crimă. În București, moldoveanul este acuzat că a organizat un asasinat la comandă pe frontul unui război interlop. Poliția susține că “Pisateli” l-ar fi adus în România pe asasinul moldovean Vitalie Proca, i-a dat acestuia informaţiile despre țintă și a intermediat suportul logistic, adică o mașină cu numere de Bulgaria, automatul Kalaşnikov şi pistolul Makarov, utilizate în atentatul care a avut loc în noiembrie 2012 în cartierul bucureștean Vitan. RISE Project a descoperit că înainte de incident, Proca a intrat în România cu o mașină deținută de fima lui Robert Gîrleanu. Detalii, AICI.

În prezent, “Vanea Pisateli” se află în închisoare, la Chișinău, fiind condamnat deja la cinci ani pentru că a vândut reporterilor RISE un lansator de grenade anti-tanc și un pistol semiautomat din cele traficate acum în Ucraina. Detalii, AICI.

CUMETRIAVanea Pisateli” este finul de cununie al afaceristului român, Liviu Munteanu, cel care administrează firma lui Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta. Munteanu și Herțanu sunt cercetați la DNA Ploiești pentru fapte de corupție și deturnare de fonduri europene în același dosar cu mogulul Sebastian Ghiță. Detalii, AICI.

Frații lui “Vanea Pisateli” sunt și ei închiși în România, condamnați la 17 ani în primă instanță, pentru că ar fi organizat uciderea unui afacerist din Bacău în casa lui de vacanță. Prin natura funcției sale în organizația Patron, “Pisateli“ reprezintă brațul armat, adică șeful brigăzilor de rakeți formate din sute de luptători și sportivi ai cluburilor din Moldova pe care tot el le gestionează.

Ion Gușan zis "Nicu Patron"

“HOȚ ÎN LEGE” Formată din rakeți moldoveni și transnistreni, majoritatea sportivi, gruparea Patron s-a specializat în trafic de persoane, contrabandă, taxe de protecție și asasinate la comandă. În 2001, printr-un ritual specific, “Nicu Patron” a fost “botezat” drept <vor v zakone> – ceea ce în rusă înseamnă<hoț în lege>. Gruparea e fondată pe principii militare și funcționează după reguli tradiționale ale mafiei ruse. Organizațiile <vor v zakone> au apărut la începutul anilor ’30 ai sec. XX în locurile de detenţie ale Uniunii Sovietice.

În septembrie 2013, liderul suprem al grupării, Nicu Patron, a fost arestat în România de către DIICOT, împreună cu doi dintre aghiotanții săi, Valeriu Gori zis Valera și Vasile Trohin. Ei sunt acuzați de contrabandă și constituire de grup criminal organizat. Dosarele penale în care sunt judecați mai mulți membri ai rețelei împreună cu fiul unui șef din poliția română, vizează și un clan interlop din Prahova, anchetat, la rândul său, și în dosarul lui Marcel Păvăleanu, fost consilier la Secretariatul General al Guvernului. Detalii, AICI.

Între timp, la București, „Nicu Patron” și secunzii lui au fost eliberați sub control judiciar și își așteaptă sentințele definitive în alte două dosare. Ei au fost inculpați și într-un caz aflat pe rolul Tribunalului din Veneția, Italia, sub suspiciunile de trafic de persoane și activități de tip mafiot, dar ar urma să fie predați italienilor abia după ce în România se vor soluționa definitiv toate cauzele.

Până acum, singurul fugit rămâne Robert Gîrleanu, deși măsura de control judiciar dispusă împotriva lui presupune monitorizare constantă din partea poliției.

Factorul Rarinca

Mariana Rarinca, în studiourile Antena 3

CAMPANIA TV ȘI SCANDALUL “ȘOVA” Ultima achitare de notorietate dispusă de judecătorul Damian Dolache s-a consemnat în controversatul caz al Marianei Rarinca.

Femeia a stat șase luni în arest, după ce Livia Stanciu, presedinta Înaltei Curții de Casație si Justiție (ICCJ), a depus o plangere penală împotriva ei, acuzând-o de santaj. Dosarul a fost instrumentat la DNA, apoi au urmat mai multe hotârâri judecătorești până când Tribunalul București a găsit-o vinovată, pe fond, și a condamnat-o cu suspendare. La Curtea de Apel, Mariana Rarincaa fost achitată de un complet compus din doi judecători, unul dintre ei fiindDolache.

Soluția a generat o campanie mediatică lansată împotriva șefelor DNA și ICCJ la câteva televiziuni de știri cu finanțatori sancționați sau vizați de Justiție.image-2014-12-6-18763846-41-victor-ponta-antena-3

Cazul “Rarinca” este des invocat și de politicienii implicați în scandalul declanșat de dosarul “Șova”. Aici, un fost ministru împreună cu premierul Victor Ponta sunt urmăriți penal pentru fapte de corupție, dar protejați de imunitatea parlamentară și susținuți de majoritatea guvernamentală. Ieri seară, Victor Pontaa comentat la Antena 3: „Eu sunt un om puternic, am familie, am funcție, am susținere. Dânsa (Mariana Rarinca – n.n.) este o victimă, eu nu. Un om care stă șase luni în arest și este achitat definitv este o victimă a sistemului public”.

Tagged , , , , , , , , , , , , , , ,