Mihai Craiu: ”ANAF, unde ai fost în ultimii 5 ani?”

Articol integral: Dobrogea Tv

Economia merge prost și controalele la sânge ale ANAF-ului vin cu câțiva ani mai târziu. Acestea sunt două dintre concluziile antreprenorului Mihai Craiu, exprimate în cadrul unei emisuni la Dobrogea TV.

În opinia sa, faptul că România are creștere economică este o minciună. ”Premierul Ponta spune că avem al cincilea an de creștere, că anul acesta avem un miliard de euro excedent bugetar. Este o minciună. Nu avem niciun excedent: nu s-au realizat planurile de investiții, banii din buget nu s-au cheltuit. Dacă s-ar fi cheltuit pe capitolele de investiții astăzi nu mai aveam niciun fel de excedent bugetar. Din perspectiva creșterii economice, am avut un premier care se numea Tăriceanu și care ne spunea în 2007 – 2008 că economia bubuie. Când colo, el era pe DN1, călare pe Harley Davidson, și duduia, dar motocicleta, domnule, nu economia. Nici acum nu duduie. Veniți în lumea reală. Toți oamenii din Guvern se bat și discută despre buget. Domnilor, vorbiți despre cei care fac bugetul pe care îl furați voi, ăștia din politică, despre noi, antreprenorii”, a spus Mihai Craiu.

Acesta a subliniat că realitatea este că economia merge prost, că oamenii au un blocaj mental, că instituțiile nu mai fac plăți, că DNA-ul, prin comportamentul lui de răcan ciclu II față de cei care vin acum în armată, răcan ciclul I, a determinat o atitudine de frică, atitudine care este nenaturală. ”Eu sunt pentru control, nu sunt însă pentru atitudinea dură, lipsită de eficiență și fără logică a unor controlori plătiți din banii noștri, față de noi, cei care plătim”, explică omul de afaceri.

Ceea ce se întâmplă de fapt în economia reală este un blocaj generalizat. ”Sunt funcționari publici care nu mai fac plăți de frica DNA-ului, indiferent dacă tu ai dosarul bine făcut în spate. Vizavi de banii pe care trebuie să îi primim pentru servicii pe care le-am făcut în licitații câștigate, răspunsul primit de noi este de genul: ”Nu îți dau banii că mi-e frică. Dă-mă în judecată. O să câștigi, după 15 ani, și atunci o să te plătesc. Sunt firme foarte multe care intră în faliment, sunt lichidatori care fură de rup. Scopul lichidatorilor în ziua de azi este să distrugă mediul economic. Gândiți-vă că numai 5% care intră în procedura de insolvență reușesc să iasă. Sunt o groază de lichidatori care continuă să lucreze, deși sunt și lichidatori, și avocați, deci în conflict de interese. Nimeni nu are grijă de mediul economic realmente”, spune Mihai Craiu.

 

În opinia sa, în vremuri de criză trebuie făcute investiții. Investițiile ar duce la angajarea forței de muncă, în condițiile în care oamenii nu își pot găsi, acum, locuri de muncă. În condiții de recesiune economică, Guvernul trebuie să facă investiții: șosele, drumuri, poduri. Dacă ar face investiții, forța de muncă ar fi alocată, dar nu ai mai avea excedent bugetar de un miliard de euro.

Unde era ANAF acum patru ani?

Mihai Craiu a atras atenția și asupra faptului că ANAF controlează afacerile de pe litoral, dar uită să se îndrepte și spre marea evaziune. ”Există un titlu de glorie din faptul că ANAF-ul a determinat fiscalizarea unor venituri la un club din Mamaia care sunt egale cu veniturile din tot anul trecut. ANAf-ul s-a inventat astăzi? Anul trecut de ce nu i-a prins? Mediul economic nu merge mai bine anul acesta ca anul trecut. Mediul economic era la fel. ANAF exista și anul trecut. L-aș întreba pe ANAF: unde ai fost anul trecut? Dar acum doi ani unde au fost? Nu te-am plătit și anul trecut, nu ai luat bani de la buget? Trebuia să o faci și anul trecut. I-aș da afară pe ăștia de la ANAF acum. Pe ăștia care lucrează de cinci ani la ANAF i-aș concedia pe toți și aș aduce directori de Gardă Financiară din America sau din Germania. Câți bani ar fi fost și cum s-ar fi reflectat banii încasați acum patru ani în administrație și economie… Ați văzut ceva despre industria de flori? Știți câți bani se spală în această industrie? Ați văzut ceva despre petrol, despre cei 200 de milioane de la grupul Kaz Munai Gaz, despre fondul de investiții de un miliard, despre țigări? Despre distribuția de băuturi alcoolice, care este nefiscalizată? Acolo e marea fraudă. De la moștenitorii lui Patriciu, instanța a dispus confiscarea a 85 de milioane de euro. De ce vorbim de 300.000 de lei fiscalizați în Mamaia? Hai să vedem ce se întâmplă cu banii ăștia. Hai să vedem la Voiculescu, din ăia 60 de milioane de euro secretizați de ANAF, care ne spune că nu are proceduri pentru 60 de milioane, nu știu ce să facă. Unde sunt banii ăia?”.

 

În opinia sa, există câteva soluții practice și simple pentru a ne fi tuturor bine, soluții ușor de aplicat, astăzi, nu mâine. Iată trei dintre ele:

  1. Aminstia ficală. Italia a făcut-o. Într-o perioadă de 6 luni de zile s-au repatriat 100 de miliarde de euro. Putem s-o facem, ca oamenii să nu-și mai țină banii la UPS, în Elveția, și să vină în sistemul bancat românesc, să se capitalizeze, să plătească oamenii o taxă rezonabilă, de 5 – 10%, dar banii să fie în sistemul nostru fiscal. În momentul în care sistemul se strânge și ți=-au intrat banii sunt ușor de controlat, băncile se capitalizează. În timp ce băncile mamă scot banii afară, românii bogați și i-ar repatria, în niște condiții relaxate vizazi de fisc.
  2. Întărirea controlului pe buget, pentru că degeaba acumulezi bani, dacă nu ești atent cum se cheltuie. Dacă oprești furtul din bani publici, îți rămân bani la buget.
  3. Măsuri speciale pentru diaspora. Banii adevărați care vin în România, investitorul strategic al României este muncitorul din diaspora care trimite bani acasă. Acum patru ani, în România se trimiteau 12 miliarde de euro pe an în țară. Astăzi, cei de afară mai trimit 3 miliarde. Oamenii aceștia trebuie stimulați, trebuie ajutați și trebuie respectați, pentru că ei trimit bani în România, bani care se regăsesc în economia reală.

Mihai Craiu deține o diplomă de Master Executiv în Administrarea Afacerilor (EMBA) în Negocieri Strategice și Încheiere de Afaceri pe Termen Lung de la Harvard Business School, Boston, SUA, și a absolvit Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) cu o specializare în Studii Politice.

https://youtu.be/MhTms_6Zx4w

Tagged , , , , , ,