Justin Capră – O viață în slujba inovării | 1933-2015
Justin Capră s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, la Spitalul Judeţean din Ploieşti.
“Timpul inventiilor mele nu este acum. Dar va veni…” – Justin Capră, “Noua economie a cunoașterii”, 25 septembrie 2014, la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” din București.
Clubul România își ia rămas bun, cu nemărginită tristețe, de la Justin Capră. Pentru colegul Justin, clepsidra s-a intors definitiv. Odihnă veșnică!
“Timpul inventiilor mele nu este acum. Dar va veni…” – Justin Capră, “Noua economie a cunoașterii”, 25 septembrie 2014, la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” din București.
Clubul România își ia rămas bun, cu nemărginită tristețe, de la Justin Capră. Pentru colegul Justin, clepsidra s-a intors definitiv. Odihnă veșnică!
Radu Dudău: Principalele tendințe ale anului 2015 în privința energiei, la nivel mondial
Principalele tendințe ale anului 2015 în privința energiei, la nivel mondial, au fost stabilite în mare parte în a doua jumătate a anului 2014. Fără îndoială, uimitoarul declin al prețului petrolului, încă din luna iunie a anului trecut reprezintă evoluția copleșitoare, cu efecte economice și politice majore la scară mondială. Au avut deja loc consecințe ample în ceea ce…
Dan Dungaciu: „Viţelul deştept“, între România şi Rusia
de Dan Dungaciu Vă mai amintiţi celebra formulă „viţelul deştept suge de la două vaci” atribuită fostului preşedinte ucrainean Leonid Kucima şi asumată copios şi de fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin? Formula este expresia cea mai concisă a ambiguităţii „inteligente” a acestui spaţiu, a dorinţei de a fi şi cu Estul, şi cu Vestul, dar nici cu unul, nici cu…
Cristian Unteanu: Poate fi România o ţintă „interesantă” pentru terorismul internaţional?
de Cristian Unteanu Cu siguranţă, da. Numai că nu trebuie să cedăm tentanţiei imediate şi evidente a momentului şi să considerăm că trebuie să vorbim numai despre ameninţarea, e drept enormă la nivelul Europei, generată de Jihadul islamic. Mai sunt multe alte surse de îngrijorare, unele dintre ele având originea din spaţiile proxime nouă. Interesant de reamintit două…
Sever Voinescu: Ambiguitatea gîndirii europene şi limpezimea glonţului
de Sever Voinescu Ceea ce m-a tulburat imediat după masacrul de laCharlie Hebdo a fost înţelegerea atît de diferită pe care noi, „spectatorii“ îngroziţi, am dat-o unui gest atît de tranşant, de radical, precum uciderea unei redacţii adunate în şedinţă de sumar. Pentru fraţii Kouachi nu a existat nici un dubiu. Ei au ştiut bine ce fac, de ce fac şi cum fac. Au executat un act…
Claudiu Cercel: FP – instrument de schimbare din temelii a conceptului de guvernanţă corporativă
Sursa: www.bursa.ro Intrarea la cota Bursei a Fondului Proprietatea – un vehicul de investiţii cu totul special – a fost nu doar un generator de lichiditate suplimentară, ci mai ales un instrument de schimbare din temelii a conceptului de guvernanţă corporativă în această ţară, consideră Claudiu Cercel, Director General adjunct al BRD. Domnia sa ne-a spus: “Prin…
Valentin Naumescu: „Umbra crizei a trecut”. Revenirea Americii şi consecinţele ei, între discurs şi realitate
de Valentin Naumescu Pe 20 ianuarie 2015, Barack Obama a susţinut în faţa Congresului discursul anual programatic al Preşedintelui, cunoscut drept State of the Union, al şaselea (cel din februarie 2009, la o lună de la depunerea jurământului, a fost doar o adresare introductivă în faţa camerelor reunite, neputând fi considerat oficial „Starea Naţiunii”) şi totodată penultimul…
Larry Watts: Revoluţia Română din decembrie 1989 (I): Istoria turismului sovietic
de Larry Watts Confuzia continuă să planeze asupra multor evenimente şi detalii ale Revoluţiei Române din decembrie 1989. Atât de mult încât fiecare nouă revelaţie din arhive pare să complice la fel de mult pe cât şi clarifică. Persistenţa acestei ceţi aparent perpetue este generată nu numai de eforturile constante de confuzie, dar şi din cauza, poate chiar mai mult, a unor…
Ion M. Ioniţă: Ziua în care se decide soarta lui Iohannis şi a României
de Ion M. Ioniţă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să se pronunţe miercuri în procesul în care ANI îl acuză pe Klaus Iohannis de incompatibilitate. Hotărârea Înaltei Curţi este crucială. Ce s-ar putea întâmpla în cazul unei decizii de constatare a stării de incompatibilitate nimeni nu poate anticipa în acest moment, dar cu siguranţă lucrurile vor lua un curs cu…
Claudiu Crăciun: Cine pierde Piaţa Universităţii pierde puterea. După trei ani de proteste 2012-2015.
de Claudiu Crăciun Au trecut trei ani de la debutul unor proteste care au încheiat o perioadă lungă de apatie civică şi socială. 2012 a fost anul în care cetăţenii s-au revoltat împotriva abuzului de putere, sărăciei şi austerităţii, dar şi corupţiei generalizate. Roşia Montană a fost la rândul ei o cauză asumată, anticipând protestele anul 2013. Gazele de şist la fel,…
Dorel Șandor: Ce s-ar întâmpla dacă Iohannis nu decolează?
de Dorel Șandor Ar fi o variantă ce rămâne în calcul, în umbra altor două: o intrare în rol şi funcţionalitate mai lentă decât aşteptările curente sau un model prezidenţial cu diferenţe semnificative în comparaţie cu cele anterioare. Desigur, nu ar fi exclus ca Iohannis să fi intrat deja în rol, dar noi nu ne-am prins… Adică publicul şi instituţiile conexe. Revenind la…
Ionuț Vulpescu: Nu există o strategie națională în domeniul Culturii
Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a vorbit marți, în timpul întrevederii cu membrii comisiei de resort a Senatului, despre necesitatea conturării unei strategii naționale în domeniul culturii sau a unui pact. Potrivit lui Vulpescu, ministerul pe care îl conduce are rolul de a schimba percepția asupra culturii, astfel încât acest domeniu “să fie cu adevărat, nu doar pe…
Ovidiu Nahoi: Criza francului elveţian şi războiul în Europa
de Ovidiu Nahoi Dacă vrem un exemplu perfect despre ce pot face astăzi politicile naţionale înguste în Europa, atunci nu avem decât a privi la criza francului elveţian. Elveţia este, într-un fel, victima propriului succes, atunci când pieţele financiare au văzut în franc un refugiu sigur pe timpul crizei financiare. Destui erau gata să parieze atunci sume frumuşele pe prăbuşirea…
Lucian Isar – Un pact pe săptămână: un guvern de „Uniune naţională” pe şest
de Lucian Isar Câte un Pact Naţional pe săptămână. Aşa se rezumă activitatea perioadei pe care o parcurgem. Fără sursă de finanţare, fără destinaţia fondurilor, fără o viziune călăuzitoare. Altfel spus, asistăm la o guvernare de „Uniune Naţională”, dar pe şest. Ponta îşi doreşte să rămână premier. Datoriile din campanie sunt greu de plătit de pe margine. În…
Ioana Lupea: Ponta între Iohannis şi baroni. Cum se pregăteşte întoarcerea lui Geoană
de Ioana Lupea Victor Ponta are să se teamă mai mult de baronii PSD care-i vor pielea în băţ după trei ani de suferinţe decât de Klaus Iohannis, preşedintele ales. Ultimului nu-i greu să-i ghiceşti slăbiciunile. Cei care i-au stat în preajmă spun că dacă vrei să-l ai ca aliat e suficient să-l confirmi şi să spui da atunci când el foloseşte cuvântul lui favorit…
Alexandru Grumaz: Ciocnirea civilizaţiilor. Noi argumente
de Alexandru Grumaz După discuţia dintre preşedintele Barack Obama şi prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, şeful diplomaţiei britanice, Philip Hammond, şi al celei americane, John Kerry, au anunţat organizarea unei reuniuni a ţărilor membre ale coaliţiei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), la Londra. Discuţiile vor viza, în principal, cinci subiecte:…
Laurențiu-Mihai Ștefan, numit consilier prezidențial de președintele Iohannis
Președintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul pentru numirea lui Laurențiu-Mihai Ștefan în funcția de consilier prezidențial, începând cu data de 26 ianuarie, informează Administrația Prezidențială. Laurențiu-Mihai Ștefan a terminat Facultatea de Științe Politice din București. Din 2004, el este specialist în politică la Ambasada SUA, iar din 1999 profesor la Facultatea…
Ioan Aurel Pop la Gala premiilor „Om între oameni” – Excelenţă în civism
Iniţiată de NECULAI ONŢANU, Primarul Sectorului 2—Bucureşti, cu sprijinul Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă aflată sub egida Academiei Române. Cea de-a cincea ediţie a Galei Premiilor de Excelenţă în Civism „Om între oameni” s-a desfăşurat joi, 15 ianuarie, cu prilejul Zilei Naţionale a Culturii, dedicată naşterii poetului Mihail Eminescu, la Sala…
Vasile Dâncu: România – un caz de miopie strategică
de Vasile Dâncu România suferă de subdezvoltare în raport cu alte ţări europene, rămîne la coada Europei constant, cu toate că nu resursele sînt cauza, indiferent că vorbim despre resurse naturale sau resurse umane, acesta este un lucru care nu mai trebuie demonstrat. Cu siguranţă, există mai multe cauze ale unei înapoieri deja istorice, dar una dintre ele este deficitul constant…
Valentin Lazea: Nivelul salariilor din România – determinanți microeconomici și macroeconomici
de Valentin Lazea Este cunoscut faptul că nivelul salariilor din România este printre cele mai scăzute din Europa. Ceea ce lipsește este o analiză a factorilor obiectivi și subiectivi, a determinanților microeconomici și macroeconomici ai respectivului nivel scăzut. Întrebarea care se pune este dacă nivelul actual al salariilor este unul justificat de fundamentele economice și…
Iulian Chifu – Terorism: oportunitate în carieră
de Iulian Chifu Atentatul de la Paris la Charlie Hebdo şi alergătura prin nordul Franţei a celor doi fraţi Kouachi au deschis foarte multe dosare şi au scos la iveală răni grave ale societăţii franceze. Frontul Naţional şi Marine Le Pen, neinvitaţi la marea adunare de solidaritate a naţiunii frunceze în cinstea Charlie Hebdo, au dat vina pe imigranţi. Doar că fraţii Kouachi erau…
Oana Popescu: Despre vizita Victoriei Nuland la Bucureşti şi oportunităţile parteneriatului strategic cu SUA
Vizita Victoriei Nuland la Bucureşti a adus din nou (pentru a câta oară?) în discuţie dezvoltarea dimensiunii economice a parteneriatului strategic cu SUA. Este ea posibilă însă?Ne va ajuta noul Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) între SUA şi UE? Va duce intensificarea schimburilor comerciale, dar şi a celor de informaţii privind securitatea la o…
Cristina Popescu: Ziua Culturii Naționale deschide seria evenimentelor filatelice ale anului 2015
Muzeul Național de Istorie a României – Un nou început Miercuri, 14 ianuarie 2014, Romfilatelia a participat la evenimentul Muzeul Național de Istorie a României – Un nou început, dedicat Zilei Culturii Naționale. Manifestarea a avut loc în spațiul primitor al Muzeului Național de Istorie a României și s-a bucurat de prezența E.S. Dl. Klaus Werner Iohannis, Președintele…
Andreea Paul: Vacanța parlamentară trebuie diminuată la o singură lună
Deputatul Andreea Paul susține că vacanța parlamentară trebuie diminuată la o singură lună și că parlamentarii trebuie să fie model pentru muncă și responsabilitate. “Vacanța parlamentară de trei luni trebuie diminuată la o singură lună. Parlamentarii români trebuie să fie model pentru muncă și responsabilitate. Dacă dorim respect pentru această instituție, e nevoie…