Profilul economic al zilei

Banca centrala a Elvetiei a socat astazi pietele prin decizia sa surpriza de a renunta la limita minima de 1.2 impusa pentru cursul EUR/CHF. SNB se asteapta la demararea in curand a programului BCE de cumparare de titluri de stat, program care in esenta va duce la inundarea pietei cu euro ceea ce va face ca acesta moneda sa continue sa se deprecieze fata de celelalte valute principale. In acest conditii, SNB ar fi trebuit sa cumpere agresiv EUR pentru a putea mentine minimul cursului de schimb EUR/CHF de 1.20, masura care nu mai este sustenabila in noile conditii de piata. In plus, EUR achizitionati, prin devalorizare, ar fi adus pierderi substantiale SNB.

In conditiile in care acum cateva zile un viceguvernator al SNB asigura pietele ca minimul de 1.20 ve reprezenta in continuare piatra de temelie a politicii monetare a SNB, decizia a de renuntarea la limita a produs o surpiza imensa cu un impact emotional pe masura.

Dupa un efect de pendul care a dus cursul de schimb EUR/CHF de la 1.20 la 0.86, cursul s-a stabilizat deocamdata la valori usor peste 1.  Reactia emotionala a pietelor s-a rasfrant si asupra altor valute, inclusiv leu, care s-a tranzactionat temporar la valori de  peste 4,5. Intarirea  CHF ii va favoriza pe cei ce au incasari in moneda elvetiana si va creste substantial costurile in lei ale celor care au credite in CHF sau achizitii in aceasta moneda.

Tagged , , , , , ,