Balteanu investeste chipurile din SIF uri in Globalworth-Fondul înfiinţat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, care a preluat, ulterior, clădirea Bucharest Tower Center (din Piaţa Victoriei), deţinută pe jumătate de Dragoş Bîlteanu.
Tare afacere, nu?
Oamenii de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Najib el Lakis au delapidat SIF Banat-Crişana, după cum reiese din referatul procurorilor, prin preluarea “Azuga Turism”, cu ajutorul avocaţilor Nicolae Mergeani şi Victor Prodan, banii obţinuţi din această afacere fiind utilizaţi pentru consolidarea poziţiei în acţionariatul SIF1, cu depăşirea pragului legal de deţinere (de 5%).
Dragoş Bîlteanu şi Najib el Lakis au fost reţinuţi lunea trecută, în urma unor percheziţii efectuate de procurorii DIICOT la sediile SIF Banat-Crişana, SIF Muntenia şi Swiss Capital, şi arestaţi, marţi, pentru 30 de zile, într-un dosar cu acuzaţii de delapidare, manipularea pieţei de capital şi spălare de bani.
Anchetatorii au arătat că “Azuga Turism”, desprinsă din Romenergo SA, controlată de Gheorghe Bîlteanu (tatăl lui Dragoş Bîlteanu) şi Nabil Lakis (fratele lui Najib Lakis), prin intermediul Romenergo Holdings Limited, a ajuns la SIF Banat-Crişana, unde Dragoş Bîlteanu făcea parte din Consiliul de Administraţie, printr-o procedură, în cadrul căreia să i se piardă urma.
Pe scurt, modul în care este considerat de către procurori că a procedat Dragoş Bîlteanu este următorul: Un pachet de 96,87% din Azuga Turism a fost vândut către un off-shore – Mergina Holdings Limited (care o desemnează, potrivit referatului procurorilor pe Lakkis Ep. Ammar Lakkis Sahar – cumnata lui Nabil Lakis, fratele lui Najib El Lakis, drept beneficiarul contului societăţii turistice), după care este cedată către Fratelli Azuga (devenită Torch Invest, controlată de avocaţii Nicolae Mergeani şi Victor Prodan), de unde a ajuns în portofoliul SIF1.
Probabil, având în vedere provenienţa “Azuga Turism” şi funcţia sa de preşedinte în SIF1, Bîlteanu s-a aflat în conflict de interese.
Cu banii obţinuţi pe pachetul Azuga Turism, “Torch Invest” cumpără acţiuni SIF1 de la “Industrialexport” şi “Romenergo”, societăţi concertate cu grupul Bîlteanu-Lakis, iar, în final, “Torch Invest” este preluată de “Mergina”, după cum susţin anchetatorii.
În august 2013, reprezentanţii SIF Banat Crişana au transmis presei că tranzacţia de preluare a “Azuga Turism” nu a fost realizată cu o persoană afiliată, ceea ce, în lumina a ceea ce susţin procurorii, este fals.
În octombrie 2013, Dragoş Bîlteanu a spus, într-un interviu pentru ziarul “BURSA”:
“Referitor la Azuga Turism – această achiziţie a fost finalizată în mandatul consiliului de administraţie precedent, după ce eu am preluat funcţia de preşedinte (n.r. – sub preşedinţia lui Bîlteanu).
Este o achiziţie la care s-a lucrat câteva luni bune, a fost temeinic documentată prin due-dilligence atât cu experţii interni, cât şi cu consultanţi externi, iar preţul la care a fost finalizată noi îl considerăm deosebit de avantajos pentru SIF (un discount semnificativ de aproximativ 50% faţă de evaluarea activelor nete ale societăţii). Societatea “Azuga Turism” deţine în proprietate importante active din staţiunea Azuga, în speţă telegondola modernă (cel mai important activ, evaluat la un preţ redus comparativ cu celelalte investiţii similare din zonă), câteva terenuri importante în cele mai bune zone disponibile din staţiune, un hotel având toate facilităţile aferente, precum şi alte câteva facilităţi de alimentaţie publică. Societatea nu are probleme în a-şi achita restul de finanţare bancară rămas, care este nesemnificativ în raport cu valoarea activelor”.
* Parcursul “Azuga Turism”
“Azuga Turism” a fost înfiinţată, în anul 2011, după divizarea parţială a “Romenergo” SA, preluând imobilele din oraşul Azuga, dar şi un credit de 16.067.150 lei de la BRD, contractat de către Romenergo SA, controlată de către Romenergo Holdings Limited. Procurorii îi identifică pe Gheorghe Bîlteanu (tatăl lui Dragoş Bîlteanu) şi Nabil Lakis (fratele lui Najib Lakis) drept beneficiarii reali ai Romenergo Holdings Limited, din care se înţelege că aceştia ar fi proprietari.
Anchetatorii arată că “Azuga Turism” a fost vândută de “Romenergo Holdings Limited” către compania off-shore “Mergina Holdings Limited Nicosia” pentru o sumă estimată la 1 milion de euro, în mai 2012. Ulterior, reprezentanţii Azuga Turism depun la BRD o declaraţie privind beneficiarul real al contului acestei societăţi indicând-o pe Lakkis ep. Ammar Lakkis Sahar, cumnata lui Nabil Lakis (fratele lui Najib El Lakis), spun surse judiciare.
În luna iulie 2013, “Mergina Holdings Limited” a vândut “Azuga Turism” către “Fratelli Azuga” SRL Bucureşti (redenumită, apoi, SC Torch Invest SA şi controlată de avocaţii Nicolae Mergeani şi Victor Prodan – vezi insert), pentru suma de aproximativ 7 milioane de euro, din care a fost achitat un avans de 250.000 euro, urmând ca restul să fie plătit în rate, iar, în februarie 2013, “Azuga Turism” este cedată către SIF Banat-Crişana pentru suma de 20.340.000 lei (circa 5 milioane de euro), plătită imediat, conform referatului procurorilor.
Torch Invest utilizează banii de la SIF1 pentru returnarea unui împrumut de 250.000 de euro către Nicolae Mergeani şi pentru achiziţionarea de acţiuni ale SIF Banat-Crişana de pe piaţa bursieră.
“Din coroborarea tranzacţiilor financiar-bancare cu cele bursiere, a rezultat că sumele de bani primite de SC Torch Invest SA de la SIF Banat-Crişana SA au finanţat cumpărarea de acţiuni ale SIF Banat – Crişana SA tot de la entităţi controlate de către Bîlteanu Dragoş-George şi El Lakis Najib, realizându-se astfel disimularea deţinerilor concertate interzise prin Legea 297/2004, însă prin folosirea sumelor de bani din patrimoniul SIF Banat-Crişana”, se arată în referatul procurorilor.
Un exemplu, potrivit anchetatorilor, este cumpărarea de către “Torch Invest” a 2.442.000 acţiuni SIF1 de la Industrialexport SA şi Romenergo SA, care îşi raportaseră concertarea cu Dragoş Bîlteanu şi Najib Lakis, dar şi depăşirea pragului limită de deţinere la SIF-uri, de 5%. Ulterior tranzacţiei, grupul revine în prag, cu o deţinere de 4,55%.
La finalul lunii martie 2013, “Torch Invest” avea 2,51% din SIF Banat-Crişana, acelaşi pachet fiind raportat şi la 30 iunie 2014, conform surselor.
Anchetatorii notează că etapa finală a înţelegerii dintre Dragoş Bîlteanu, Najib El Lakis şi Nicolae Mergeani este aceea în care “Mergina Holdings Limited” preia “Torch Invest” SA, prin conversia în acţiuni a creanţei pe care o avea faţă de aceasta, de la vânzarea “Azuga Turism”, în condiţiile în care nu fusese plătită nici o rată, cum ar fi trebuit, conform înţelegerii iniţiale.
După preluarea pachetului la “Azuga Turism”, SIF Banat-Crişana participă cu 9.180.310 lei la majorarea de capital a acestei societăţi, sumă ce ar fi fost utilizată pentru plata creditului luat de la BRD de Romenergo şi preluat de “Azuga Turism”, la divizare, după cum susţin sursele judiciare.
Pentru a ascunde legătura dintre scopul majorării de capital social şi beneficiarul real al operaţiunii, a fost accesat, în aprilie 2013, un credit de refinanţare de la Banca Transilvania, se mai arată în referat.
În dosar, procurorii DIICOT mai aduc acuzaţii de manipulare a pieţei de capital.
SIF Banat-Crişana a infirmat această informaţie, transmiţând că nu a tranzacţionat niciodată, nu a deţinut şi nu deţine nici în prezent acţiuni emise de fondul Globalworth Real Estate Investments.
Procurorii arată că faptele au fost comise în contextul în care SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia vând participaţiile Erste şi BRD (lichide şi profitabile), în vederea obţinerii de lichidităţi, pentru îndeplinirea propriilor interese financiare, în dauna intereselor acţionarilor minoritari.
Anchetatorii mai susţin că Dragoş Bîlteanu deţinea concertat împreună cu alţi acţionari peste 25% din acţiunile SIF1, controlând, astfel, compania.
Titlurile ar fi deţinute prin Oshia Holdings Limited (4,99%), Aris Capital SA (4,55%), Macelia Invest¬ments Limited (4,4%), Monticlifti Management Limited (2,53%), Torch Invest SA (2,51%), Smart Capital Investments (4,45%) şi SIF Muntenia (2,18%).
În aceste condiţii, se pare că grupul Bîlteanu s-a comportat ca şi când pragul limită de deţinere la SIF-uri ar fi fost deja ridicat, cu speranţa intrării în legalitate, ulterior.
Renunţarea la prag a fost propusă, în prima variantă a proiectului modificării legii pieţei de capital, anunţată de Ministerul Finanţelor (pe 7 octombrie), însă a fost scoasă din varianta următoare a proiectului (7 noiembrie).
În luna septembrie 2013, Monticlifti Management Limited SRL a dat în judecată SIF Banat-Crişana, solicitându-i să reducă cvorumurile pentru adunările generale, astfel încât să se încadreze în prevederile legii 31 a societăţilor comerciale.
O lună mai târziu, Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana a decis diminuarea capitalului social, în baza unui articol din statutul societăţii, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Atunci, mai multe voci au fost de părere că reducerea capitalului SIF1 fără AGA nu era legală, iar, ulterior, ASF nu a permis operaţiunea.
În ultimii doi ani, SIF Banat Crişana nu a mai acordat dividende.
Prejudiciul în caz se ridică la aproximativ 14 milioane de euro, potrivit unor surse.