Doi cerşetori din România, angajaţi pe post de exponate vii în Suedia

Sursa: Adevarul

Doi cerşetori români de etnie romă au fost angajaţi pe post de exponate vii la o expoziţie de artă din Suedia, în cadrul căreia trebuie să stea complet nemiscati si să nu scoată o vorbă.

Cei doi români, care de fapt sunt un cuplu, apar îmbrăcaţi în haine groase şi nu au voie să vorbească cu vizitatorii de la muzeul Malmö Konsthall din Suedia, scrie The Local.

Marcella Cheresi şi Luca  Lăcătuş au ajuns în Suedia în luna decembrie a anului trecut. Nu şi-au găsit de lucru, aşa că au început să cerşească.  Însă la scurt timp directorul unei galerii de artă din Malmo le-a propus să devină parte a unei expoziţii de artă. Cei doi au acceptat mai ales că organizatorii expoziţiei le-au explicat că arta poate fi o bună oportunitate de a atrage atenţia semenilor asupra celor care nu au avut prea mult noroc în viaţă.

“Acesta este un subiect sensibil care provoacă reacţii puternice, aşa că nu sunt surprins de critici”, a spus  Erika Li Lundqvist, ofiţer de presă în cadrul proiectului.
Presa suedeză arată că proiectul privind imigrarea a stârnit critici inclusiv din partea vizitatorilor. “Sunt conştientă că există probleme etice cu interpretarea şi obiectivarea  persoanelor vulnerabile”, a spus una dintre reprezentantele proiectului.

Cuplul de etnie romă este plătit la fel ca şi ceilalţi care lucrează la proiect, adică în jur de 5000 de coroane, ceea ce înseamnă aproximativ 606 de dolari.

Cei doi români de etnie romă au spus organizatorilor că ei au emigrat în Suedia după ce casa lor din România le-a ars casa, iar serviciile sociale le-au luat copiii pentru că nu aveau unde să locuiască.
Luca Lăcătuş a spus că vor strânge banii ca să-şi construiască o nouă casă când se vor întoarce în România. Cei doi aşteaptă în prezent încă un copil şi speră să se întoarcă în România înainte ca acesta să se nască. ”Mă tem că îmi vor lua copilul dacă îl nasc în Suedia şi nu avem unde să stăm”, a spus Marcella Cheresi.
Ziariştii suedezi spun că în ultimii doi ani mii de cerşetori au venit în Suedia, cei mai mulţi fiind din România. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt romi şi au venit iniţial ca turişti.
Nu este pentru prima dată când cerşetori din România devin parte a vieţii artistice din Suedia. Anul trecut, un pictor a realizat mai multe portrete. Banii încasaţi din vânzarea tablourilor i-a donat tot cerşetorilor.
Tagged , , , , , , ,