Sursa: Hotnews.ro
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu a reusit, dupa numeroase insistente ale HotNews.ro, sa furnizeze date de interes public referitoare la recuperarea prejudiciului din dosarul ICA. Avand in vedere ca statul roman a inceput recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro, un reporter HotNews.ro a intrebat in mod oficial daca Ministerul de Finante sau ANAF a incheiat un contract de inchiriere cu Antena Group pentru sediul Antena 3. Prima formulare a unei solicitarii in baza legii 544/2001 a fost trimisa la Ministerul Finantelor Publice pe data de 28 octombrie. Dupa redirectionarea acesteia catre ANAF si numeroase apeluri telefonice, reporterul HotNews nu a primit raspunsul la o chestiune simpla, de interes public.
Pe 14 noiembrie, HotNews.ro a trimis o a doua solicitare la Ministerul Finantelor, precizand ca in baza legii 544/2001, institutia trebuia sa raspunda in termen de 10 zile.
Dupa 3 zile, pe 17 noiebrie 2014, Ministerul Finantelor ne comunica faptul ca solicitarea “a fost redirectionata spre competenta solutionare a Agentiei Nationale de Administratie Fiscala” si ca “raspunsul va fi comunicat indata ce ne va parveni”.
Marti, 2 decembrie 2014, reporterul HotNews a sunat atat la Ministerul Finantelor, cat si la ANAF. In prima faza, persoana de contact de la finante a spus ca solicitarea noastra intra in competenta ANAF, astfel ca orice intrebare si plangere trebuie adresata institutiei in cauza.
La primul apel, reprezentantul ANAF, dupa ce a gasit solicitarea HotNews in baza de date, a afirmat ca va incerca sa o solutioneze in aceeasi zi, mentionand ca va reveni cu un telefon. Dupa mai mult de 5 ore, avand in vedere ca nu a mai fost contactat de catre cei de la ANAF, reporterul HotNews.ro a revenit cu un apel telefonic. Si de aceasta data, un posibil raspuns a fost amanat pentru miercuri.
Miercuri, 3 decembrie, am revenit cu un telefon la ANAF deoarece nu am fost contactati de nicio persoana din cadrul institutiei referitor la problema solicitarii noastre.
De aceasta data, reprezentantul Agentiei Nationale de Administratie Fiscala a spus ca nu a primit niciun raspuns si ca “nu stie cat mai dureaza”, precizand ca este posibil ca pentru aflarea informatiilor cerute sa fie necesare “semnaturi de la director”.
In plus, HotNews.ro a trimis, pe data de 27 noiembrie 2014, 8 solicitari in baza legii 544/2001 referitoare la recuperarea prejudiciului in cazurile lui Sorin Apostu (fost primar al Clujului, prejudiciu de 272.858,70 lei), Adrian si Dana Nastase (prejudiciu 1.824.303 lei), Antonie Solomon (fost primar al Craiovei, prejudiciu 50.000 de euro), Catalin Voicu (prejudiciu 200.000 de euro si 119.000 lei), Dan Pasat (fost deputat, prejudiciu 1.836.608, lei) si al lui Dumitru Boriga (fost primar al municipiului Targoviste, prejudiciu 95.000 de euro).
Desi a trecut mai mult de o luna de la prima solicitare trimisa, reporterul HotNews.ro nu a primit momentan niciun raspuns de la ANAF.
In cadrul dezbaterii “Confiscarea Extinsa: Cat recuperam?”, organizata de Expert Forum, reporterul HotNews.ro l-a intrebat pe reprezentantul ANAF prezent de ce institutia pe care o reprezinta nu raspunde solicitarilor jurnalistilor, insa acesta a evitat sa formuleze un raspuns exact.
In timpul discutiilor s-a ridicat si aspectul “secretizarii” unor informatii, ANAF raspunzand la un moment dat unor solicitari adresate de mass media in legatura cu recuperarea prejudiciului in cazul ICA – Dan Voiculescu precizand ca informatiile sunt supuse secretului fiscal.
Intrebata daca procedurile sunt secretizate in acest dosar, dar si in altele in care este vorba de recuperari de prejudiciu, reprezentanta ANAF a afirmat ca “unele da, unele nu”.
Daniel Morar a afirmat ca in acest caz nu exista motive de secretizare , precizand ca ceea ce se intampla la ANAF “nu e scuzabil”.
Dezbaterea “Confiscarea Extinsa: Cat recuperam?” a evidentiat faptul ca lipsa eforturilor din partea ANAF a facut ca rata de de punere in executare a deciziilor judecatoresti definitive este una scazuta, in jur de 5-8%.
Potrivit unei analize statistice realizate de Expert Forum, “rata scazuta a punerii in executare a deciziilor judecatoresti de catre ANAF e un motiv de ingrijorare pentru toata lumea”.