Noul Guvern al Republicii Moldova a fost investit şi a declanşat proteste de stradă

Sursa: Saptamana-Financiara.ro

img-guvern

Miercuri, la miezul nopţii, la reşedinţa preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti noul guvern condus de premierul desemnat, Pavel Filip, a depus jurământul. Anterior, noul cabinet a primit votul de investitură la capătul unei şedinţe tensionate. Astfel, Republica Moldova, evita în ultimul moment declanşarea alegerior anticipate.

Imediat după investirea noului guvern, preşedintele Timofti a transmis noilor miniştrii, “speranţa că acest guvern, format după o lungă perioadă de instabilitate politică şi condiţii de interimat al executivului, va şti să administreze cu competenţă şi pricepere situaţia dificilă în care se găseşte la ora actuală Republica Moldova. Este vorba, în primul rând, de stabilizarea situaţiei economice şi financiare, care să permită efectuarea plăţilor sociale în regim normal. În acest sens se impune reluarea neîntârziată a dialogului cu partenerii de dezvoltare, inclusiv cu instituţiile financiare internaţionale”

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a confirmat depunerea jurământului printr-o postare pe contul personal de Facebook.

Într-un comunicat emis de Guvernul României este exprimată speranţa că investirea noului guvern de la Chişinău “este un pas înainte în direcţia consolidării stabilităţii politice în statul vecin care “va reconfirma, prin voinţa politică şi acţiune concretă, un angajament pro-european solid şi credibil, care să conducă la aplicarea cuprinzătoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, aprofundarea serioasă a reformelor, precum şi la consolidarea statului de drept şi a stabilităţii macroeconomice în beneficiul tuturor cetăţenilor”. De asemenea Guvernul României consideră că astfel “se creează cadrul necesar pentru abordarea decisivă, fără răgaz, a provocărilor interne acumulate în ultima perioadă, în întâmpinarea aşteptărilor tuturor cetăţenilor Republicii Moldova”.

Tot în comunicat se arată că “România reconfirmă deschiderea deplină pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic bilateral şi accelerarea proiectelor de cooperare în curs, care au ca beneficiari principali cetăţenii Republicii Moldova”.

Într-o conferinţă de presă organizată la Ambasada României de la Paris, cu prilejul vizitei oficiale de două zile pe care o efectuează on Franta, premierul Dacian Ciolos a afirmat că “aşteptăm cât mai repede un guvern instalat cu un program de guvernare care, sperăm noi, să includă reformele care sunt aşteptate de cetăţenii Republicii Moldova – de luptă împotriva corupţiei, de eficientizarea statului, proiecte care să relanseze economia. România este gata să ajute Republica Moldova şi din punct de vedere diplomatic, şi din punct de vedere economic, dar aşteptăm să avem avem Guvernul, să vedem programul de guvernare şi să putem începe discuţiile concret”.

În urma investirii noului guvern sute de protestatari, s-au adunat în faţa Parlamentului de la Chişinău, au rupt barierele de protecţie instalate de poliţie şi s-au îmbrâncit cu agenţi ai forţelor de ordine. Câţiva protestatari au reuşit să pătrundă în clădirea Parlamentului, situaţia degenerând.

Liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, fost premier şi fost preşedinte interimar al Republicii Moldova, a fost agresat fizic, fiind rănit la cap, protestatarii exprimându-şi nemulţumirea în legătură cu faptul că acesta a susţinut guvernul condus de premierul Pavel Filip. În altercaţii a fost agresată şi Corin Fusu, ministrul Educaţiei.

Tagged , , , , , ,