Odiseea eMAG – Viziune antreprenoriala sau faliment necontrolat ??

2014 -pierdere din exploatare aproximativ 16 milioane de euro.
2015- pierdere din exploatare aproximativ 20 milioane de euro.
Mii de angajati. Cifre de crestere spectaculoasa a afacerii. Tinta de 1 miliard de euro pentru turnover 2016-2017. Expansiune fortata cu creearea de branduri in regiune. Intentii de Non Sales a afacerii… Actionari relaxati (teoretic) cand pierd 40 de milioane in doi ani. Explicatia? Ajungem in 5 ani la 2-3 miliarde de euro turnover cu 3% marja si recuperam costurile cresterii si intram pe profit. Si DACA NU ? Cine are de pierdut ? Si cat?

Cine este grupul Naspers? Un grup specializat in investitii in e-commerce. Companiile detinute de Naspers in Romania au generat in total in 2015 pierderi cumulate de peste 150,000,000 RON.

Naspers este un grup multimedia originar din Africa de Sud, clasat printre primele companii la nivel mondial în ceea ce privește numărul de clienți deserviți din zona de comerț electronic. Fondul de investitii este consolidat la nivel de detinator de actiuni (holding) in companii din Rusia, Olanda, Cipru.
Naspers Russia deține peste 99,99% din titlurile Allegro Online Service Romania, iar MIH Internet Europe o parte socială.
În luna februarie a anului 2015, grupul norvegian Schibsted Media Group a anunțat că a vândut către Naspers administratorul site-ului de anunțuri tocmai.ro, tranzacție care a inclus și subsidiara din Portugalia. Site-ul de anunțuri tocmai.ro era deținut de Sibmedia Interactive Sibiu, controlată în proporție de 95% de Schibsted Classified Media. O lună mai târziu, anunțurile postate pe tocmai.ro au fost mutate pe olx.ro (fost mercador.ro). Din luna aprilie, accesările tocmai.ro au fost rutate către olx.ro. În 2014, afacerile Sibmedia Interactive s-au dublat, la 5,9 milioane de lei, iar pierderile au crescut de la 25,3 milioane de lei la 50,9 milioane de lei.
În România, Naspers deține prin MIH Allegro o participație reprezentând 75,7% din capitalul social al Dante International, compania care gestionează cel mai mare retailer online din domeniul electro-IT, eMAG.ro.
Omul de afaceri Iulian Stanciu are o participație de 24,3% din capitalul Dante International. Printr-o subsidiară din Ungaria, Naspers deține și un comparator de prețuri,compari.ro.
De asemenea, grupul are în proprietate și PayU Romania, cel mai mare integrator local de plăți online, care a fost preluat prin absorbție de PayU Polonia, alături de PayU Ungaria și PayU Cehia.
Fuziunea s-a încheiat pe 31 martie 2016 și este parte a strategiei de reorganizare a grupului PayU.
In 2014, Allegro Online a avut pierderi de 30,9 milioane lei la afaceri de 11,7 milioane de lei. Comparativ cu 2013, afacerile au crescut cu 52%, iar pierderile cu 117%.
O discutie la Mc Donalds cu Iulian Stanciu
Preambul
Ce risca Iulian Stanciu si de ce se consolideaza in business uri paralele?
Daca ai incredere ca faci in 3 ani 60 milioane euro profit pe an, ce nevoie ai sa te pierzi in business uri ca Beraria H?

Costurile la tine si veniturile la mine? Activitatile de service, reparatii, publicitate, marketing sunt tinute in firme conexe afacerii Emag controlate de aceeasi actionari… Sa vedem cine este NASPERS – fondul de investitii care arunca pe fereastra atatia bani dar ne zice ca sub cladire se afla tot el si ca prinde toti banii la loc ba chiar si cu profit… Am mai vazut acest scenariu nu-i asa la Enron -baietii destepti din energe care au provocat falimentul unei bune bucati din economia americana , stricand reputatia  unei case imense de audit- Arthur Andersen, a zeci de banci si instituii de audit care au girat cu ratinguri de triple A plus sau star, aceasta companie despre care fostul CEO  -acum in puscarie- afirma ca are viziune, ca investitiile si modelul afacerii sunt ceva de neinteles pentru lumea de business dar ca ei stiu ce fac… pierderi uriase generate de un business prost condus si prost manageriat, bonusuri uriase incasate de management si la final dezastru pentru micii investitori… Sloganul Enron – ASK WHY ?

Asa ca intrebam si noi eMAG – WHY ?

Intotdeauna cand te casatoresti in business cu cineva trebuie sa te gandesti la divort mai intai… asta inseamna simplu – sa vedem cine si ce are de pierdut… Banii de achizitie a companiei Emag sunt veniti de la investitori – nu de la managerul  Iulian Stanciu.

Cash flow ul actual al EMAG este negativ – firma pierde bani deci actionarii trebuie sa aduca aport la capitalurile proprii ale companiei – Daca Emag se scufunda-cei care pierd cei mai multi bani sunt micii investitori – sutele de mii de mici investitori ai Naspers si nu managementul din Ro…In acest timp previzionandu-si si PRO-vizionandu-si  pierderea de pe eMAG – actionarul Stanciu lucreaza cu resursele eMAG si pe costurile eMAG la businessuri care-i asigura resurse numai lui personal….Asta arata neincredere in modelul de business eMAG, ba mai mult ne demonstreaza neincrederea pe care insusi co-proprietarul Stanciu o are in propriul business…pentru ca altfel…pariul de a duce un business la 2-3 miliarde de euro pe an turnover ar trebui sa-ti consume tot timpul, energia si creativitatea astfel incat sa NU simti nevoia de a-ti mai crea alte jucarii…Stanciu insa e prevazator si conservator – nu-si pune toate mingile de basket in acelasi cos…

Iulian Stanciu- Firma are capitaluri proprii (aduse de actionari) si cash flow pozitiv…        (raman mut la aceasta  afirmatie… cum sa ai cash flow pozitiv cand ai rezultat financiar negativ?)..vine si sustinerea afirmatiei- avem credit furnizor mare si noi generam cash pentru ca incasam imediat banii de la clienti in timp ce platim tarziu la furnizori… Incredibil-da, pe termen scurt ai bani… dar din ei  trebuie platite datoriile  catre furnizori la un moment dat, salariile ,costurile operationale… nu pot sa cred ca economistii grupului au in fruntea lor un manager care face o confuzie grava… Noi nu vorbim aici de sursa de finantare pe termen scurt a companiei – care poate fi din credit furnizor, linii de credit, neplata taxelor si impozitelor sau chiar neplata salariilor… asta NU inseamna ca esti cash flow pozitiv Iulian ci ca ai pe termen scurt cash in companie dar care cash NU este al companiei…)

Uitandu-ma in cifrele companiei observ ca grupul Naspers a adus in capitalurile proprii 50 de milioane de euro care se regaseau in firma anul trecut… anul asta mai avea 22 de milioane de euro echivalent in ron… si desigur in casa si banci avea aproximativ 45 de milioane de euro, dar din incasarile de la clienti, in timp ce ecuatia e simpla – inventarul existent plus casa si banci minus datorii rezulta o suma negativa… deci daca se platesc TOATE datoriile curente – fara a pune la socoteala datoriile pe taxe si salarii- Emag ar fi deja in pierdere….cash flow-ul se mentine pozitiv pe seama tocarii inconstiente a celor 30 de milioane deja pierduti de actionari prin rezultatul negativ obtinut doi ani la rand ca si pe seama banilor acumulati prin metoda creditului furnizor si a incasarii imediate de la clienti… Daca aplici insa metoda discount cash flow de evaluare a companiei observi imediat discrepantele si realizezi ca valoarea Emag incepe sa fie fortata…

Interviul din cancan a fost de fapt piratat de pe profit.ro

Surprins fiind de aparitia in Cancan a unui larg interviu cu Mogulul E-commerce Iulian Stanciu am intrebat cum se „pupa” aceasta atitudine de a aparea in Cancan cu profiulul lui de discretie si modestie…Raspunsul a fost naucitor dar verosimil- interviul nu a fost dat in Cancan ci in profit.ro- a fost un interviu in genunchi cum se spune in presa, probabil pe considerente de PR...nici o iontrebare incomoda…
Saptamana Financiara- Am fi fost  mandri sa avem si noi o  afacere veritabil romaneasca, o reteta de succes care sa creasca de la zero la 3 miliarde de euro si expansiune regionala in doar cativa ani...Experienta de business insa arata ca aceste afaceri asa numite, nu sunt afaceri… Sunt doar orgolii, sunt rezultate ale unui mecanism de economie de prada, al arderii unor etape de business care au ca final falimentul incontestabil. Sa ne uitam la Patriciu… si sunt multe alte exemple… O afacere are costul ei si scopul ei. Finalul unei afaceri, telul unei intreprinderi comerciale si economice este crearea de valoare adaugata atat pentru angajati (salarii, bonusuri, experienta de viata si profesionala, evolutie tehnologica) dar si pentru ACTIONARI- valoare de piata a companiei si PROFIT pentru investitorii mici ai fondului… Cand aceste doua componente nu sunt indeplinite atunci afacerea nu e rotunda si ceva nu e in regula.

Daca eMAG ar fi fost o afacere sustinuta PRIVAT INTEGRAL din buzunarul managerului Stanciu – toate argumentele mele ar fi cazut. Fiecare are dreptul sa-si piarda banii propri cum vrea… Cand te joci insa pe banii altuia, NU ai dreptul nici moral si nici altfel sa faci acest lucru.

Iulian Stanciu- cash ul generat de companie  si cresterea cifrei de afaceri sunt componente urmarite de investitori pentru ca acestea atrag dupa ele o evaluare pozitiva a companiei si o valoare de piata foarte mare. Pierederea actuala nu reflecta valoarea companiei. Valoarea companiei e mult peste nivelul de pierdere. Iar prin cresterile viitoare vom genera profituri uriase  si vom acoperi regional tot potentialul urias de business pe care eMAG il are in acest moment.
l-am intrebat pe Iulian (Giuli pentru conaisseuri)  despre Sebi-partenerul care l-a ajutat sa-si construiasca afacerile si cu care a fost asociat mult timp in firmele sale fanion… „Sebastian Ghita mai mult incurca”-zice Iulian…iar noi trebuie sa-l credem?

Putina istorie…Cum sa incasezi 120 de milioane de dolari pe un plan de afaceri…???

Saptamana Financiara -Cum a fost vandut cu 120 milioane de dolari eMAG-ul vechi (apartinand lui Ghita si Iulian) catre Naspers? O firma fara istoric, fara cifre de profit consistente in ultimii 5 ani…O firma cumparata cu 3 ani inainte de vanzarea spectaculoasa -cumparata pe nimic- e vanduta out of the blue cu 120 milioane de euro…Cat de prosti sa fie unii? sau de corupti? Pentru ca sunt povesti care reclama un comision urias platit fondului de investitii pentru a accepta si sustine cumpararea Emag de catre Naspers…Or fi doar zvonuri?

Pe baza unui excell recunoaste senin Iulian Stanciu…Cum adica pe baza unui excell?

Adica am prezentat cifre de crestere de la an la an ( firma avea un istoric de doi ani doar NR),am prezentat compania si potentialul ei de crestere, valoarea din viitor a companiei si a tehnologiei si modelul de business iar Naspers a primit intentiile noastre si cifrele de viitor si a platit pentru asta 120 milioane de dolari…
Saptamana Financiara -Cum de Fondul de Investitii Naspers nu si a luat contingenciesplan  asa cum se face la orice vanzare adevarata? – cu alte cuvinte –va dam acesti bani dar dupa ce an de an timp de urmatorii 5 ani va demonstrati adevarurile din excell si faceti cifrele… livtrati profitul promis si cresterea promisa…Pana atunci excell ne dati-promisiuni pe hartie va platim…Facem un pariu? Va dau si eu un excell sa veddem daca-l vindeti vreodata asa vreunui fond de investitii?

Banii actionarilor Naspers sunt aruncati pe fereastra sau investiti cu folos? Deocamdata sutele de mii de actionari ai Naspers NU primesc nici un dividend pe actiunile lor… Ce explicatie are Stanciu pentru asta -niciuna… Nimic altceva decat ca in viitor va fi bine… Ca sunt sute de programatori care lucreaza, ca avem tehnologie maxima, sigur ea nu poate fi inglobata in contabilitatea firmei pentru ca tehnoologia ca si brandul sunt greu de eveluat si sunt asset-uri intangibile/greu tangibile economic.

Iulian Stanciu afirma ca actionarii au Return of Investment prin valoarea pe care o are Emag ca si companie

Saptamana Financiara- Nu exista Return of Investment pentru ca voi nu aveti cum sa dati return…Aveti doar o evaluare pe care o dati companiei pe baza cresterii cifrei de afaceri…dar noi nu stim multe legat de aceasta cifra de afceri…care sunt stocurile, care e viteza de rotatie a lor… cum sunt absorbite pierderile din Black Friday -??? ….Creati doar pierdere… In plus, nimeni nu stie ce se afla in platforma voastra pentru ca este un asset tehnologic neinscris in contabilitate… Nu exista amortizare… Costuri uriase… Cum calculeaza Emag valoarea acestei companii?
Greseli frecvente in War-Room-uri care duc la milioane de euro pierderi– de exemplu afisarea unor cifre gresite de cost al produsului -fapt care a facut ca echipamente de mii de lei sa fie vandute cu sute de lei…Rezultatul?-Milioane de euro pierdere… Investitii in marketing necorelate cu realitatea din piata- de exemplu ce return in sales aduc investitiile in marketing? De ce bugetele de marketing NU sunt transparent administrate de o companie externa grupului Emag ci de o companie care-i apartine lui Iulian Stanciu? De ce nu aveti un audit de media ca orice corporatie internationala?

Raspuns Iulian Stanciu- da, e adevarat- am pierdut multi bani din greselile de pret sau programare dar am invatat din asta…si…am capatat increderea publicului pentru ca livram la timp si livram exact ce am promis...Increderea publicului in Emag e cel mai valoros asset al nostru…am schimbat perceptia de business si obiceiurile de cumparare, avem sisteme de rate unde cumparatorul nu plateste dobanda…am creat un brand puternic in regiune si suntem pregatiti sa NU vindem si sa rezistam atacurilor corporatiilor majore de e-commerce care vor urmari extinderea in regiune.

Saptamana Financiara -Exact despre asta e vorba… Publicului ii este cumparata increderea, apoi publicul isi pierde banii investiti in voi…Personal sunt sceptic. Eu cred ca umflarea cu pompa a cifrei de afaceri a eMAG are ca scop tocmai recuperarea pierderilor prin vanzare. Exitul poate fi o solutie si sunt sigur ca asta e planul lui Naspers – sa-si creeze reputatie buna prin investitia uriasa in marketing si sa fie prezent la nivel de structura ocupand tot teritoriul european major pentru a vinde unui Alibaba sau Amazon la un moment dat… Si nu cred ca e ceva rusinos in asta…ba dimpotriva…e un pariu, dar unul foarte riscant

SI DACA NU VAND? Se mai recupereaza vreodata pierderile grupului Naspers? Adica ale sutelor de mii de actionari marunti ai Naspers?

Impozit pe profit si pe dividende viitoare pierdute pentru Romania….

Stanciu- Pierderile de 20 milioane din anul 2015 si 16 mil euro din 2014 concentreaza si operatiunile din afara tarii… sau mai ales pe acelea…pentru ca in Romania noi suntem profitabili :))…

Intrebare Saptamana Financiara- de ce nu s-au constituit societati pe teritoriul acelor tari pentru ca pierderea sa fie fiscalizata operational pe fiecare regiune/tara in parte? De ce suporta bugetul Romaniei pierderea pentru constructia afacerii in Bulgaria sau in alte tari?..

Saptamana Financiara- Aici e o in treaga teorie…Din punct de vedere fiscal si moral- vanzarea de bunuri pe teritoriu unei tari -chiar si online-chiar daca magazinul virtual e tinut in Romania- ar trebui sa produca efecte comerciale si baza de impozitare in tara in care vinde…

Iulian Stanciu nu e de acord si zice ca el livreaza serviciile de pe teritoriul Romaniei...Marfa insa o livreaza in Bulgaria sau pe unde mai vand ei iar banii care se incaseaza vin tot de acolo…Opinia Saptamana Financiara -vom intreba si Anaf si Ministerul de Finante despre speta- este ca Stanciu nu ar trebui sa impoziteze pierderea lui aferenta dezvoltarii afacerii in Bulgaria aici… ci ar trebui sa-si creeze o firma in Bulgaria si sa inregistreze acolo pierderi fiscale iar in Romania- asa cum a afirmat in Romania face profit- sa taxeze acest profit… Pai sa o luam altfel… Daca in ultimii doi ani Stanciu a pierdut 26 milioane de euro ( si afirma ca nu in Romania face pierderea)  atunci cand o sa faca profit, statul roman va pierde exact 6,8 milioane euro impozit pe profit in Romania si exact inca 6,8 milioane eruo impozit pe dividend….E corect?

Nota

L-am rugat pe Stanciu sa aiba un punct de vedere cu referire la cele scrise in acest articol. A refuzat spunandu-mi ca el considera articolul tendentions si ca nu am preluat ce a spus el. I-am dat ocazia sa completeze/corecteze /adauge argumentele lui care sa explice punctul de vedere al companiei. Nu a facut-o.

Acest articol este un studiu de caz. Poate fi un semnal de alarma pentru investitori.
Poate fi un tool prin care Iulian Stanciu isi schimba/remodeleaza opinia…poate fi ceva folositor.
Iar Saptamana Financiara le doreste sa foloseasca aceste informatii in scopul obtinerii de rezultate bune. In fond ceea ce am vrut a fost o dezbatere a situatiei lor si o discutie deschisa. Partial- le-am obtinut.
Le dorim mult succes in continuare
Tagged , , , , , , ,