Plagiat…dupa dictare

Sursa: EvZ

Eliberat condiționat, ieri, din închisoare, George Copos este bănuit de plagiat într-una dintre cele cinci cărți pe care le-a scris în perioada de detenție. „Evenimetul zilei” vă prezintă câteva pasaje redate de Judecătoria Sectorului 5.

„(…) toate cărțile sunt lucrări știițifice și sunt originale fiind supuse controlului de originalitate cu ajutorul programului antiplagiat și s-a constatat că operele sunt originale, mai mult, editurile sunt prestigioase, lucrările au fost apreciate de foști profesori ai petentului, profesori și în prezent la A.S.E. Petentul și-a îndeplinit obligațiile stabilite prin hotărâri judecătorești prin societățile pe care le-a pus pe picioare, muncind, prin aceste societăți comerciale plătește la stat 2 milioane de euro lunar cu titlu de impozite și taxe (…).

(…) În penitenciar nu se poate scrie la calculator, petentul le-a scris de mână și le-a dat familei pentru a fi transcrise, cu privire la caracterul științific al lucrărilor arată că pe competența sa profesională este în măsură să aprecieze dacă o lucrare este științifică sau este literatură beletristică, atunci când scrie o monografie despre <> (…)”

Fostul patron al Rapidului este acuzat de istoricul Cătălin Parfene că a plagiat cartea intitulată „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”, această fiind lucrarea de master a istoricului, în 2005.

Actualmente membru în Comisia de Statistică a Federației Române de Fotbal, Parfene cere conducerii pentitenciarului să facă publică lucrarea științifică parafată de Copos.

„Evenimenul zilei” a contactat Editura Niculesc, cea care s-a ocupat de cartea scrisă de George Copos în perioada sa de detenție. Angajatul unității ne-a declarat că „toată conducerea este plecată în străinătate”.

Iată postarea istoricului Cătălin Parfene, pe Facebook:

„Dragi tovarasi, va supun atentiei un posibil si cat se poate de plauzibil plagiat. Astfel, una dintre lucrarile stiintifice pentru care a fost eliberat astazi Copos George este urmatoarea si – atentie ! – este de negasit la editura sau la Biblioteca Nationala: COPOS, GHEORGHE. Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI / Gheorghe Copos ; pref.: prof. univ. dr. Stelian Brezeanu. – Bucureşti : Editura NICULESCU, 2014 Bibliogr. ISBN 978-973-748-874-9 / 94(498)”13/15″ / CIP 2014-16844. Iar teza mea de master de la Facultatea de Istorie din 2005 se intituleaza “Politica matrimoniala a domnilor din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI”, cu indrumator – acelasi Stelian Brezeanu… Sunt mai mult decat interesat de cartea lui Copos (repet : de negasit !) pentru a vedea cum « autorul » completeaza, modifica, revolutioneaza aceasta nisa de cercetare de care m-am ocupat”, a scris Parfene pe facebook.

Cărţi scrise în detenţie de George Copos

– Tăşnadul Medieval (11.08.2014)

– Alianţe Matrimoniale în politica Principilor Români (06.10.2014)

– Franciza vs. Managment în Industria Hoteliera (17.11.2014)

– Turismul ca vector de interculturalitate

– Turismul european valabil şi provocările lui (12.01.2015)

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , ,