Porcaria lui John Keynes (stagflatia) care a distrus capitalismul…alaturi de bancile centrale…

Sursa: Saptamana-Financiara.ro

Dintr-un interviu cu Hyung Song Shin, șeful cercetării de la BIS, aflăm că, surprize-surprize, (1) băncile centrale poartă principala responsabilitate pentru evoluția recentă a economiei mondiale și că (2) erorile de politică monetară s-au întâmplat datorită unor erori ideologice (idei greșite).

i-used-to-be-so-happy-boy-was-i-naive-thumb

Hai să începem cu ultimele. Principala eroare pe care, știți, “tehnocrații” din băncile centrale o împărtășesc, este că inflația apare când economia se supraîncălzește, respectiv deflația apare când economia e în criză. Cu alte cuvinte, eroarea constă în perspectiva keynesiană asupra economiei. Dar deflația nu este rea, așa cum v-am spus și eu în repetate rânduri, de exemplu aici:

Deflația nu duce la falimente, șomaj, catastrofă. Am învățat asta (cei care am învățat) încă de acum aproape un secol, de la Școala Austriacă. A fost nevoie să treacă atâta timp pentru ca un profesor din establishment să descopere că… “Marea Depresiune este un eveniment singular… Nu putem generaliza… Inflația scăzută nu este întotdeauna asociată cu reducerea producției”.

Deflatia

Și de la eroarea teoretică se ajunge imediat la eroarea politică. Fiindcă dacă crezi că deflația este rea, atunci tipărești bani ca să inversezi trendul prețurilor. Tipărești bani și scazi dobânzile. Doar că, surprize-surprize (încă o dată), procedând așa nu faci decât să distrugi economia: dobânzile mici instigă lumea să se îndatoreze, creșterea datoriei alimentează investiții speculative și fără fundament economic, fenomen care de fapt maschează o expropriere în masă a avuției – de la “fraierii” care stau cu bani în bancă și în instrumente cu venit fix către “băieții deștepți” care joacă la bursă.

Dobanzi

Retorica domnului Shin îmi amintește de cele spuse de Hayek amicului său Keynes:

“DOMNILOR, M-ATI INVITAT SA VA VORBESC DESPRE UN TERMEN CARE E O NOUTATE, STAGFLATIE. AM STAT SI M-AM GANDIT SI CRED CA AM UN RASPUNS. IN ’39, DUPA CE PRIETENUL MEU JOHN KEYNES SI-A LANSAT CARTEA (TEORIA GENERALA A OCUPARII FORTEI DE MUNCA, A DOBANZII SI A BANILOR) SI AM CITIT-O, MI-AM DAT SEAMA CAT DE PERI­CU­LOASA ESTE SI L-AM INVITAT LA O DIS­CU­TIE LA UN RESTAURANT LONDONEZ. SI STITI CE I-AM SPUS? JOHN SCOATE PORCARIA ASTA DE PE PIATA CA VEI DISTRUGE CAPITALISMUL. SI UITE CA S-A INTAMPLAT CA PORCARIA LUI JOHN A DISTRUS CAPITALISMUL”.

Ei bine porcăriile băncilor centrale au mai distrus capitalismul o tură.

Tagged , , , ,