Profiturile presei pur capitaliste

Sursa: Hotnews

Grupul elvetian Ringier, care in Romania detine, intre altele, ziarul Libertatea, numeroase reviste si portalul eJobs.ro, a inregistrat anul trecut venituri de 988,5 milioane de franci elvetieni, in scadere fata de anul anterior, potrivit rezultatelor financiare anuntate recent . Scadere a inregistrat si profitul grupului, in timp ce investitiile au crescut semnificativ. In Europa Centrala, veniturile au inregistrat cel mai mare pas inapoi – cu aproape 50 de milioane mai putin decat in 2013. In cazul operatiunii din Romania, Ringier mentioneaza “o crestere constanta”, fara a oferi detalii financiare.

Raportul Ringier pentru anul 2014, publicat pe site-ul grupului elvetian saptamana trecuta, mentioneaza ca performanta operatiunii din Romania a inregistrat “o evolutie multumitoare”. Despre piata locala, documentul scrie:

  • “In Romania, dificultatile continue cu care se confrunta distribuitorii de presa continua sa afecteze tirajele. Piata de publicitate ramane stabila. Multumita unui portofoliu solid de branduri, Ringier Romania continua sa inregistreze o crestere constanta. In 2014, compania a putut din nou sa creasca ponderea veniturilor generate de media digitale, in special pe seama eJobs.ro, sport-news.ro si a prezentei online a principalelor titluri tiparite, Libertatea si Unica. Un succes notabil pentru Ringier Romania a fost lansarea editiei romanesti a Glamour, care a permis companiei sa devina principalul editor pe segmentul premium al revistelor pentru femei”.

La nivel de grup, Ringier mentioneaza ca veniturile totale s-au ridicat la 988,5 milioane de franci elvetieni, din care 32,1% rezulta din afacerile digitale – in crestere fata de anul precedent. Veniturile au scazut, insa, comparativ cu anul precedent, cand s-au ridicat la 1,02 miliarde de franci elvetieni. Rezultatul EBITDA pentru 2014 a fost de 82,3 milioane de franci elvetieni, in scadere de la 123,1 milioane in 2013. Pe de alta parte, investitiile Ringier s-au ridicat, anul trecut, la 359,8 milioane de franci, comparativ cu doar 70 de milioane in 2013.

In timp ce operatiunile din Elvetia si Germania – principalele regiuni de activitate ale Ringier – au crescut usor fata de 2013, celelalte regiuni au inregistrat scadere sau stagnare. Dintre acestea, Europa Centrala, unde, cu exceptia Romaniei, Ringier opereaza in consortiu cu Axel Springer, veniturile totale au scazut de la 289,5 milioane de franci elvetieni in 2013 la 241,1 milioane in 2014.

Tagged , , , , , ,