Regele este gol…

Sursa: Sereniti.ro

Nici nu s-au uscat bine supărările pe Ilie Năstase că au și apărut spălătorii de pretinse impietăți aduse statuii naționale. Mă pregătesc să spun că avem o categorie specială de jurnaliști, dar după cum crește numărul de pretinși jurnaliști dispuși să scrie din convingere la comandă sunt pe cale să fac o generalizare asupra breslei. Ipocrizia a devenit instrumentul presei care a început să își uite menirea.

brigitte-sfat-ilie-nastase
Ilie Năstase cu ultima sa soție, Brigitte Sfat

Articolul Corinei Băcanu îl mitralia pe Ilie Năstase. Îl lovea direct în soclu și folosea cuvinte dure. E adevărat că în câteva paragrafe s-au strâns multe frustrări pe care le avem cu toții atunci când vorbim de Regii spațiului public de la noi. Sportivi și artiști care au cucerit gloria și au primit aplauzele noastre sincere nu au înțeles că plecăciunile sunt acte de umilință în fața excelenței și nicidecum cecuri în alb pentru a spune prostii pe bandă rulantă.

Actori aplecați de spate în fața unei felii de pâine aruncată de mai marii zilei nu văd ridicolul propriului rol. Sportivi adulați la vremea lor se închipuie modele de urmat în spațiul public uitând că pentru așa ceva e nevoie de responsabilitate în propriul comportament. O responsabilitate la fel de importantă ca aia pe care o aveau atunci când se aflau pe scenă sau pe terenul de joc. Credeți că toți aceștia, în frunte cu Ilie Năstase, ar fi ajuns unde au ajuns atunci când vorbim de performanțele lor dacă s-ar fi comportat cu atâta lipsă de discernământ?

Ilie+Nastase+Hublot+Store+Opening+QJeWJo0X3LSl
Ilie Năstase la deschiderea unui magazin Hublot la Paris

Pe Ilie Năstase nu l-au făcut Marele Ilie Năstase clovneriile din pauzele meciurilor ci talentul său uluitor. De ce avem parte astăzi doar de un personaj gol de sensuri și plin de ridicol care a mai și ajuns senator în Parlamentul României. Cine e de fapt Ilie Năstase pentru noi? O amintire, un clip pe Youtube, o poveste spusă de părinții noștri? Toate fac parte din trecut și din legendă. Cine e Ilie Năstase astăzi? Un ins la fel de iresponsabil ca restul senatorilor printre care se învârte, un personaj care nu mai face diferența dintre amuzament și ridicol, un invitat în emisiunile tabloidale pentru că e garantat faptul că va spune o năstrușnicie. De ce suntem noi obligați să închidem ochii la prostiile prezentului pentru că la un moment dat, cândva în trecut, același om încânta tribunele cu talentul său?

O mare parte din vina pentru situația în care ne găsim o poartă jurnaliștii vremurilor noastre. Îndrăgostiți de metafore simple, nu se pot stăpâni să arunce cu titluri nobiliare în sportivii despre care scriu. Regele, Lordul, Căpitanul, Briliantul, Prințul sunt câteva dintre ele. Și uită că un dribling de geniu este la fel de efemer ca titlul pe care îl acordă unor oameni supuși greșelii la fel ca ceilalți. Dornic să evadeze din presa sportivă îngenuncheată unor personaje dubioase ca frații Becali, Copos, Borcea, MM și mulți alții ca ei, jurnalistul sportiv își închipuie că se poate spăla pentru greșelile breslei prin omagii deșanțăte ultimilor legende care mai au un strop de legitimitate. E trist ce li se întâmplă și mai trist e că nu fac un efort real să își modifice propriul comportament, uitând că titlurile de noblețe inventate nu au cum să îi salveze în nici un fel.

Ilie Nastase                     Wimbledon
Ilie Năstase la Wimbledon

Acest articol este dedicat și el unui jurnalist sportiv de la Pro Sport. Matei Udrea s-a supărat pe Corina Băcanu că s-a luat de Ilie Năstase. ”Ceea ce contează e prezentul. Clipa. Clipa şi traficul, audienţa. Un clip cu pisici face mai mult decât un interviu cu Djuvara. O importantă platformă media, apreciată pentru standardele de la care nu a făcut până acum excepţie, a eliberat cu această ocazie o macacă pe site. Rahatul aruncat pe ventilator şi jeturile de flegmă au fost prezentate ca „păreri“ de blogger. Ilie Năstase, om la aproape 70 de ani, a devenit „băi, băiatule“, „măscăriciul nostru“, „bre, nea Ilie“. Regina afişărilor, prinţesa clicurilor din site-urile de femei…”asta scrie Matei Udrea despre Corina și articolul ei de zilele trecute.

E o opinie și merită respectată ca atare. Dar înainte de a îmbălsăma imaginea publică a celui care a fost Ilie Năstase, Matei Udrea ar trebui să își răspundă sieși la câteva întrebări. Cum e să lucrezi într-un trust de presă al cărui patron e la închisoare pentru evaziune fiscală? Cum e să lucrezi într-un trust de presă care a contribuit decisiv la inventarea și promovarea în spațiul public a unor indivizi ca Gigi Becali? Cum e să lucrezi într-un trust de presă care trăiește în bună măsură din tabloidal? Cum e să lucrezi la o publicație care are nenumărate articole cu femei dezbrăcate? După ce își răspunde la aceste întrebări ar fi nimerit să mai adauge două, pentru că jurnalistul modern are un talent nemaipomenit de a se ascunde în spatele publicului care e de nivel prost și de aia scrie și el cum scrie. Și în final: crede că publicația la care lucrează, alături de cele ale trustului din care face parte, sunt potrivite pentru a-i educa copiii lui și ai noștri? Să răspundă cu mâna pe inimă că Ilie Năstase cel de astăzi i se pare un model de urmat de copiii care vin din urmă.

ilie-nastase-tanar
Singurul Ilie Năstase pe care îl iubim

Și Matei, pentru că articolul este pentru tine, și o numești pe Corina ”regina clicurilor”, păi atunci de ce nu dai un link către articolul despre care vorbești? Unde îți e integritatea ta de cititor avid din Neagu Djuvara? Uite aici un link către editorialul tău dintr-o publicație care a trăit într-un trust de presă închis și autist și care a vrut să dea României o întreagă generație. A reușit. Din păcate.

Tagged , , , , , ,