Cota de impozitare a profiturilor companiilor, de 16%, a reprezentat mulți ani un avantaj pentru România în raport cu țările vecine. Reducerea impozitului pe profit de către mai multe state în ultimii ani, în încercarea de a atrage companii, a condus însă acum la situația în care România nu se află printre țările cu cea mai scăzută rată de impozitare în regiune. Dintre statele cu care România se învecinează, doar Ucraina reține mai mult din profitul companiilor. Chiar și așa, companiile din România nu s-au plâns în ultimii ani de impozit, ci de haosul fiscal, de lipsa de predictibilitate în ce privește legislația.
Rata de 16% din România este chiar mai ridicată decât cea din Germania, relevă date ale firmelor de consultanță PwC și Mazars, analizate de Profit.ro.
Dintre statele vecine României, Ungaria percepe companiilor un impozit de 9%, Bulgaria – de 10%, Republica Moldova – de 12%, Serbia – de 15%, iar Ucraina – de 18%.
Ca referință, între statele din Europa Centrală și de Est am inclus Germania, cu o cotă de 15%.
Politicienii aflați în prezent la guvernare au avut în ultimii doi ani o retorică agresivă la adresa multinaționalelor, marile companii străine prezente în România, pe care au încercat să le acuze, fără să-și susțină cu argumente afirmațiile, că nu ar achita așa cum ar trebui impozit pe profit în România, pentru a-și externaliza câștigurile către state cu fiscalitate mai ușoară.
Cele mai mari aproape 3.000 de companii din România sunt de o importanță sistemică în ce privește veniturile pe care le aduc la stat, situație dovedită și prin faptul că ANAF are o direcție specială pentru acestea – Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).