TRANSGAZ – rata uluitoare a profitului EBITDA de 46% – Cea mai bună concurentă e… MONOPOLUL

Sursa: Sfin.ro

Termenul EBITDA, pe înţelesul tuturor, reprezintă prescurtarea de la Earning Before, Interest, Taxes, Depreciation and Amortization – adică, din totalul veniturilor se scad cheltuielile operaţionale, cheltuielile cu amortizarea şi provizioanele. Valoarea obţinută se raportează la venituri.

Revenind la Transgaz, pentru a obţine o asemena rata, de 46%, vă imaginaţi ce venituri are această companie? Vă imaginaţi câţi potentaţi ai momentului vânează posturi pentru beizadele la această companie? Vă imaginaţi pe ce salarii ajung să „stea”, pur şi simplu, aceste beizadele aşezate în fotolii confortabile, fără o răspundere prea mare, de consilier al directorului general?

„Ridicat” pe filera politică, Tudor Alexandru Dutu, consilier local la Primăria Braşov, nu putea „sta” pe un salariu minuscul (4.385 lei, încasaţi în anul 2015, conform declaraţiei de avere), doar are de întreţinut nu mai puţin de şapte maşini şi două motociclete aşa că, se aşază şi pe un confortabil fotoliu de consilier al directorului general Transgaz, Petru Văduva, pentru a-şi rotunji veniturile cu un salariu lunar de aprox. 2000 Euro (96.976 lei, încasaţi în anul 2015, conform declaraţiei de avere).

Oare puternicul său tată, dl Gheorghe Dutu, Preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, instituţie care dictează regulile jocului pe piaţa petrolului, resurselor minerale şi a gazelor naturale, să fi avut vreo contribuţie la devenirea fiului?

Companie lipsită de concurenţă, deci deţinând monopolul pe piaţa gazelor din România, anul trecut, Transgaz a obţinut venituri uriaşe de aproape 1,7 mld. Lei şi un profit pe măsură, de aproape 490 milioane de lei. De aici şi impresionantă rată EBITDA de 46%. În aceste condiţii, vă puteţi imagina cu uşurinţă ce salarii şi bonusuri de ultra-performanță, aş putea să le numesc, încasează directorii şi consilierii companiei? Din datele publice, anul trecut directorul general Petre Văduva a înregistrat un venit mediu net de 32.000 Euro lunar. În aceste condiţii 2.000 de euro lunar cât încasează fiul tatălui nu pare decât firimitură…

Ce pot să spun decât că, aşa sunt unii… foarte capabili, economic vorbind. Ştiu să fructifice clipa. Un tată bine poziţionat şi restul a început să se adune firesc: o casă în Braşov şi două terenuri, bijuterii în valoare de 15.000 de euro, tablouri şi obiecte de artă în valoare de 20.000 de euro, şapte maşini, două motociclete şi investiţii directe în valoare de 78.750 lei, între acestea 230 acţiuni în valoare de 44.142 lei, unde credeţi? La SNTGN Transgaz SA Mediaş, unde altundeva. Nu o spun eu, toate sunt trecute de însuşi beizadeaua, Tudor Alexandru Dutu, în declaraţia de avere pe anul 2015, semnată olograf şi postată pe site-ul Primăriei Braşov.

Mai miră pe cineva că frumoasa realizare a celor doi, tată şi fiu, s-a bazat pe sprijin politic? Nu contează din partea cărui partid… Majoritatea încep cu P!

Mihai Craiu

 

Tagged , , , , , , ,