Tupeu de borfas – Dan Voiculescu ( zis Felix-Puscarie ) scriitor la pension…

Sursa: Reportervirtual.ro

andrei-plesu-e1411030378240Scriitorul și filosoful Andrei Pleșu comentează într-un editorial despre magnații și politicienii care au ajuns să scrie cărți în spatele gratiilor pentru a-și reduce pedepsele.

Pleșu a scris despre activitatea editorială a afaceriștilor Dan Voiculescu și Dinel Staicu.

Dan-Voiculescu

Dan Voiculescu

Dar vedetele adevărate sunt numai cîţiva: Dinel Staicu, de pildă, autor a zece volume, specialist, – cum altfel? – în probleme de fiscalitate.Vîrful piramidei rămîne Dan Voiculescu, care a produs tot zece volume, dintre care unele îl concurează pe Toynbee, sau pe Tudor Vianu: „Omenirea încotro?”, dar şi „Teoria valorii”. Harnic se dovedeşte şi Dan Diaconescu, frecventînd domenii insolite („Mecanica ruperii materialelor compozite”). Un domn pe nume Mucea, condamnat în dosarul privatizărilor strategice, e specialist în „psihologia negocierii” şi în energia eoliană… (total cărţi scrise în detenţie: 7).

O serie de încarceraţi exhibă competenţe de top în materie juridică: Ovidiu Maeruţiu („Judecata în primă instanţă în procesul civil”), Ionuţ Tomiţă Neagu, condamnat pentru luare de mită şi spălare de bani („Cercetatrea criminalistică a urmelor de sînge”), Ion Maximilian Bălăşescu, vinovat şi el pentru luare de mită („Criminalitatea organizată, sau pluralitatea construită de infractori”), sau inenarabilul Cătălin Voicu, autor a 6 lucrări, între care „Ordinea publică şi statul de drept” şi „Îndreptar de drept constituţional”.

Dan Păsat, fost deputat, condamnat pentru şantaj, scrie despre corupţie („Corupţia ca fenomen”). Şase lucrări a pus pe masă şi dl. Nicolae Răzvan Bujdoiu, de profesie avocat, arestat pentru înşelăciune şi evaziune fiscală (un titlu, între altele: „Justiţia penală pentru minori”). Studii solide, bazate pe greu verificabile competenţe de ramură, au scris şi Ovidiu Eugen Ciogescu („Cum se comportă cablurile de medie tensiune sub acţiunea sinergică a solicitărilor electrice”), Cornel Ciocan („Producerea seminţelor de cereale păioase, verigă importantă a tehnologiei agricole”, precum şi „Proiectarea fermelor de caprine”), Aurel Olimpiu Anton („Creşterea chinchilelor”; vezi şi lucrarea binecunoscutului Gh. Neţoiu despre „creşterea ovinelor şi bovinelor”), sau Grigore Anton („Teoria şi practica concasoarelor”).

Un capitol aparte îl constituie autorii răpiţi de inspiraţie mistică: Dan Andrei Hosu, judecat pentru spargerea unei bănci, se ocupă, după gratii, de „Iertarea lui Hristos din perspectiva Noului Testament”. Valentin Iova scrie despre suflet „în viziunea Sfinţilor Părinţi”, iar Relu Fenechiu ne propune „Itinerarii duhovniceşti în judeţul Iaşi”. Experienţa concentraţionară face obiectul de cercetare al unor experţi ca Titu Sgârcitu („Faţa nevăzută a deţinutului”), sau Mircea Coşmeleaţă (”Conceptul de alteritate în spaţiul carceral”). Aurel Enea, condamnat pentru uciderea şi tranşarea unei adolescente, a comis o lucrare intitulată ”Evoluţie şi creaţie”. Alţii vor să se facă utili societăţii prin ”contribuţii” concrete: un fost prefect de Iaşi (Vasile Radu Prisăcaru) construieşte un manual de limba engleză pentru infirmieri (!), Nicu Caracota oferă un ghid pentru ”Băuturi şi arta de a prepara mixuri”, fostul primar de Cluj (Sorin Apostu) ne explică în ce mod se face ”controlul calităţii cărnii”, iar Ioana Maria Popovici ne învaţă cum e cu ”pietrele preţioase colorate”.

Constantin Pătru Tibi ne spune ”Povestea presei”, Gheorghe Constantin ne pune la curent cu ”resursele umane în fotbal”, Cristinel Dragoş Dudău (un inginer care, în stare de ebrietate, a provocat un accident rutier spectaculos) ştie cum e cu ”complexele sportive acvatice””, a scris Pleșu.

Tagged , , , , , , , ,