Ultima manipulare a BNR-iluzia monetara

Sursa: Sfin.ro

Captura de reglementare nu poate fi exemplificata mai bine decat de comportamentul recent al BNR. Captura de reglementare se produce atunci cand o agentie de reglementare a unui domeniu, creata pentru a actiona in interesul public, promoveaza interesele comerciale ale grupurilor de interese din domeniul respectiv. Laureatul premiului Nobel, George Stigler, a scris extensiv pe subiect.

Coordonarea actiunilor sectorului bancar de catre BNR in actiunea de lobby parlamentar a depasit orice limita in cazul legii privind darea in plata.

BNR nu se lasa. Pluseaza cu o noua manipulare.

Populatiei i se serveste iluzia monetara.

“”Uitându-ne la ce este în ţările vecine cu care ne putem compara, mă refer la Ungaria, la Polonia, cred că în prezent creditele în lei sunt competitive, adică nu mai avem un credit să spunem scump“, a spus guvernatorul BNR ieri la prezentarea raportului asupra inflaţiei.” Link aici

http://m.zf.ro/banci-si-asigurari/isarescu-bnr-nu-mai-avem-un-credit-sa-spunem-scump-comparativ-cu-polonia-si-ungaria-

Iluzia monetara se refera la tendinta oamenilor de a gandi in termeni nominali si nu reali.

Altfel spus comparatia cu valorile nominale este o manipulare fara a mentiona că inflatiile sunt minus 3,25% in Romania respectiv minus 0,9% in Polonia.

Comparatia “reala” este intre aproape 10% si aproape 7%. O diferenta majora in termeni procentuali. Mai mult pentru a calcula dobanda reala se aplica inflatia anticipata. Irving Fisher a scris “The money illusion” in 1928.

Ca o paranteza daca prin iluzia monetara se vrea evidentierea competitivitatii sectorului bancar Romanesc in termeni relativi poate nu ar strica o mentiune privind dobanzile platite la depozite, comisioanele or practicile comerciale din celelalte tari.

Iluzia monetara influenteaza perceptia oamenilor si deciziile acestora.

Este putin probabil ca angajatii BNR sa nu stie ce fac in momentul in care servesc populatiei proba competitivitatii sectorului bancar Romanesc comparand dobanzi nominale! Manipulare de toti banii.

Tagged , , , , ,