Sursa: Saptamana-Financiara.ro
Cu ocazia Zilei Europene a Protectiei Datelor, domnul Sorin Mierlea, Presedinte al Asociatiei InfoCons, participa in calitate de moderator la Simpozionul intitulat „Protectia datelor personale ale angajaţilor in relatiile de munca” ce are loc, astazi, 28 ianuarie 2016 la Palatul Parlamentului, sala Avram Iancu.
Evenimentul este orgnizat de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.
Asociatia InfoCons, in parteneriat cu Adiconsum, Expert System, Kaspersky lab IT si UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI ROMA TOR VERGATA desfasoara Proiectul European –SYstem for Prevention and Combat Identity Theft – SYPCIT – Directorate General Home Affaire.
Obiectivul proiectului este crestearea gradului de informare a cetatenilor, schimbul de bune practici, promovarea de noi tehnologii care sa ajute autoritatile in lupta impotriva cazurilor de furt de identitate.
Din informatiile rezultate in studiul realizat de InfoCons la nivel national cu privire la furtul de identitate, au relevat faptul ca:
- 32.6% dintre intervievati au primit informatii despre furtul de identitate de pe internet, in timp ce 9.7% au aflat despre acest subiect de la o asociatie de consumatori.
- 30.6% dintre cetatenii care au raspuns chestionarului au primit informatii despre furtul de identitate din partea bancilor sau institutiilor financiar-bancare, in timp ce 33.5% au primit aceste informatii din partea rudelor si prietenilor.
Cu privire la tipurile de furt de identitate cunoscute, din studiu a reiesit faptul ca cel mai cunoscut tip de furt de identitate este skimming-ul – clonarea cardului la utilizare, in procent de 64.2%.
Alte tipuri cunoscute de furt de identitate au reiesit a fi: phishing-ul (57%), spam(57.5%) sau furtul prin intermediul retelelor de socializare (46,8%).
Categoria cea mai putin cunoscuta de furt de identitate este cea prin intermediul materialelor printate care au fost aruncate, fara a fi distruse si care contin date personale si bancare – trashing (25,8%).
Intervievatii au declarat ca au fost victime ale diverselor tipuri de furturi de identitate dupa cum urmeaza:
- 45.3%, prin solicitarea de informatii personale in timpul navigarii pe internet;
- 42.9%, prin phishing– furt de date via e-mail;
- 38,5%, spam;
- 38%, prin telefon de la persoane necunoscute.
InfoCons (www.infocons.ro), unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.