Comisia pentru Protecția Concurenței din Bulgaria (CPC) a anunțat că va lansa o procedură prin care vrea să stabilească dacă există infracțiuni legate de un abuz de poziție dominantă și înțelegeri de cartel pe piața vânzării de combustibil, motiv pentru care a acceptat să fie efectuată o analiză sectorială a mediului concurențial și a modului de comercializare a combustibililor pe piața bulgară, transmite BTA.
Studiul arată că există o asemănare sigură în politica de stabilire a prețurilor pe piața de retail aplicată de companiile Shell Bulgaria RAD, Rompetrol Bulgaria EAD, Eco Bulgaria OOD, OMV Bulgaria OOD, Petrol AD, NIS Petrol EOOD și Lukoil Bulgaria EOOD.
Studiul scoate în evidență prețurile ridicate la comercializarea combustibililor, lipsa unei reacții adecvate la declinul prețului țițeiului pe plan global și a prețurilor de producție, care ar fi putut avea ca rezultat practici anticoncurențiale sub forma unor înțelegeri de cartel, potrivit Agerpres.
Conform news.ro, Comisia pentru Concurență a realizat o analiză a sectorului carburanților în Bulgaria, în perioada 2013 – 2015, și a descoperit că prețul de vânzare stabilit de companii era foarte apropiat și reflecta prea lent scăderile din prețul de producție.
„Acesta ar putea fi rezultatul unor practici necompetiționale – acorduri de tip cartel”, a anunțat instituția.
De asemenea, autoritățile anchetează și rafinăria petrolieră Lukoil Neftochim Burgas, suspectată că a încălcat legile concurenței în vânzarea pe piața locală a combustibilului produs. Mai exact, rafinăria ar fi vândut combustibilul pentru Bulgaria mai scump decât pe cel pentru export.
„Nu vom continua până când vom vedea documentele”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Lukoil Bulgaria.
Celelalte companii vizate nu au putut fi contactate de Reuters.
Rompetrol, OMV și Lukoil se numără și printre cele mai importante companii petroliere din România.